Pratite nas

Kronika

Hrvoje Hitrec nepravomoćno osuđen zbog uvrede Stjepana Mesića

Objavljeno

na

Kriv zbog izjave: “Stipe je idiot. Na žalost, nekad davno bio mi je simpatičan. Ne dugo.”

Općinski kazneni sud u Zagrebu presudio je da Hrvoja Hitreca drži krivim što je, citiramo, “dana 27.11. 2013. u intervjuu objavljenom na portalu dnevno hr. pod naslovom “Mesić je idiot, a ćirilice kao znaka na okupatorskom nožu ne će biti u Vukovaru”, odgovarajući na postavljena pitanja uvrijedio priv. tužitelja navodeći “Stipe je idiot”…a koja uvreda je zbog objavljivanja na gore navedenom portalu doprijela (!) do većeg broja osoba” (citat završen). Na taj je način Hrvoje Hitrec, smatra sud, počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda – uvredom, te se osuđuje na novčanu kaznu u iznosu od 20 dnevnih iznosa od po 500 kuna, što iznosi 10.000,00 kuna.

Obrazloženje

mesic_petokrakaU obrazloženju se prilično korektno prepričava obrana okrivljenog ( da je naslov stvar uredništva portala, a da se u tekstu okrivljenog ne spominje ime i prezime privatnog tužitelja ), kao što je prepričano i svjedočenje Stjepana Mesića koji smatra naziv idiot “izuzetno uvredljivim”. Sud je utvrdio “da se radi o intervjuu s okrivljenim, te je na listu 2 članka utvrđeno da okrivljeni na pitanje novinara ´Stipe Mesić je izjavio da su branitelji okupljeni u stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991. Vaš stav?´ odgovorio “Stipe je idiot. Na žalost, nekad davno bio mi je simpatičan. Ne dugo.”

Obranu okrivljenog Hrvoja Hitreca da se riječ “idiot” u razgovornom jeziku i polemikama rabi za onoga tko govori besmislice, sud je odbacio s ovim obrazloženjem: “Da je okrivljeni odista htio reći da su izjave privatnog tužitelja besmislica, onda je u intervjuu mogao izjaviti npr. apostrofirajući izjave kao “idiotizam ili besmislicu” a ne upravo nazivajući priv. tužitelja izrazom “idiot”.

Olakotne okolnosti

Odlučujući o vrsti i visini kaznenopravne sankcije, sud je “olakotnom cijenio činjenicu da je okrivljeni star 70 g., da do sada nije bio u sukobu sa zakonom, činjenicu da je bio dragovoljac Domovinskoga rata i Spomenice Domovinskoga rata, te obzirom na životnu dob okrivljenika, radi se o incidentu …”

Koliko doznajemo, žalba slijedi.

HKV.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari