Pratite nas

BiH

HSPF: Politizacija Središnjeg izbornog povjerenstva

Objavljeno

na

Lokalni izbori, održani prije dva tjedna, ostavili su za sobom nekoliko neodgovorenih pitanja. Stolačko, srebreničko, i po svemu sudeći, novotravničko pitanje. Krajnji rok za pristizanje glasačkih listića iz inozemstva, odnosno, dopisnih glasova, bio je 4. listopad, dakle dva dana nakon održavanja izbora. Taj rok je definiran „Pravilnikom o načinu provedbe izbora u Bosni i Hercegovini“ koji na ovaj način stavlja pod upitnik jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na politički izbor, birati i biti biran.

Dopisni glas osobe koja živi u inozemstvu ima „pravo“ da „putuje“ samo 48 sati, ukoliko taj birač odluči glasovati na dan izbora, u suprotnom, prisiljen je glasovati ranije da bi na vrijeme poslao svoj glas. Nadalje, birač iz inozemstva, čije se pravo na izbor ovdje uskraćuje, ne može ni na koji način utjecati na „putovanje“ svog glasačkog listića, te ne može biti odgovoran kada će njegov glasački listić dospjeti do Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Na taj način se ograničava biračko pravo. Stječe se dojam da svaki glas ne vrijedi isto.

Članak 33. spomenutog pravilnika kaže: „Povratna omotnica koja je poslana Središnjem izbornom povjerenstvu BiH najkasnije na dan održavanja izbora bit će prihvaćena i prebrojana ukoliko stigne u SIP BiH najkasnije dva dana od dana održavanja izbora i ako je na povratnoj omotnici otisak poštanskog žiga zemlje iz koje se glasuje s datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora.“

Središnje izborno povjerenstvo BiH odbija prebrojati glasove koji su uredno i na vrijeme poslani, no nisu stigli na vrijeme. Pošiljatelj ne može biti siguran u prijenosnika pošte. Pošiljatelj, u ovom slučaju birač, svoju je dužnost obavio na vrijeme i uredno poslao dopisni glas koji Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ne želi prebrojati.

Obzirom na to da kandidata hrvatskih stranaka za načelnika Stjepana Duju u Novom Travniku do pobjede na izborima dijeli 126 glasova, Središnje izborno povjerenstvo nam daje za pravo da opravdano sumnjamo u politiziranost te institucije jer broj glasova koje se odbija prebrojati je veći od 126, konkretno, radi se o 160 glasova. Većina tih glasova pripala bi, tvrde upućeni, kandidatu Duji jer je do sada dobio više od 95% glasova pristiglih iz inozemstva.

Hrvatski studentski politološki forum najoštrije osuđuje politiziranost bilo koje institucije u našoj zemlji. Ako je neka državna institucija, a po ovome vidimo da Središnje izborno povjerenstvo to jest, na strani jednog naroda ili jedne politike, to samo može produbiti jaz između naroda i političkih opcija u Bosni i Hercegovini. Bilo koji pravilnik ne bi smio derogirati Izborni zakon, a Pravilnik o načinu provedbe izbora u BiH to čini. Ovim pravilnikom jasno nam je dano do znanja da svaki glas ne vrijedi isto. Osim što se podrivaju zakoni naše zemlje, ovakvi slučajevi krše i temeljna ljudska prava, a pravo birati i biti biran je jedno od njih.

HSPF poziva sve političke subjekte koji predstavljaju volju hrvatskoga naroda u BiH da na demokratski način spriječe moguću izbornu krađu, te da Središnje izborno povjerenstvo poštuje svaki glas koji po zakonu pripada biračima iz inozemstva. Jedan glas može presuditi, a tko ima pravo kršiti Izborni zakon i oduzeti biračko pravo bilo kojem državljaninu Bosne i Hercegovine, možda Središnje izborno povjerenstvo? Na kraju krajeva, zar je bitno tko je načelnik? Konstantno apeliramo o maksimalizaciji etičkih principa u politici. Pošteno prebrojavanje glasova, smatramo, spada u tu domenu.

HSPF

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari