Pratite nas

BiH

HSPF: Suljagić govorom mržnje vrijeđa sve bh. građane koji ne dijele njegovo mišljenje

Objavljeno

na

Hrvatski studentski politološki forum osuđuje napade ad hominem i smatra da bi predstavnici vlasti trebali biti oni koji će promovirati kulturu dijaloga i konstruktivnih rasprava. Potezi Emira Suljagića pokazuju nedostatak poštovanja i osnovne pristojnosti koje ne priliči niti jednom, a posebno ne obrazovanom čovjeku kakvim Suljagić sebe smatra!

[ad id=”68099″]

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Govor mržnje je usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj skupini (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njezinog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili proširivanja već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje. Novi mediji i društvene mreže često posluže kao platforma za pokazivanje mržnje prema svemu što je drugačije od autora i autorovog stava.

Ovakve postupke smatramo neprihvatljivima, posebno u slučaju kada dolaze od državnog službenika, u ovom slučaju Emira Suljagića, zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara te jedne od prvih osoba Demokratske fronte. Posljednjih dana na svome twitter profilu objavio je mnogo neprimjerenih sadržaja i širio govor mržnje usmjeren na Ivana Šušnjara, vlasnika portala Poskok. Tako možemo vidjeti da ga u svojim objavama naziva raznim imenima ne pokušavajući prikriti mržnju. Hrvatski Studentski politološki forum osuđuje ovakav vid ponašanja ponajprije zbog toga što smatra da ovakvo ponašanje ne priliči jednom visokopozicioniranom državnom službeniku. Podsjećamo na primjer nizozemskog političara Geerta Wildersa koji je sankcioniran upravo zbog ovakvog ponašanja.

suljag„Govor mržnje nije sloboda govora nego zlo koje ruši temeljne vrijednosti demokratskog društva, to je kazneno djelo koje može dovesti u opasnost obične građane i ugroziti njihovu sigurnost,“ u nedavnom priopćenju istaknula su udruženja novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, slažući se u tome da usprkos činjenici da su kaznena djela počinjena iz mržnje dio kaznenog zakonodavstva u sve četiri legislative u BiH i dalje je vidljivo duboko nerazumijevanje koncepta ovih kaznenih djela. U Bosni i Hercegovini su rijetke pravosnažne presude kada govorimo o ovoj tematici, jedna od njih je nedavno sankcioniranje govora mržnje u Brčko distriktu.

Smatramo da Emir Suljagić na ovaj način krši ljudska prava, diskreditira političku stranku u kojoj zauzima jednu od vodećih pozicija, zloupotrebljava funkciju zamjenika ministra te pokazuje krajnje nepoštovanje prema građanima Bosne i Hercegovine koji ne razmišljaju isto kao on. Obnašajući funkciju zamjenika ministra plaćen je od svih građana BiH, uključujući i one koje vrijeđa tako brutalnim epitetima. Nazivajući Ivana Šušnjara takvim imenima posredno tako naziva i sve ostale koji ne dijele njegove stavove i razmišljanja. Hrvatski studentski politološki forum osuđuje napade ad hominem i smatra da bi predstavnici vlasti trebali biti oni koji će promovirati kulturu dijaloga i konstruktivnih rasprava. Potezi Emira Suljagića pokazuju nedostatak poštovanja i osnovne pristojnosti koje ne priliči niti jednom, a posebno ne obrazovanom čovjeku kakvim Suljagić sebe smatra.

Emir Suljagić čak i na svom twitter profilu ima potrebu naglasiti svoju titulu „dr.“ koja nimalo ne korespondira sa objavama koje na istoj društvenoj mreži objavljuje. Naime, biti obrazovan ne znači posjedovati puke informacije u glavi, niti nositi bilo koju titulu, biti obrazovan znači u tim godinama dok se došlo do te titule naučiti i one lekcije koje kažu da svi ljudi imaju pravo na dostojanstvo i da zaslužuju poštovanje bez obzira na razlike u razmišljanju.

