Connect with us

Kronika

HSP obilježio Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Traže ‘Trg žrtava komunističkog režima’

Objavljeno

-

HSP  obilježio Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Tražimo “Trg žrtava komunističkog režima”

Hrvatska stranka prava  je danas u Osijeku zajedno sa žrtvoslovnim udugama iz Osječko baranjske županije obilježila Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. U osječkoj Svačićevoj ulici ponovno smo simbolično postavili natpis “Trg žrtava komunističkog režima” i upozorili na nedovoljnu istraženost komunističkih zločina.

Naime, na toj lokaciji se po izjavama svjedoka nalaze tri sekundarne grobnice s više od 600 žrtava komunističkog režima. Stari Osječani pamte da je na prostoru Gradskog vrta postojao logor sa zatočenim hrvatskim vojnicima, njemačkim vojnicima i civilima, a mnogi su u tom logoru umrli ili su smaknuti bez suda.

Poruka koju smo iz Osijeka željeli  poslati je da aktualna HDZ-ova Vlada s Plenkovićem na čelu ima priliku pokazati hrvatskoj javnosti i EU da im je doista stalo do žrtva totalitarnih režima tako da procesuira brojne još uvijek žive ljude odgovorne za stradanja u Hrvatskoj nakon 2. svjetskoga rata.

Također želimo istaknuti da svaka žrtva ima pravo na dostojan grob što je civilizacijska stečevina. U spomen na sve nevine žrtve ponovno predlažemo imenovanje parkirališnog prostora preko puta male tržnice u Ulici kralja Petra Svačića u “Trg žrtava komunističkog režima”. Time bi Osijek na simboličkoj razini bio prvi grad u Hrvatskoj s ovakvim trgom.

Želimo upozoriti i na činjenicu da   postoji niz  rezolucija i deklaracija na europskoj razini koje nalažu članicama EU da  se suoče s prošlošću i te  otklone  sve ostatke  komunističkih režima. Hrvatska  još uvijek ne želi u naše zakonodavstvo implementirati Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819 (RSP)) kojom se osuđuje i zabranjuje isticanje i veličanje totalitarnih režima, njihovih vođa i obilježja.

Vladajući HDZ s partnerima, zdušno i beskompromisno se zalagao za usvajanje Istanbulske konvencije i Marakeškog sporazuma, međutim kada je u pitanju usvajanje i provođenje dokumenta koji govori o zabrani isticanja i obilježavanja totalitarnih režima i njihovih vođa onda to ne čini.

Upravo  ta gotovo pa ista Vlada  u novom sastavu sada ima priliku pokazati koliko poštuje Europsku uniju i njezine važeće dokumente. Stoga pitamo, i premijera i cijelu Vladu RH  zbog čijih i kakvih interesa ne provodite smjernice Europske unije s obzirom da ste do sada provodili cjelokupnu njihovu politiku koja je najvećim dijelom bila pogubna za nas.

HSP Osječko baranjske županije

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas