Hrvatsku u četiri godine napustila četvrtina pilota

1

U svijetu i u Hrvatskoj obilježava se 7. prosinca, Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva, čiji su osnovni ciljevi širenje svijesti o važnosti civilnog zrakoplovstva za društveni i gospodarski razvoj te o jedinstvenoj ulozi Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) u promicanju sigurnosti, učinkovitosti i redovitosti međunarodnog zračnog prometa.

Hrvatski sindikat prometnih pilota u povodu toga uputio je čestitku i odao priznanje svim sudionicima civilnog zrakoplovstva, te upozorio da je Hrvatsku u protekle četiri godine napustila četvrtina pilota.

Važnost civilnog zrakoplovstva u gospodarstvu je neupitna, no unatoč svemu, o prirodi posla onih koji se svakodnevno brinu o sigurnosti stotina putnika javnost još nije dovoljno informirana.
Tako se i zanimanje pilota na komercijalnim letovima rijetko spominje, osim kad se, nažalost, dogode tragedije.

U sjeni takvih tragičnih događaja ostaju stotine imena onih koji unatoč stresu i zdravstvenim rizicima posla te unatoč turbulentnim zbivanjima u svjetskom i europskom zrakoplovstvu, obavljaju svoj posao odgovorno, profesionalno, ali i s ljubavlju, stoji u priopćenju sindikata.

Česta tema je pitanje pilotskih plaća koje se smatraju, za današnje uvjete, previsokima no, treba znati da iza svakog pilota stoje godine školovanja, tečajeva, stotine, pa i tisuće letova, a svake se godine prolaze i obvezna usavršavanja znanja i tehnika letenja, ističe sindikat.

U većini europskih kompanija smanjuje se broj zaposlenih koji zatim odlaze na rastuća tržišta, u pravilu azijska, čime se ponavlja scenarij koji je 50-ih godina zadesio europsko brodarstvo, ističe sindikat i upozorava da je Hrvatsku u protekle četiri godine napustila četvrtina pilota.

Europski je parlament u rujnu izglasovao Europski paket mjera i strategiju razvoja zračnog prometa, koji je službeno objavljen 2. prosinca.

Dokument nije zakonski obvezujući, nego je preporuka Europskoj komisiji za izradu odgovarajuće regulative kojom se promovira izravno zapošljavanje kao jedini prihvatljiv oblik zapošljavanja letačkog osoblja.

facebook komentari

  • Sivooki

    Di su se školovali? Tko ih je školovao? Komu su vratili uloženo…?