Hrvatski studentski politološki forum smatra da je ovakvo ponašanje sramotno za Bosnu i Hercegovinu i da je ono uvreda svim građanima, a ne samo Ivanu Šušnjaru, navodi se u priopćenju koje potpisuje Hrvatski studentski politološki forum.

>Pročitajte i komentar>A tko je uopće Zriki pitat će se vrli pitac neki. i Zašto zrikija ne miriše raja

HSPF.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Entitet RS nakon žestokih kritika odustala od uvođenja pričuvnog sastava policije

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Republike Srpske odustale su u ponedjeljak od uvođenja pričuvnog sastava policije nakon što se tome prošli tjedan snažno usprotivio visoki dužnosnik američkog State Departmenta, a svoje protivljenje izrazile i hrvatske stranke, dok su bošnjačke stranke najavljivale protumjere.

Najprije su vlasti u srpskom entitetu u travnju donijele nacrt zakona kojim se predviđa uspostava pričuvnog sastava policije, a zatim su sličnu mjeru najavile bošnjačke stranke.

Međunarodna uprava usprotivila se stvaranju novih pričuvnih policijskih snaga jer takav plan opasno podsjeća na vrijeme prije rata u BiH kada su se masovno stvarali pričuvni sastavi vojske i policije.

Iz hrvatske političke grupacije istodobno su pozvali na uspostavu većeg stupnja koordinacije i suradnje između svih policijskih agencija u zemlji što bi pomoglo uspostavljanju reda i nadzora nad migrantskom krizom.

Kako su u ponedjeljak priopćili iz ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske razlog za odustajanja od uvođenja pričuvnog sastava policije objasnili su ‘praktičnim razlozima’.

Narodna skupština RS-a je u prvome čitanju već prihvatila izmjene zakona o unutarnjim poslovima kojim je predviđeno uvođenje pričuvnog sastava polcije, a slične protumjere najavile su bošnjačke stranke.

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta Matthew Palmer otvoreno se prošloga tjedna usprotivio takvim potezima iz dvaju bosanskohercegovačkih entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

I stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH usprotivile su se takvom scenariju.

Iz MUP-a RS-a su istodobno najavili da će uz odustajanje od uvođenja pričuvnog sastava policije pojačati svoje redovite snage.

Pojasnili su da je MUP odlučio “reorganizirati svoje interventne snage radi bržeg i učinkovitijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočavamo u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata”.

Umjesto sadašnjeg naziva Postrojba za potporu promijenit će naziv u Žandarmeriju, koja će biti popunjena aktivnim sastavom MUP-a.

(Hina)

 

SAD protiv entitetskih pričuvnih policija u BiH

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović Izetbegoviću: Suzdržimo se od jednostranih poteza

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je dopis predsjedatelju ovog doma, Bakiru Izetbegoviću, u kojem izražava iznenađenje načinom na koji je iniciran i upućen poziv za sazivanje žurne sjednice Doma naroda.

Čović u dopisu ističe da je u četvrtak, 20. lipnja, službenim putem informiran o zahtjevu predsjedatelja Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda o sazivanju žurne sjednice Doma, a dan kasnije zaprimio je i Izetbegovićev poziv za održavanje žurne sjednice.

– Kako tijekom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali niti je u jednom trenutku spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, moram istaknuti kako sam iznenađen načinom na koji je isti iniciran i upućen. Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, razvidno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, s ovim ili nekim drugim dnevnim redom.

Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće је očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice – navodi se u Čovićevom dopisu.

Čović je iskoristio ovu prigodu da, kako je naveo, pozove Izetbegovića “da se svi suzdržimo od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji svakako ne vode dogovoru i suradnji, nužnim za stabiliziranje prilika u Bosni i Hercegovini te da odmah pokušamo zajednički pronaći kompromisna rješenja koja ćе našoj domovini donijeti prosperitet i ubrzati započete reformske рrocеsе na njezinom putu euroatlantskih integracija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari