Connect with us

Događaji

HSP: Preimenujte Trg maršala Tita u Kazališni trg

Objavljeno

-

Konferencija za medije predsjednika HSP-a Danijela Srba ispred Hrvatskog narodnog kazalištaHSP je u srijedu na Trgu maršala Tita u Zagrebu održao konferenciju za novinare s koje je ponovno zatražio da se taj trg preimenuje u Kazališni trg, da Hrvatska raščisti sa svojom totalitarnom prošlošću i okrene se izgradnji demokratskog društva kojemu je, kažu u HSP-u, Tito uvijek bio teret.

‘Hrvatska se mora osloboditi svoje komunističke prošlosti’

Došao je trenutak da se Hrvatska oslobodi svoje komunističke prošlosti, nakon što smo prvi put dobili predsjednicu države koja nije bila član Komunističke partije i na čiju je inicijativu uklonjena Titova bista iz Ureda predsjednika RH, rekao je predsjednik HSP-a Daniel Srb na Trgu na kojemu se okupilo desetak članova stranke.

Preimenovanje trga koje razne stranke i pokreti traže već 20-ak godina, Srb je obrazložio pisanjem “slobodnih zapadnoeuropskih medija”, po kojima je, kaže, Tito jedan od deset najvećih zločinaca 20. stoljeća.

“Upravo je sada trenutak da Hrvatska raščisti s pozicijom Tita kao istaknutog totalitarista bez obzira na to što se danas osnivaju i različite antifašističke lige koje veličaju upravo Tita i koriste se njegovim imenom kako bi prikrili činjenicu da promoviraju totalitarni politički sustav”, rekao je Srb.

[ad id=”68099″]

Preimenovanje potrebno i u ostalim hrvatskim gradovima i općinama

Pozvao je čelnike i ostalih gradova i općina u Hrvatskoj u kojima još uvijek postoje trgovi i ulice s tim imenoma da ih preimenuju, a po njegovoj procjeni riječ je o oko 30 hrvatskih gradova i stotinjak općina.

Srb ocjenjuje da je pravi trenutak došao i zbog toga što je u Remetincu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji nije želio “zbog volje naroda” mijenjati ime Trga maršala Tita. Upravo zbog Bandića koji se nije želio nikome zamjerati pa je “kada mu je bilo potrebno stavljao petokraku, a kada mu je potrebno, odlazio na mise” ništa se nije promijenilo, smatra Srb. No sada su, kaže, nastupili drugačiji odnosi u gradskoj skupštini i stvoreni su uvjeti da se i o ovom pitanju može razgovarati.

Riječ je o trgu u središtu Zagreba koji je tijekom 20. stoljeća nosio različita imena – Sveučilišni trg, Wilsonov trg, Trg kralja Aleksandra, Kazališni trg je bio između 1945. i 1946., a nakon toga Trg maršala Tita.

Srb smatra da je najprimjerenije da se trgu vrati “politički neutralan” naziv Kazališni trg.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari