Connect with us

BiH

HSPF: Schmidt asistira probošnjačkim strankama u miniranju izborne reforme

Objavljeno

-

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najoštrije osuđuje sramotan istup Christiana Schmidta kojim se pridružio probošnjačkim strankama u miniranju izborne reforme, negiranju vladavine prava te uništavanju Ustava BiH i same srži Daytonskog mirovnog sporazuma.

Naime, Schmidt u posljednjem priopćenju obmanjuje javnost i relativizira važnost izmjene Izbornog zakona govoreći kako u Bosni i Hercegovini već postoji validan Izborni zakon prema kojemu se izbori mogu održati. To je notorna laž, sramotno negiranje vladavine prava i grubo nepoštivanje institucije Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo Schmidta kako je Ustavni sud BiH u predmetu U-23/14, odnosno u predmetu Ljubić ustanovio kako tadašnji Izborni zakon nije u skladu s Ustavom BiH.

Preciznije, pojedine odredbe Izbornog zakona su bile protivne čl. I/2 Ustava u kojemu piše kako je BiH slobodna i demokratska zemlja koja funkcionira temeljem slobodnih i demokratskih izbora. Pored toga, sporne odredbe su kršile temeljno načelo Ustava BiH – konstitutivnost naroda.

Potom je Ustavni sud BiH, inače jedini mjerodavan tumač Ustava BiH, izbrisao protuustavne odredbe. Dakle, trenutno postoji praznina u Izbornom zakonu koja mora biti popunjena novim odredbama koje će biti u skladu s Ustavom, a samim time i Daytonskim mirovnim sporazumom. Bez ispunjavanja ove pravne obveze, Ustavni sud BiH je jasno naznačio kako izbori ne mogu biti demokratski.

Naglašavamo – antidaytonski, antiustavni i antidemokratski izbori bi svima morali biti neprihvatljivi. No, poznato je kako probošnjačke stranke uporno inzistiraju upravo na takvim izborima jer jedino pomoću takvog diskriminatornog okvira mogu vršiti većinsku, bošnjačku hegemoniju.

Pretpostavljamo kako se Schmidt vodi sitnim, karijerističkim motivom vlastitog životopisa kojega ne želi “uprljati” eventualnim neodržavanjem izbora u BiH. Međutim, upravo zbog toga bi Schmidt trebao pledirati da se ispoštuje vladavina prava, provede Odluka Ustavnog suda BiH te, shodno tomu, Izborni zakon konačno uskladi s Ustavom.

Umjesto toga, Schmidt je, znakovito, u trenutcima pregovora u Neumu odlučio asistirati probošnjačkim strankama u kupovanju vremena i zadržavanju statusa quo, odnosno miniranju izborne reforme. To je izravno odobravanje njihovog destruktivnog, antidaytonskog djelovanja i podržavanje većinske hegemonije koja je smrtonosna za višenacionalne zajednice, kao što je povijest nedavno na ovom prostoru i pokazala.

Nažalost, umjesto poštenog i nepristranog posrednika, BiH je dobila još jednog nedoraslog eksponenta velikobošnjačkog nacionalizma koji će biti suodgovoran za njezinu propast.
Stoga molimo Schmidta da se više ne poziva na vladavinu prava, poštene izbore, Daytonski mirovni sporazum i demokraciju uopće. Upravo je Schmidt taj koji sve navedeno negira, ne poštuje i uništava.

Ured za odnose s javnošću HSPF-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari