Connect with us

Hrvatsku iz dana u dan napušta sve više mladih

Published

on

odlazak mladih3Više od 300 tisuća nezaposlenih od kojih gotovo polovina mladih. Investicija nema, dobiti posao ravno je dobitku na lotu. Jedna smo od najskupljih zemalja u Europi. Veće plaće, bolja socijalna sigurnost, ugodniji život, sve to naše mlade ljude odvlači izvan granica Lijepe naše.

No i Europa je u svojevrsnoj recesiji, pa su u trendu prekomorske zemlje – Australija, Kanada i Amerika. Samo u posljednjih nekoliko godina sreću u Kanadi i Sjedinjenim Državama potražilo je oko 30.000 hrvatskih građana.

U evidenciji Zavoda za zapošljavanja 2012. bilo je čak 32 doktora znanosti. Prosječnome nezaposlenom doktoru znanosti je 40 godina, ima oko 10 godina radnog staža. No dobra vijest je da na zavodu ne čame predugo, posao uglavnom pronalaze u roku od pola godine.

Osim visokoobrazovanih, odlaze nam i  vrhunski profesionalci iz globalno popularnih sportova – nogometaši, tenisači, rukometaši… No sve je više onih iz takozvanih malih sportova,  koji se u Hrvatskoj formiraju kao vrhunski sportaši, a onda izvan domovine traže priliku za nastavak karijere i bolji život.

Život u inozemstvu za mnoge nije med i mlijeko, no kriza, nezaposlenost, niske plaće i skup život ne ostavljaju previše izbora.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari