Connect with us

Politika

HSPF uz kolege u Banjaluci: Svi smo kopilad države u kojoj živimo

Objavljeno

-

[dropcap]O[/dropcap]tvoreno pismo generalnom tajniku SNSD-a Rajku Vasiću upućeno od strane nekoliko studenata Fakulteta političkih nauka u Banjaluci. Ovo pismo je reakcija na skorašnje izjave dotičnog, kao i da njegov sadržaj predstavlja stavove većine studenata na Univerzitetu. Pismo prenosimo u cijelosti:

[box_light]

Poštovani “gospodine” Vasiću,

Moramo kazati da duboko suosjećamo sa Vama, kao i sa cijelim establishmentom SNSD-a, koji Vas ne sprječava da iznesete najiskrenije stavove, i dobrodušnu zabrinutost – na Vaš način. Mi, kao studenti, smo tek nakon Vašeg prosvjetljenja shvatili da je sve ovo dio velike zavjere, protiv RS-a, protiv Srba, protiv našeg predsjednika naravno (od čijeg lika Vi možete doći do izražaja – samo na ovakav način). Ovaj svijet danas, posebno naša zemlja/entitet, ispunjen stranim plaćenicima i zavjerenicima, konstantnim unutarnjim, izvandržavnim i izvanzemaljskim prijetnjama, nije ni najmanje ugodno mjesto boravka za jednog takvog intelektualca i njemu slične veličine.

Ipak, na vašu veliku žalost, mi, dolje potpisani, nismo jedni od onih studenata koji traže rokove, nismo strani plaćenici financirani iz Mađarske, Turske, Albanije, niti Somalilanda. Ovo je bila kap koja je prelila čašu punu Vašeg sodomiziranja, potcjenjivanja i omalovažavanja.

Ovim putem želimo izraziti duboku zabrinutost i zgroženost povodom spornog stava koji ste iznijeli na Vašem blogu ‘’Politički ljetopisi Rajka Vasića’’, 6.6.2013., a koji glasi:

,,Dronjci i ostali studenti, sreća njihova da ne postoji obavještajna služba Republike Srpske, inače bi na vrijeme saznali Ko Te Šalje, zahtijevaju sada vrući četvrti paviljon. Zašto baš sada. Jer. kada bi se sutra počeo graditi, niko ko sada studira ne bi stanovao u njemu. Otkud toliki altruizam među kopiladima.”

Zgroženi smo činjenicom da generalni tajnik najveće vladajuće stranke smatra buduće akademske građane ovog naroda za kopilad. Čak i ograđivanjem visokih dužnosnika SNSD-a od vaše izjave, postavlja se pitanje kako netko sa pozicije generalnog tajnika najveće vladajuće stranke, kako ste sami rekli na satu praktične nastave koju ste držali nama studentima FPN-a , kreira ideologiju i politiku ovog društva. Zašto smo morali preko medija saznati Vaše mišljenje, ili smo to (kopilad) postali onog trenutka kad smo se počeli boriti za našu budućnost?

Jeste li se možda zapitali zašto zaista studenti prosvjeduju? Da ste se posvetili npr. saniranju rak rane našeg društva (kriminala i korupcije), postoji vjerojatnost da do ovoga nikad ne bi ni došlo. Ili jednostavno, nećete se posvetiti tome, jer biste presjekli granu na kojoj sjedite. Također se pitate otkud toliki altruizam među studentima. Mi se pitamo otkud toliki nedostatak altruizma u vašoj politici? Morate shvatiti da više ne živimo u jednom komunističkom vremenu, u kome ste izgleda Vi zarobljeni.

Isto tako nam nije jasno kako mladi SNSD-a nisu reagirali na nešto što se i njih izravno tiče. Možda su konformistički prihvatili da su kopilad, a možda je to fascinacija žrtve dželatom.

Ovim putem pozivamo sve ljude koji dijele naše mišljenje da dana 12. lipnja 2013. godine u 12 sati svojom nazočnošću iskažu nezadovoljstvo i da dokažu da KRITIČKO MIŠLJENJE ZAISTA POSTOJI!

Studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci

  • Stefan Blagić
  • Vanja Milošević
  • Nenad Cvijanović
  • Marina Bogdanović
  • Nemanja Umićević
  • Aleksandar Popadić

[/box_light]

Ovim putem iskazujemo javnu podršku i podržavamo reakciju kolega iz Banjaluke s kojima smo imali priliku i surađivati i uvjeriti se da se zaista radi o vrijednim i marljivim mladim ljudima koji žele vidjeti promjenu u ovoj državi. Istup gospodina Vasića smatramo sramotnim, pogotovo jer je na jedan doista sramotan način ponizio studente, odnosno ovo malo kritične mase što nam je preostalo u ovoj državi. Također, podržavamo prosvjede za JMBG, jer je sramota što je ova nesređena politička situacija kulminirala baš na onim najsvetijima, djecom. Svi smo kopilad države u kojoj živimo, ako je tako i možemo nazvati.

HSPF

kamenjar.info / kučibaba

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari