Connect with us

Politika

HSP traži izvanrednu sjednicu Sabora i povlačenje Sporazuma o arbitraži

Objavljeno

-

Hrvatska stranka prava je i kod izglasavanja arbitraže sa Slovenijom o Savudrijskoj vali u Hrvatskom saboru bila protiv te arbitraže. Tada smo izrazili ozbiljnu sumnju u povoljan ishod po Hrvatsku. Prilikom glasovanja predsjednik HSP-a Daniel Srb je uz još dva časna izuzetka bio protiv takvog sporazuma.

[ad id=”68099″]

HRVATSKA STRANKA PRAVA JE BILA PROTIV SPORAZUMA O ARBITRAŽI, jer zastupali smo stav kod kojeg i danas stojimo da se nemamo što dogovarati i pregovarati o teritoriju koji je nesporno naš.

Međutim i HDZ i SDP pod pritiskom rokova i imperativa ulaska u Europsku uniju pristali su na slovenske uvjete, pristali na arbitražu u kojoj nam se može dogoditi da dobijemo “naše za naše” – Sv. Geru za Savudrijsku Valu, i da izgubimo nesporni dio teritorija Republike Hrvatske.

U svjetlu zadnjih događanja vezanih za rad Arbitražnog suda i kršenja pravila o radu suda, a što je vidljivo iz stenograma o razgovorima člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnica Simone Drenik iz kojih je razvidno nepošteno postupanje u Arbitražnom postupku, Hrvatska stranka prava smatra da Sporazum o Arbitraži treba proglasiti ništavnim.

I medija doznajemo da su ovo dvoje Slovenaca nadležnima ponudili ostavke na pozicije na kojima su se nalazili, što de facto znači i priznanje krivnje i nepoštenog postupanja u postupku, ne vidimo razloga za daljnji nastavak ovog postupka.

Stoga tražimo da se sazove izvanredna sjednica Hrvatskog sabora. Smatramo da je svaki centimetar državnog hrvatskog teritorija dovoljan razlog da se prekine godišnji odmor saborskih zastupnika i da ih se vrati u sabornicu na izvanrednu sjednicu.

Predlažemo da se ovaj Sporazum o arbitraži stavi izvan snage, Slovencima ponudi da se ukoliko ne žele prihvatiti ponudu Hrvatske o stvarnim granicama ide na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, koji je i nadležan rješavanja sporova i zahtjeva vezanih uz Konvenciju UN-a o pravu mora iz 1982. i predmeta za koje je nadležan po drugim ugovorima,

Nadalje inzistiramo da se svaki pedalj hrvatskog nacionalnog teritorija zaštiti. Svaku trgovinu koja bi išla na štetu Hrvatske i hrvatskih nacionalnih interesa smatrati ćemo veleizdajom.

Također koristimo priliku i upozoravamo na čudne igre oko granice na istoku Hrvatske s tzv. „Liberlandom“ u kojem prepoznajemo djelovanje stranih obavještajnih službi s ciljem unošenja nemira u Hrvatsku i slabljenja naših pregovaračkih pozicija kod konačnog razgraničenja.

Pozivamo ministra unutarnjih poslova da kvalitetnije osigura nazočnost hrvatske policije na tom području, pogotovo da osigura materijalne uvjete za što kvalitetniji rad hrvatske policije na sprječavanju provokacija.

Daniel Srb

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari