Pratite nas

Hrvatska

HSP AS uputio prijedlog za ukidanje Mesićevog ureda

Objavljeno

na

HSP AS u saborsku je proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti kojim žele ukinuti Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Isti taj prijedlog u proceduru je lani, u prošlom sazivu Sabora, uputio bivši zastupnika HSP-a AS Ivan Šimunović, no od bivše vlade je dobio negativno mišljenje na svoj prijedlog.

– Mi smo tada uputili to u saborsku proceduru kako bi uglasili ured bivšeg predsjednika Mesića. Nismo bili zadovoljni njime i nismo se slagali jer smo smatrali da radi suprotno vanjskoj politici Hrvatske – rekao je glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić. Inače, jučer je Vlada prihvatila amandman na proračun Kluba zastupnika Mosta kojim će se Mesićevom uredu uzeti 600 tisuća kuna, pa bi Mesić umjesto 777.819 kuna dobio 177.819 kuna, a proračun za civilne invalide bi se uvećao s 22,3 milijuna na 22,9 milijuna kuna. Ćorić je čestitao Mostu na tom amandmanu, no smatra da se radilo o politikantskom potezu, piše Večernji List

– To je kao prvo polovično rješenje. Mislimo da to Mostov politikantski potez. Mi smo od prvog dana bili da se ne diraju subvencije za prijevoz učenika, no oni su bili za to, a kasnije tražili da se ti novci ipak vrate. Ostaje gorak okus nama koji smo od prvog dana bili da se to ne dira – smatra Ćorić.

Predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš pak podsjeća je da je njihov bivši zastupnik Šimunović postavio zastupničko pitanje oko funkcioniranja Mesićevog ureda i dobio odgovor u kojem nije rečeno koja je uloga i funkcija ureda, nego su samo pobrojani troškovi.

– HSP AS zato predlaže da bivši predsjednici nakon prestanka dužnosti imaju pravo na ured pet godina, a s obzirom da je u slučaju Mesića to razdoblje prošlo, njegov bi se ured automatizmom ukinuo s danom stupanja na snagu zakona. To je korektan period, a imati doživotni ured nije korektno – smatra Tepeš. Mesiću, kažu, zamjeraju njegove posjete u razne zemlje.

– Osim toga, on se poziva na antifašizam, a mislim da se iza tog antifašizma skriva komunizam i žal za Jugoslavijom. on je mislio da će biti šef regiona. Uz to, ne možemo dozvoliti da on ide u države poput Sjeverne Koreje. mi nad njim nemamo nikakav nadzor – pojašnjava Pero Ćorić. S obzirom da je Mesić dobio pravo na doživotni ured, Ćorić je upitan može li se taj zakon uopće mijenjati.

[ad id=”93788″]

– Za nas u HSP AS je nepromjenjivo jedino 10 Božjih zapovjedi koje je donio Mojsije sa Sinaja, a svi zakoni koje su donosili ljudi su podložni promjenama pa tako i ovaj zakon. Ne vidim razloga da ga se ne promijeni – zaključio je Ćorić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković o ministrici Žalac: Čuli smo se, sve smo riješili

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, boravio je u Krapinskim Toplicama i tom prigodom komentirao političke aktualnosti u zemlji.

Upitan o čemu je razgovarao na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Plenković je rekao da je, između ostaloga, bilo govora i o izborima za Europski parlament, prenosi N1

“Izbori će biti raspisani 26. ožujka”, rekao je Plenković i dodao da se s predsjednicom Republike i predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem, sastaje svakih četiri do šest tjedana te da razgovaraju o svim aktualnostima.

Upitan za komentar o ministrici Gabrijeli Žalac i njezinim izjavama da joj se podmeće i iz same stranke, Plenković je rekao da svaki dan odgovara na to pitanje. “Ministrica radi svoj posao”, rekao je.

Na pitanje je li razgovarao s ministricom, Plenković je rekao: “Čuli smo se, sve smo riješili.”

Što se tiče izjave predsjednika SDP-a, Davora Bernardića, da je HDZ-u potreban Zakon o financiranju političkih aktivnosti, kako bi legalizirao svoje crne fondove, Plenković je rekao da je “taj stupanj katastrofalnih izjava ispod svake razine bezobraznih, čak i klevetničkih”.

Upitan hoće li se sastati s Miloradom Pupovcem, Plenković je rekao da su u kontaktu te da će se vidjeti idući tjedan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Karlovcu blagoslovljen kip sv. Majke Terezije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Kip sv. Majke Terezije iz Calcutte, rad akademskog kipara Ante Jurkića, postavljen u Karlovcu, na prilazu Nacionalnom svetištu sv. Josipa, blagoslovljen je u subotu uz nazočnost katoličkih biskupa i vjernika te predstavnika Vlade Sjeverne Makedonije, Vlade Kosova, veleposlanike Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije te izaslanike Hrvatskog sabora i Vlade.

Kip Svete Majke Terezije u Karlovcu darovala je Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj- Prljaskaj rekla da je su sveticu Majku Tereziju još za života poštovali mnogi diljem svijeta.

Majka Terezija – svetica koja je liječila tjelesne i duševne rane odbačenih

“Poštovali su Majku Tereziju obični ljudi, čelnici vodećih svjetskih sila, moćnici, slavne osobe i humanitarci, a posebno oni iz Reda Misionarki ljubavi, kojega je Majka Terezija osnivala i koji danas djeluje u 133 zemlje svijeta, jer su vjerovali da se humanitarnim djelovanjem može pobijediti siromaštvo, glad, bijeda i bol, da čovjek može savladati svoju najveću prepreku ljudskosti, a to je mržnja”, rekla je Lekaj- Prljaskaj.

Svetu Majku Tereziju nazvala je sveticom koja je liječila duševne i tjelesne rane odbačenih, onih od kojih su svi drugi digli ruke.

Izaslanik premijera i karlovački gradonačelnik Damir Mandić posebno je pozdravio predsjednike Zajednice Albanaca Karlovačke županije Besira Ziberija i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj Esada Čollaku te rektora Nacionalnog svetišta sv, Josipa u Karlovcu msgr. Antuna Sentea koji su najzaslužniji za postavljanje tog kipa u Karlovcu.

Karlovac je grad susreta, na razmeđi putova, a sada ima i kip Svete Majke Terezije, koja predstavlja i albansku zajednicu i Makedoniju i “spona je nas katolika s istočnjačkim svijetom”, rekao je Mandić.

“Čini mi se je Majka Terezija sve ono što bismo svi mi htjeli biti, da iz svog utemeljenja u Isusu Kristu razvijemo, kao i ona, djelotvorno pomaganje, jer svi mi koji donosimo razne zakone, odluke i deklaracije vidimo da često ostaju samo ‘slovo na papiru’. Majka Terezija treba nam biti pokazatelj da možemo biti djelotvorni, na raspolaganju svima onima koji nas trebaju”, rekao je Mandić te poželio da Sveta Majka Terezija i njezin kip u Karlovcu budu inspiracija mnogima, da i oni budu takvi ljudi.

Mons. Šaško: Svi trebamo živjeti blizinu, osmijeh i ruke Majke Terezije

Nakon otkrivanja kipa i blagoslova, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško poželio je da “svi živimo blizinu, osmjeh i ruke Majke Terezije”.

Ranije, tijekom mise rekao je kako je siguran da će kip Svete Majke Terezije, s rukama ispruženim za zagrljaj, biti poticaj mnogima da joj se obrate, tako malenoj i tako velikoj, poniznoj, koja je odbijala da ju se hvali i časti, da bi ih zagovarala na nebu, da bi osjetili blizinu Krista i da tu radost Kristove blizine znaju davati svim ljudima, posebno prijateljima.

Više govornika istaknulo je kako je na Veliki petak, 24. ožujka 1978. Sveta Majka Terezija s isusovcem i misionarom o. Antom Gabrićem posjetila Karlovac i crkvu sv. Josipa, što je i razlog da su članovi Zajednice Albanaca Karlovačke županije, uz financijsku pomoć Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, upravo u Karlovcu postavili kip Majci Tereziji kao sunarodnjakinji kršćanske vjere, dobitnici Nobelove nagrade za mir (1979.), koju je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003., a papa Franjo sveticom 2016. godine.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari