Connect with us

BiH

HSPF: BiH nije šerijatska nego sekularna država

Objavljeno

on

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) podsjeća da Bosna i Hercegovina nije šerijatska nego sekularna država, stoga je svako uplitanje vjerskih zajednica u političke procese neprimjereno i nedopustivo.

Posebno je skandalozan agresivan i prijeteći ton upućen vijećniku Milivojeviću u Gradskom vijeću Grada Mostara od strane Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Naglašavamo kako je autonomija i sloboda vijećnika da glasuju po vlastitoj savjesti i političkim uvjerenjima, odnosno bez ikakvih pritisaka imperativ u svakom demokratskom društvu.

Svaki napad na tu autonomiju predstavlja napad na sami demokratski poredak, zbog čega je navedeno priopćenje još više neprihvatljivo.
Pored prijetećeg i ucjenjivačkog tona priopćenja, nemoguće je ne primjetiti izrazito sugestivan i neprijateljski raspoložen sentiment prema hrvatskom narodu, pripadnicima katoličke vjeroispovijesti, kao i pravoslavnim vjernicima.

Vjerujemo kako takve poruke zasigurno ne doprinose međunacionalnim i međukonfesionalnim odnosima u Mostaru, ali i u cijeloj BiH. Pozivamo sve društvene aktere da se vrate svojoj izvornoj misiji djelovanja – vjerske zajednice duhovnoj dimenziji, a politički akteri političkim procesima.

Također pozivamo sve političke stranke i međunarodne organizacije u BiH da stanu u obranu sekularnog i demokratskog poretka, slobode djelovanja i građanskih vrijednosti općenito.

Jedino takav jasan konsenzus može biti garancija da se slično agresivno uplitanje u političke procese neće ponoviti, bez obzira o kojoj vjerskoj zajednici se radilo.

Milivojević – U najvišem interesu srpske zajednice je da podrži Marija Kordića

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari