Connect with us

Hrvatska

Hrvatsku u srpnju posjetilo 3,7 milijuna turista

Objavljeno

-

foto HINA

U Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo turizma i sporta po čijim su podacima dolasci na razini 80 posto onih iz rekordne 2019., a noćenja na razini od 81 posto.

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, od ukupno 25 milijuna noćenja, 21,6 milijuna ostvarili su strani turisti, dok su 3,3 milijuna noćenja ostvarili domaći turisti.

Tako je u srpnju ove godine ostvareno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju. U usporedbi s rekordnim rezultatima iz predpandemijske 2019. godine, rezultati u ovogodišnjem srpnju su na razini 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u istom mjesecu 2019.

Najviše noćenja u Istarskoj županiji, Rovinj najbolja destinacija

Najviše turističkih noćenja, njih 6,7 milijuna, ostvareno je u Istarskoj županiji, a dvije županije su na drugom mjestu po broju noćenja, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska, gdje je bilo 4,7 milijuna turističkih noćenja.

U Zadarskoj županiji ostvareno je 4,3 milijuna noćenja, u Šibensko-kninskoj 1,9 milijuna, dok ih je u Dubrovačko-neretvanskoj županija bilo 1,5 milijuna.

Rovinj je najbolja destinacija s 909.000 noćenja, a slijede Vir koji je zabilježio 856.000 i Poreč sa 734.000 noćenja.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, 4,4 milijuna, zatim slijede Slovenci sa 3,7 milijuna noćenja, Poljaci sa 2,4 milijuna, Česi sa 2 milijuna te Austrijanci sa 1,9 milijuna noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima, navode iz ministarstva.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da dosadašnji rezultati u 2021. godini pokazuju da Hrvatska može biti sigurna i uspješna turistička destinacija, a da srpanjski rezultati daju razlog za optimizam.

“Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za kolovoz i posezonu. U posljednjem tjednu srpnja ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koji smo imali u srpnju rekordne 2019. godine”, ističe Brnjac.

Hrvatska s nekih tržišta ostvaruje bolje rezultate nego u srpnju 2019.

Dodaje da u srpnju ove godine s nekih tržišta kao što su Poljska i Češka, Hrvatska ostvaruje bolje rezultate nego li u srpnju 2019. godine.

“To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu”, kazala je Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ocijenio je da su dobri rezultati i trendovi turističkog prometa  u srpnju posljedica vrlo dobre pripreme sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora, ali i činjenice da je Hrvatska najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu.

“U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 63 posto rezultata, a najave za kolovoz i rujan su također vrlo dobre”, kaže te ističe da će daljnji rezultati ponajviše ovisiti o nama samima i epidemiološkoj situaciji u zemlji. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas