Pratite nas

BiH

HSP BiH odlučio dati podršku Draganu Čoviću

Objavljeno

na

HSP BiH će na općim izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH podršku dati kandidatu HNS-a Draganu Čoviću. “Ovih dana smo imali dosta razgovora o toj temi i s nekim političarima iz RH, kao i drugim zanimljivim sugovornicima koji uvidom u njihove analize i ankete o mogućem izglednom pobjedniku daju podršku za člana Predsjedništva kandidatu HNS-a pa nemamo ni mi nikakvih predrasuda podržati kandidata HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić na predizbornom skupu održanom u Širokom Brijegu.

Jurišić se osvrnuo na stanje u ZH županiji te istaknuo kako je uvjeren da će HSP BiH u njoj biti dio nove vlasti

Jurišić je svoje izlaganje započeo trenutačnim stanjem u HNS-u rekavši da je HSP BiH član HNS-a i da nije nikad ni napuštao krovnu ‘političku’ organizaciju hrvatskog naroda u BiH. “Mi smo naše primjedbe na rad HNS-a više puta jasno iznijeli i on doista mora postati nositelj nacionalne strategije zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH, a ne političke promidžbe jedne ili dvije stranke. U takvom HNS-u je svakako i naše mjesto i iskreno se nadam da će hrvatski političari nakon izbora imati dovoljno mudrosti da HNS pretvore u krovnu nacionalnu instituciju”, kazao je Jurišić.
On je dodao da je HSP BiH samim tim što nije kandidirao svojeg člana za Predsjedništvo učinio mnogo na nepotrebnom rasipanju hrvatskih glasova. Na samom kraju Jurišić je pozvao glasače da daju potporu HSP-u BiH. Naš program i naši ljudi na listama jamče dosljednost u borbi za bolje sutra i u županiji, kao i bolji položaj cjelokupnog hrvatskog naroda u BiH, mi smo bili vlast u ovoj županiji, radili smo dobro i uvjeren sam da se vraćamo.
Vjerujemo da ćemo biti dio nove vlasti – završio je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić uz gromoglasan pljesak simpatizera HSP-a BiH.
(MMB/VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari