Pratite nas

Komentar

Hrvoje Zekanović: Kršćanstvo, migracije, vjerodostojnost

Objavljeno

na

Svjesni smo da se nalazimo u čudnovatom vremenu kada se mnoge vrijednosti propituju i kada mnogi kritički gledaju ponašanje drugih. Postoji nekoliko pristupa migrantskoj krizi koja se rasplamsala zadnjih dana:

Neki slavodobitno govore o migrantskoj krizi kao da likuju što je državna granica ugrožena ilegalnim prelascima, kao da žele da migranata bude toliko da granica, kao najvažniji odraz suvereniteta neke države, bude još više ugrožena.

Zatim postoje oni koji o ovoj temi šute kao zaliveni jer im nije pragmatično govoriti, naime, ako se izjasne da su za migracije ne valja, kao i što ne valja da su protiv njih.

Postoje oni koji pozivajući se na univerzalne kršćanske vrijednosti kritiziraju one “manje dobre kršćane” koji su za beskompromisnu zaštitu granica i suverenosti, a zanemaruju tešku situaciju u kojoj se nalaze migranti.

Ovakvo moraliziranje je karakteristično za mnoge koji se smatraju kršćanima, naime često se vlastita „veličina“ i vjerodostojnost po pitanju vjere pokušava istaknuti tako što se nekima pronalaze mane i tako ih se stavlja u kategoriju manipulatora i nevjerodostojnih.

Naravno, uvijek će postojati oni koji su više i oni koji su manje vjerodostojni, samo tko je taj tko će to odrediti? Ja se to ne usuđujem, međutim, oni koji to rade u načelu su jako dobro situirani, često se hrane pozlaćenim žlicama, voze se u skupocjenim automobilima i govore o potrebi zaštite najranjivijih.

Migrantska kriza je nov izazov s kojim se čovječanstvo u ovakvim razmjerima nikad nije suočilo i teško je pristupiti sa bojazni i otporom ovom velikom problemu da te netko ne proglasi manje dobrim kršćaninom.

Slažem se da je kršćanstvu najveća prijetnja upravo u odmicanju kršćana od vjere, jer da su Europljani ostali privrženi vjeri svojih predaka do migrantske krize možda ne bi ni došlo jer bi u Europi bilo dovoljno radne snage pa uvoz iz dalekih zemalja ne bio potreban.

Nadalje, potrebno je naglasiti da se danas gotovo uopće ne radi o izbjeglicama nego o ljudima koji svojom slobodnom voljom sele u Europu. Ovi kritičari zanimljivo je ipak tobože priznaju suverenost država te tu ipak odstupaju od radosne vijesti koju nam je Isus pružio, je Isus definitivno nije poznavao granice i putovnice!

Zašto nisu do kraja kršćani pa kažu granice nisu bitne, bitno je pomoći onima u potrebi, onima koji traže posao na zapadu i to po svaku cijenu. Također je u pitanju Europe bitno naglasiti da famozna integracija zadnjih desetljeća gotovo uopće ne funkcionira.

Isti ovi „bolji“ kršćani često su imuni na probleme svojih susjeda koji su često, gladni, napušteni, obespravljeni, ali za ljude koji dolaze iz daleka imaju jedan zanimljiv senzibilitet.

Lijevi mediji u zadnje vrijeme imaju jako dobru taktiku u „raskrinkavanju“ političara koji se nazivaju suverenistima i kšćanskim demokratima, a to je pronalaženje kritičara malo „većih“ kršćana.

E sada, što ja mislim o ovom problemu. Stvarno je danas teško biti u potpunosti vjerodostojan te i ja često nisam u potpunosti otvoren onome čemu nas je učio Isus,a to je da u svim slučajevima i svojim životom na svim poljima svjedočiš radosnu vijest.

Međutim o čemu se ovdje radi? Postavljam sljedeća pitanja svima koji su dežurni dušobrižnici: Koliko migranta bi dušobrižnici primili u Europu? Koliko bi ih primili u Hrvatsku? Postoji li granica njihove „vjerodostojnosti“? Bi li ih primili u svoj dom, u svoju kuhinju, u svoju obitelj da pokažu da su uistinu vjerodostojni? Naravno da ne!

Koje rješenje nude? Možda da svakome tko dolazi iz Pakistana ili Bangladeša ili tako izgleda omogućimo slobodni prolazak kroz Hrvatsku bez dokumenata? Da svima izgradimo nastambe i damo im socijalnu pomoć?

Možda da ionako poluprazne crkve pretvorimo u džamije da se imaju gdje moliti? Zašto se ne založe da avionski prijevoz migranata direktno u Njemačku kamo su bili pozvani prije par godina i gdje im je uglavnom konačna destinacija.

Ja sam za pomoć svima u potrebi, samo jesu li ekonomski migranti iz Pakistana uistinu u potrebi, je li situacija u njihovoj zemlji (koja je zanimljivo nuklearna sila) zaista takva da se moraju seliti u Europu kršeći sva pravila o suverenosti.

Moja politička borba za kršćanske vrijednosti je jasna te se slažem da mi kao narod moramo doživjeti katarzu i vratiti se izvornim kršćanskim vrijednostima jer nam prijeti propast. Što se tiče bodljikave žice nikad nisam nigdje izjavio da sam za njezino postavljanje međutim nije mi jasno da hrvatskim dušobrižnicima i novinarima smeta žica koju nitko ne zagovara u Hrvatskoj, a ne smeta ona koja je već postavljena na granici sa Slovenijom i Mađarskom.

Možda bi trebalo zabraniti ograde s šiljcima koje ljudi postavljaju na svojim okućnicama da se lopovi ne ozlijede prelazeći je. Smije li se danas glasno i jasno reći da želiš da Europa ostane kršćanski kontinent, a to podrazumijeva povratak Europljana kršćanstvu i prestanak ne kršćanskih migracija, a da te mediji ne proglase netolerantnim i ksenofobom, a neki lošim kršćaninom?

Dakle, ja sam za pomoć svima u potrebi, prvo onima koji žive vrata do tebe, a često ih ne primjećujemo, a ne samo onima koji iz dalekih zemalja došli do nas. Također sam za zaštitu granica naše domovine, poštivanje zakona i pravila kao svih drugih atributa suverenosti!

 

TRAGEDIJA ILI ORGANIZIRANA DIVERZIJA : ‘Saudijski princ nudi 5000 dolara svakom tko iz islamskih zemalja ode u Europu’?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Mate Knezović: ‘Šeparovićeva prijetnja upućena narodu’

Objavljeno

na

Objavio

”Dobro zapamtite ovaj intervju. Sasvim je izvjesno da Miroslav Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada. Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, napisao je Mate Knezović na svom FB profilu

Mate Knezović, zagrebački odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke, na svom je Facebook profilu  prokomentirao intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, objavljen u subotu u Jutarnjem listu, piše Promise.hr

Šeparović je, podsjetimo, izjavio da bi, prema njegovu mišljenju, na čelu Povjerenstva za sukob interesa –  institucije koje u Hrvatskoj koliko toliko nezavisno preispituje hrvatske političare i dijeli im packe – trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, dakle osoba koju pomno biraju isti ti političari.

Šeparović se usprotivio najavljenoj inicijativi predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji je kazao da će zatražiti izmjene Ustava i povećanje ovlasti predsjednika države – kao jedine osobe koja se neposredno bira od strane hrvatskih građana.

”Načelno ću reći da je nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu. Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi građani koji izlaze iz crkava, koji su obavili kupovinu na tržnicama, izašli u šetnju gradom, zaokruživali da ili ne i tako odlučili o usvajanju novog Ustava? To je nemoguće!”, kazao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, za Jutarnji list.

Šeparovićeve izjave njegov je kolega – pravnik i odvjetnik Mate Knezović – nazvao prijetnjom upućenom narodu.

”Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH, je danas objavio hrvatskom narodu da u RH postoji politika ograničenog suvereniteta naroda. Poučio je hrvatski narod da on nema izvornu vlast, nego neke druge silnice.

Iz današnjeg intervjua YUlistu potpuno je jasno zašto su odluke Ustavnog suda usmjerene protiv dosadašnjih narodnih inicijativa (3 referenduma).

Šeparović je također najavio da će Ustavni sud spriječiti svaki pokušaj hrvatskog naroda da se ozbiljnije promijeni politički sustav i raspodjela moći. Najavio je da će u slučaju pobjede Miroslava Škore onemogućiti najavljeni referendum o promjeni Ustava, ako bi te promjene dirale u postojeću raspodjelu moći. Također će se onemogućiti donošenje novog Ustava na referendumu.

Drugim riječima javno je najavljen rat narodu ako izabere drugačiji put.

Dobro zapamtite ovaj intervju. On je javno objavljena prijetnja hrvatskom narodu da i ne pokušava nešto promijeniti.

Sasvim je izvjesno da Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada.

Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, istaknuo je odvjetnik Mate Knezović na svom Facebook profilu.

Cijeli, opširni intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske Jutarnjem listu, možete pročitati OVDJE.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari