Connect with us

Vijesti

HSP s jednim zastupnikom traži smjenu Budimira

Objavljeno

-

Hrvatska stranka prava BiH pokrenut će u Federalnom parlamentu inicijativu za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP), izjavio je jučer na pres-konferenciji u Mostaru predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić.

Ocijenivši Budimirove poteze neustavnim, Jurišić je pojasnio da je on doveo Federaciju u kaos te da će HSP zatražiti imenovanje novog predsjednika.

Treba većina

U HSP-u smatraju da bi na tom mjestu trebao biti upravo Jurišić, što je on, neizravno, i rekao.

– Žao mi je što sam pogriješio predlažući Budimira za tu poziciju, što nisam ja preuzeo tu funkciju – naveo je Jurišić, ustvrdivši da za Budimirovu smjenu ima podršku SDA, SDP-a, SBB BiH, a rekao je da to očekuje i od dva HDZ-a.

 

Đonlagić: Zauzet ćemo stav

 

Šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Mirsad Đonlagić rekao nam je, pak, da HSP još nikakvu podršku u ovom momentu nije dobio od njegove stranke.

– Kada zvanično dobijemo ovu inicijativu, mi ćemo na stranačkim organima zauzeti stav u vezi s ovim pitanjem. Činjenica jeste da je ponašanje predsjednika FBiH već duže nedopustivo – kazao je Đonlagić.

Da HSP sigurno neće imati podršku SDA, potvrdio nam je šef Kluba ove stranke u Predstavničkom domu Ismet Osmanović.

 


Osmanović: Nedovoljno ruku

 

– Ova inicijativa nema realnu šansu da uspije, jer je za smjenu predsjednika FBiH ili dva dopredsjednika potrebna dvotrećinska većina u oba doma i tek nakon toga taj zahtjev ide u Ustavni sud FBiH, koji je, prema Ustavu, nadležan da u konačnici donese odluku o smjeni. To bi trajalo mjesecima, a vjerovatno bi se razvuklo i u period predizborne kampanje. Sve bi ovo još dodatno destabiliziralo situaciju u FBiH – kazao je Osmanović.

Zakasnili su

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže za “Avaz” da je inicijativa HSP-a, stranke koje ima samo jednog zastupnika u Predstavničkom domu, neozbiljna te da kasni više od godinu.

 

Čavara: Ovo je neozbiljno

 

– Ovo je inicijativa stranke koja je neustavno ušla u vlast, a, evo, ispali su iz nje zbog osipanja članstva. HSP, dakle, ovim svojim zakasnjelim činom djeluje vrlo neozbiljno – kazao je Čavara.

Šef Kluba SDP-a Jasenko Selimović rekao nam je da će njegova stranka podržati ovu inicijativu u Parlamentu FBiH.

– Smjenu Budimira pokrenuli smo još u lipnju 2012. godine. I dalje mislimo da on krši Ustav FBiH – kazao je Selimović.

 

avaz.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas