Pratite nas

Komentar

Hrvoje Zekanović: Kršćanstvo, migracije, vjerodostojnost

Objavljeno

na

Svjesni smo da se nalazimo u čudnovatom vremenu kada se mnoge vrijednosti propituju i kada mnogi kritički gledaju ponašanje drugih. Postoji nekoliko pristupa migrantskoj krizi koja se rasplamsala zadnjih dana:

Neki slavodobitno govore o migrantskoj krizi kao da likuju što je državna granica ugrožena ilegalnim prelascima, kao da žele da migranata bude toliko da granica, kao najvažniji odraz suvereniteta neke države, bude još više ugrožena.

Zatim postoje oni koji o ovoj temi šute kao zaliveni jer im nije pragmatično govoriti, naime, ako se izjasne da su za migracije ne valja, kao i što ne valja da su protiv njih.

Postoje oni koji pozivajući se na univerzalne kršćanske vrijednosti kritiziraju one “manje dobre kršćane” koji su za beskompromisnu zaštitu granica i suverenosti, a zanemaruju tešku situaciju u kojoj se nalaze migranti.

Ovakvo moraliziranje je karakteristično za mnoge koji se smatraju kršćanima, naime često se vlastita „veličina“ i vjerodostojnost po pitanju vjere pokušava istaknuti tako što se nekima pronalaze mane i tako ih se stavlja u kategoriju manipulatora i nevjerodostojnih.

Naravno, uvijek će postojati oni koji su više i oni koji su manje vjerodostojni, samo tko je taj tko će to odrediti? Ja se to ne usuđujem, međutim, oni koji to rade u načelu su jako dobro situirani, često se hrane pozlaćenim žlicama, voze se u skupocjenim automobilima i govore o potrebi zaštite najranjivijih.

Migrantska kriza je nov izazov s kojim se čovječanstvo u ovakvim razmjerima nikad nije suočilo i teško je pristupiti sa bojazni i otporom ovom velikom problemu da te netko ne proglasi manje dobrim kršćaninom.

Slažem se da je kršćanstvu najveća prijetnja upravo u odmicanju kršćana od vjere, jer da su Europljani ostali privrženi vjeri svojih predaka do migrantske krize možda ne bi ni došlo jer bi u Europi bilo dovoljno radne snage pa uvoz iz dalekih zemalja ne bio potreban.

Nadalje, potrebno je naglasiti da se danas gotovo uopće ne radi o izbjeglicama nego o ljudima koji svojom slobodnom voljom sele u Europu. Ovi kritičari zanimljivo je ipak tobože priznaju suverenost država te tu ipak odstupaju od radosne vijesti koju nam je Isus pružio, je Isus definitivno nije poznavao granice i putovnice!

Zašto nisu do kraja kršćani pa kažu granice nisu bitne, bitno je pomoći onima u potrebi, onima koji traže posao na zapadu i to po svaku cijenu. Također je u pitanju Europe bitno naglasiti da famozna integracija zadnjih desetljeća gotovo uopće ne funkcionira.

Isti ovi „bolji“ kršćani često su imuni na probleme svojih susjeda koji su često, gladni, napušteni, obespravljeni, ali za ljude koji dolaze iz daleka imaju jedan zanimljiv senzibilitet.

Lijevi mediji u zadnje vrijeme imaju jako dobru taktiku u „raskrinkavanju“ političara koji se nazivaju suverenistima i kšćanskim demokratima, a to je pronalaženje kritičara malo „većih“ kršćana.

E sada, što ja mislim o ovom problemu. Stvarno je danas teško biti u potpunosti vjerodostojan te i ja često nisam u potpunosti otvoren onome čemu nas je učio Isus,a to je da u svim slučajevima i svojim životom na svim poljima svjedočiš radosnu vijest.

Međutim o čemu se ovdje radi? Postavljam sljedeća pitanja svima koji su dežurni dušobrižnici: Koliko migranta bi dušobrižnici primili u Europu? Koliko bi ih primili u Hrvatsku? Postoji li granica njihove „vjerodostojnosti“? Bi li ih primili u svoj dom, u svoju kuhinju, u svoju obitelj da pokažu da su uistinu vjerodostojni? Naravno da ne!

Koje rješenje nude? Možda da svakome tko dolazi iz Pakistana ili Bangladeša ili tako izgleda omogućimo slobodni prolazak kroz Hrvatsku bez dokumenata? Da svima izgradimo nastambe i damo im socijalnu pomoć?

Možda da ionako poluprazne crkve pretvorimo u džamije da se imaju gdje moliti? Zašto se ne založe da avionski prijevoz migranata direktno u Njemačku kamo su bili pozvani prije par godina i gdje im je uglavnom konačna destinacija.

Ja sam za pomoć svima u potrebi, samo jesu li ekonomski migranti iz Pakistana uistinu u potrebi, je li situacija u njihovoj zemlji (koja je zanimljivo nuklearna sila) zaista takva da se moraju seliti u Europu kršeći sva pravila o suverenosti.

Moja politička borba za kršćanske vrijednosti je jasna te se slažem da mi kao narod moramo doživjeti katarzu i vratiti se izvornim kršćanskim vrijednostima jer nam prijeti propast. Što se tiče bodljikave žice nikad nisam nigdje izjavio da sam za njezino postavljanje međutim nije mi jasno da hrvatskim dušobrižnicima i novinarima smeta žica koju nitko ne zagovara u Hrvatskoj, a ne smeta ona koja je već postavljena na granici sa Slovenijom i Mađarskom.

Možda bi trebalo zabraniti ograde s šiljcima koje ljudi postavljaju na svojim okućnicama da se lopovi ne ozlijede prelazeći je. Smije li se danas glasno i jasno reći da želiš da Europa ostane kršćanski kontinent, a to podrazumijeva povratak Europljana kršćanstvu i prestanak ne kršćanskih migracija, a da te mediji ne proglase netolerantnim i ksenofobom, a neki lošim kršćaninom?

Dakle, ja sam za pomoć svima u potrebi, prvo onima koji žive vrata do tebe, a često ih ne primjećujemo, a ne samo onima koji iz dalekih zemalja došli do nas. Također sam za zaštitu granica naše domovine, poštivanje zakona i pravila kao svih drugih atributa suverenosti!

 

TRAGEDIJA ILI ORGANIZIRANA DIVERZIJA : ‘Saudijski princ nudi 5000 dolara svakom tko iz islamskih zemalja ode u Europu’?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Božinović: Unatoč pokušaju destabilizacije nacionalna sigurnost nije ugrožena

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak kako je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) utvrdila da su fotografije potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića objavljene u Nacionalu fotomontaža te da unatoč pokušaju “destabilizacije pojedinca i institucije koju predstavlja” nacionalna sigurnost nije ugrožena.

“Što se tiče načina kako SOA radi mislim da ni jedna obavještajna služba u svijetu o tome previše ne govori”, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka s ministrima unutarnjih poslova Albanije Sanderom Lleshajem i Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem. Dodao je da policija radi u uskoj koordinaciji sa SOA-om i Državnim odvjetništvom te da će ta koordinacija u budućnosti biti sve intenzivnija zbog suočavanja s raznim vrstama “podmetanja”.

“Jednostavno sve sigurnosne službe u Hrvatskoj će u buduće morati intenzivirati svoju suradnju na razotkrivanju svih mogućih podmetanja koja imaju za krajnji cilj destabilizaciju političkog života pa ako hoćete i Vlade, ali neće uspjeti u tome”, poručio je Božinović.

Kazao je da će istraga pokazati tko stoji iza Tolušićeve fotomontaž, a na pitanje radi li se, možda, o unutarstranačkom obračunu kazao je da ne zna o čemu je riječ jer su dobili tek preliminarnu informaciju.

“Kao što sam rekao, zajedničkim radom Sigurnosno obavještajne agencije, MUP-a i Državnog odvjetništva poduzet će se sve potrebe radnje da bi se razotkrilo počinitelja”, kazao je Božinović.

Ministar je novinarima odgovorio da nacionalna sigurnost nije ugrožena jer sve službe koje o tome brinu svoj posao rade vrlo profesionalno.

Upitan zašto se u Vladinom priopćenju kaže da se radi o pokušaju destabilizacije, ministar je rekao kako je očito da je to pokušaj destabilizacije ne samo pojedinca već institucije koju predstavlja. “To hrvatske institucije dopustiti neće”, poručio je Božinović.

Tjednik Nacional objavio je sporne fotografije i članak pod naslovom “Kurva i kokain u vrhunskoj montaži za kompromitaciju Tomislava Tolušića”. Time se, pišu, htjelo politički uništiti potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede.

Vlada je u utorak objavljene fotografije osudila kao perfidne i protuzakonite krivotvorine, ustvrdivši da za cilj imaju kompromitirati najviše državne dužnosnike, a od policije, DORH-a i svih nadležnih službi očekuju da se taj slučaj istraži i pronađu počinitelji “još jednog krajnje podmuklog pokušaja destabilizacije vlasti i pravnog poretka”.

(Hina)

 

Vlada RH najoštrije osudila perfidnu i protuzakonitu krivotvorinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Povratak Željka Komšića sa zasluženog godišnjeg odmora

Objavljeno

na

Objavio

isječak/ilustracija

Tri dana prije nove 2019. godine, Željko Komšić obratio se svim građanima (nipošto kolektivima) čestitajući im – novu godinu. A onda je ranim jutrom tog 28.12.2018. otišao na zasluženi godišnji odmor. Ipak je već dva mjeseca na zahtjevnoj funkciji, piše novinar i kolumnist Tvrtko Milović na svojoj facebook stranici.

Nije se Komšić javljao narednih deset dana. Da nije navratio Dan Preda, ne bi se Komšić do danas pojavio na poslu.

Svjež i odmoran, u novoj godini odredio je sebi nove grandiozne političke ciljeve od kojih će koristi imati svi građani (nipošto kolektiviteti) – odlučio je popraviti imidž u regiji!  Što se tiče BiH, nema više kome prodati priču. Svi ga znaju, tu je već 20 godina, nije promijenio retoriku ni za milimetar. Kakav je bio kao načelnik Novog Sarajeva takav je i danas.

U cilju promocije u Hrvatskoj prihvatio je poziv Aleksandra Stankovića. Emisija Nu2 je gledana, novinar na istoj ideološkoj liniji…
Hrvati iz BiH su počeli negodovanja otkud uopće Komšića kao gosta. A ako Hrvati iz BiH nešto ne vole onda se to ne smije propustiti.

No, emisija nije bila onakva kakvom se Komšić nadao. Da je očekivao agresivna Stankovićeva pitanja sigurno ne bi bio gost. Komšić ima dugu tradiciju izbjegavanja njemu nenaklonjenih novinara. Tako je krajem 2008. zvao u Washington mog urednika Omera Vatrića tražeći da ja ne budem novinar na intervjuu koji sam dogovorio za Glas Amerike. Vatrić se pokazao kao profesionalac pa je čitav intervju otkazan, piše Milović.

Do danas nije zabilježeno da Komšić bude izložen oštrijim pitanjima. Osim kad ga novinar iznenadi. Kao Stanković.

Željko se naravno nije snašao. Pošteno se izblamirao. Prodaja magle čak ni kronično neupućenoj i naivnoj hrvatskoj javnosti nije uspjela.

Ogorčeni na intelektualnu inferiornost naspram Stankovića, nekolicina novinara žalila se na novinarska pitanja (!?). Smeta im što Stanković jednostavno nije pustio Komšića da priča što god želi. Jer kao što tvrdi Dženana Karup Druško, Komšić je otišao da objasni neke stvari a ne da ga se tu ispituje. Još bolji je Drago Pilsel kojem smeta što se postavljaju pitanja nekom tko je ratovao protiv Ratka Mladića! Stvarno je Stanković gad… čuj postavljat pitanja nekom tko je ratovao protiv Ratka Mladića.

Pilsel i Duhaček zbog Komšića šire govor mržnje protiv hrvatskih medija u BiH

No, Komšiću ne treba televizija da priča gluposti. Sutra dan je produžio do Ljubljane na IFEMES (bošnjački) institut. Tamo je izvalio da “Europska unija treba štititi prava građana a ne kolektiviteta”.

Na ovo bih se osvrnuo jer ovu besmislicu Komšić ponavlja zadnjih godina ko pokvarena ploča.

Europska unija, kao i sve zemlje članice UN-a (A to su valjda svi osim Abhazije, Južne Osetije i Nagorno Karabaha) obavezne su po potpisanim rezolucijama štititi i prava kolektiviteta.

Kolektivi mogu biti razni. Recimo, djeca su kolektiv. Njih štiti UNICEF. Migranti su kolektiv. Žene su kolektiv. Nezaposleni su kolektiv. Bolesni su kolektiv. Homoseksualci su kolektiv. Jezične i nacionalne manjine su kolektiv. Astrolozi su kolektiv. Svi ljudi na svijetu (građani, ako želite) su dio nekakvog kolektiva, odnosno kolektiviteta.

IFIMES

izvor: IFIMES

Svi ljudi na svijetu imaju zagarantirano pravo biti dio kolektiva, i to njihovo pravo na kolektivitet jeste građansko pravo!
Dakle, nisu prava kolektiviteta u sukobu sa pravima građana. Naprotiv, prava kolektiviteta su njihov osnovni dio.

Svaka skupina ljudi, a mi u BiH najčešće govorimo o etničkim skupinama, imaju pravo biti kolektiv i biti suvereno političko tijelo. I država BiH, a time i njen nesretni član Predsjedništva, su dužni to pravo garantirati.

A ne hodati po regiji i mlatiti kako prava kolektiviteta ne postoje, ili još gore – da ih se ne smije uvažavati.

Dakle predsjedniče, uhvati se malo knjige a manje godišnjeg odmora, upozorio je Milović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari