Connect with us

Pregled

Hrvoj-Šipek odbacila teze da DORH i Uskok funkcioniraju pod utjecajem vlasti

Objavljeno

-

Foto: Hina

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek odbacila je u srijedu teze koje se provlače kroz medije i javnost, da Državno odvjetništvo i Uskok funkcioniraju pod utjecajem vlasti dok je za povlačenje optužnice u slučaju Agrokor rekla da nisu odustali od slučaja.

S konferencije za novinare Hrvoj-Šipek je poručila da je kao glavna državna odvjetnica čvrsta i odlučna u namjeri da se razina odgovornosti u Državnom odvjetništvu podigne na višu razinu.

“Neki smatraju da se prljavi veš treba prati u svom dvorištu iza zatvorenih vrata. Suprotno tome, ja mislim da o tome trebamo otvoreno progovarati i da kao DORH možemo i želimo pokazati svima da smo spremni otvoreno razgovarati, otkrivati, ali i rješavati probleme u vlastitoj kući”, rekla je glavna državna odvjetnica.

Kategorički odbijajući sve insinuacije na račun Državnog odvjetništva rekla je da kad se pogleda tko plasira sve objede i neutemeljene kritike na račun Državnog odvjetništva da su to osobe koje zastupaju okrivljenike ili su pripadnici pojedinih skupina koje imaju političke ili neke druge interese. “Davno su me učili, prije nego što se pogleda što se govori, pogledaj tko govori”.

Poručila je da je nakon jučerašnjih uhićenja bivše zagrebačke tužiteljice Mirele Alerić Puklin i njezinog supruga Goran Puklin te bivše članica uprave Agrokora Piruške Canjuge postalo jasno da moraju povući optužnicu u slučaju veliki Agrokor.

No, to naglasila je ne znači da je DORH odustao od optužnice u tom slučaju.

Najavila je da će optužnicu ponovno podignuti kad se predmet očisti od eventualno kontaminiranih dokaza na kojima je radila bivša zamjenica.

“Oni koji kritiziraju i spekuliraju jako dobro znaju što bi se dogodilo da to nismo napravili i da su postupci tekli paralelno. Da dođe do pravomoćne presude Agrokora i istodobno pravomoćne bila bi osnova za ponavljanje postupka i pao bi kompletan predmet u vodu”, kazala je.

“To bi bila blamaža za DORH, ovo nije ni blamaža ni poraz DORH-a”, zaključila je Hrvoj-Šipek.

Također je odbacila tvrdnje da su povukli optužnicu u slučaju Agrokor zbog vještačkog nalaza i straha od svjedočenja vještaka Kemala Ismaila.

Uz čelnicu Državnog odvjetništva na konferenciji govori i ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Vanja Marušić, koja je rekla da povlačenje optužnice za Agrokor nije fijasko.

Vezano za uhićenje bivše ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i smijenjenog ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica a u aferi Softver koja je provedena po nalogu Europskog javnog tužitelja, Marušić je rekla kako je točno da Uskok otvorio taj predmet temeljem medijskih napisa.

No, temeljem svih provjerenih informacija i opsežnih izvida u tom se trenutku nije bio prikupio dostatan stupanj sumnje za otvaranje istrage”, rekla je Marušić dodavši da nije bilo nikakvih pritisaka ni zataškavanja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari