Pratite nas

Hrvatska

HSP AS uputio prijedlog za ukidanje Mesićevog ureda

Objavljeno

na

HSP AS u saborsku je proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti kojim žele ukinuti Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Isti taj prijedlog u proceduru je lani, u prošlom sazivu Sabora, uputio bivši zastupnika HSP-a AS Ivan Šimunović, no od bivše vlade je dobio negativno mišljenje na svoj prijedlog.

– Mi smo tada uputili to u saborsku proceduru kako bi uglasili ured bivšeg predsjednika Mesića. Nismo bili zadovoljni njime i nismo se slagali jer smo smatrali da radi suprotno vanjskoj politici Hrvatske – rekao je glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić. Inače, jučer je Vlada prihvatila amandman na proračun Kluba zastupnika Mosta kojim će se Mesićevom uredu uzeti 600 tisuća kuna, pa bi Mesić umjesto 777.819 kuna dobio 177.819 kuna, a proračun za civilne invalide bi se uvećao s 22,3 milijuna na 22,9 milijuna kuna. Ćorić je čestitao Mostu na tom amandmanu, no smatra da se radilo o politikantskom potezu, piše Večernji List

– To je kao prvo polovično rješenje. Mislimo da to Mostov politikantski potez. Mi smo od prvog dana bili da se ne diraju subvencije za prijevoz učenika, no oni su bili za to, a kasnije tražili da se ti novci ipak vrate. Ostaje gorak okus nama koji smo od prvog dana bili da se to ne dira – smatra Ćorić.

Predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš pak podsjeća je da je njihov bivši zastupnik Šimunović postavio zastupničko pitanje oko funkcioniranja Mesićevog ureda i dobio odgovor u kojem nije rečeno koja je uloga i funkcija ureda, nego su samo pobrojani troškovi.

– HSP AS zato predlaže da bivši predsjednici nakon prestanka dužnosti imaju pravo na ured pet godina, a s obzirom da je u slučaju Mesića to razdoblje prošlo, njegov bi se ured automatizmom ukinuo s danom stupanja na snagu zakona. To je korektan period, a imati doživotni ured nije korektno – smatra Tepeš. Mesiću, kažu, zamjeraju njegove posjete u razne zemlje.

– Osim toga, on se poziva na antifašizam, a mislim da se iza tog antifašizma skriva komunizam i žal za Jugoslavijom. on je mislio da će biti šef regiona. Uz to, ne možemo dozvoliti da on ide u države poput Sjeverne Koreje. mi nad njim nemamo nikakav nadzor – pojašnjava Pero Ćorić. S obzirom da je Mesić dobio pravo na doživotni ured, Ćorić je upitan može li se taj zakon uopće mijenjati.

[ad id=”93788″]

– Za nas u HSP AS je nepromjenjivo jedino 10 Božjih zapovjedi koje je donio Mojsije sa Sinaja, a svi zakoni koje su donosili ljudi su podložni promjenama pa tako i ovaj zakon. Ne vidim razloga da ga se ne promijeni – zaključio je Ćorić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Pume nastavljaju povijesnu hodnju prema Varaždinu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: OSRH

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u četvrtak, 13. prosinca 2018., nastavili su svoj put hodnjom od Našica do Varaždina, drugom etapom od Kutova do Slatine u dužini od 28 kilometara.

Dolaskom u Slatinu, pripadnici Puma zapalili su svijeću poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kod spomenika 136. brigadi Hrvatske vojske, priopćio je MORH

Hodnju u dužini od 184 kilometra koja simbolizira povratak Puma u Varaždin nakon deset godina i odvija se u sedam etapa, pripadnici Puma su započeli u srijedu, 12. prosinca iz vojarne 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama.

Etape hodnje:

1. Našice – Kutovi (12.12.)

2. Kutovi – Slatina (13.12.)

3. Slatina – Virovitica (14.12.)

4. Virovitica – Đurđevac (15.12.)

5. Đurđevac – Koprivnica (16.12.)

6. Koprivnica – Ludbreg (17.12.)

7. Ludbreg – Varaždin (18.12.)

Završetak hodnje Puma predviđen je u utorak, 18. prosinca u vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu, a na putu prema vojarni, Pume će proći kraj Spomen obilježja Puma u Varaždinu gdje će položiti crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Pume.

 

Povijesna hodnja Puma od Našica do Varaždina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Zagrebačka skupština izglasala proračun!

Objavljeno

na

Objavio

Zagrebački proračun je prošao! Andrija Mikulić je objavio da je 26 zastupnika glasalo za proračun, 24 ih je bilo protiv.

Za proračun je glasalo 26 zastupnika, njih 24 je glasalo protiv, a nitko nije bio suzdržan.

Gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je sve HDZ-ove amandmane, a oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatra da ne donosi dobrobit građanima.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik istaknula je da je proračun u odnosu na prošlu godinu veći za 185 milijuna kuna te da je razlika u odnosu na prošlu godinu četiri puta veće povlačenje sredstava iz EU fondova i nešto veće kreditno zaduženje za kapitalna ulaganja.

Poručila je da bi nedonošenje proračuna ugrozilo povlačenje iz europskih fondova u iznosu od 500 milijuna kuna.

Glasove Bandiću za proračun osigurali zastupnici HSS-a, HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb

Tri glasa potrebna za izglasavanje novog zagrebačkog proračuna Milanu Bandiću su osigurali glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić, HSLS-ov zastupnik Miroslav Polovanec i zastupnik Nezavisne liste Zagreb Jozo Milićević, doznaje se nakon što je s 26 glasova prema 24 u Gradskoj skupštini prihvaćen prijedlog gradskog proračuna za 2019.

Zastupnici Gradske skupštine u četvrtak su većinom podržali novi zagrebački proračun težak 8,19 milijardi kuna, koji je veći za 185 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu.

Prije glasovanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću nedostajale su tri ruke do potrebne većine od 26 glasova, budući da je prethodno raskinuo koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku koji imaju pet gradskih zastupnika.

Rasprava o proračunu bila je obilježena stankama klubova i iznenadnim dolaskom Milana Bandića u Starogradsku vijećnicu, koji se tamo jutros pojavio unatoč tome što se nalazi u bolnici zbog plućne embolije.

Bandić se prije glasovanja o prijedlogu proračuna vratio u bolnicu nakon što je, očito, dogovorio potrebnih 26 glasova.

(Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari