Connect with us

Hrvatska

HSP AS uputio prijedlog za ukidanje Mesićevog ureda

Objavljeno

on

HSP AS u saborsku je proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti kojim žele ukinuti Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Isti taj prijedlog u proceduru je lani, u prošlom sazivu Sabora, uputio bivši zastupnika HSP-a AS Ivan Šimunović, no od bivše vlade je dobio negativno mišljenje na svoj prijedlog.

– Mi smo tada uputili to u saborsku proceduru kako bi uglasili ured bivšeg predsjednika Mesića. Nismo bili zadovoljni njime i nismo se slagali jer smo smatrali da radi suprotno vanjskoj politici Hrvatske – rekao je glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić. Inače, jučer je Vlada prihvatila amandman na proračun Kluba zastupnika Mosta kojim će se Mesićevom uredu uzeti 600 tisuća kuna, pa bi Mesić umjesto 777.819 kuna dobio 177.819 kuna, a proračun za civilne invalide bi se uvećao s 22,3 milijuna na 22,9 milijuna kuna. Ćorić je čestitao Mostu na tom amandmanu, no smatra da se radilo o politikantskom potezu, piše Večernji List

– To je kao prvo polovično rješenje. Mislimo da to Mostov politikantski potez. Mi smo od prvog dana bili da se ne diraju subvencije za prijevoz učenika, no oni su bili za to, a kasnije tražili da se ti novci ipak vrate. Ostaje gorak okus nama koji smo od prvog dana bili da se to ne dira – smatra Ćorić.

Predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš pak podsjeća je da je njihov bivši zastupnik Šimunović postavio zastupničko pitanje oko funkcioniranja Mesićevog ureda i dobio odgovor u kojem nije rečeno koja je uloga i funkcija ureda, nego su samo pobrojani troškovi.

– HSP AS zato predlaže da bivši predsjednici nakon prestanka dužnosti imaju pravo na ured pet godina, a s obzirom da je u slučaju Mesića to razdoblje prošlo, njegov bi se ured automatizmom ukinuo s danom stupanja na snagu zakona. To je korektan period, a imati doživotni ured nije korektno – smatra Tepeš. Mesiću, kažu, zamjeraju njegove posjete u razne zemlje.

– Osim toga, on se poziva na antifašizam, a mislim da se iza tog antifašizma skriva komunizam i žal za Jugoslavijom. on je mislio da će biti šef regiona. Uz to, ne možemo dozvoliti da on ide u države poput Sjeverne Koreje. mi nad njim nemamo nikakav nadzor – pojašnjava Pero Ćorić. S obzirom da je Mesić dobio pravo na doživotni ured, Ćorić je upitan može li se taj zakon uopće mijenjati.

[ad id=”93788″]

– Za nas u HSP AS je nepromjenjivo jedino 10 Božjih zapovjedi koje je donio Mojsije sa Sinaja, a svi zakoni koje su donosili ljudi su podložni promjenama pa tako i ovaj zakon. Ne vidim razloga da ga se ne promijeni – zaključio je Ćorić.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari