Connect with us

Politika

HSS podupire predsjednika Milanovića i protivi se ulasku Švedske i Finske u NATO

Objavljeno

-

Hrvatska seljačka stranka podupire stajalište predsjednika Republike Zorana Milanovića te ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO savez prije rješavanja izbornog zakonodavstva u BiH, priopćili su u četvrtak iz HSS-a.

Predsjednik stranke Krešo Beljak priopćio je da je Predsjedništvo HSS-a, vezano uz iskazanu želju Švedske i Finske za priključenjem NATO-u, poduprlo stajalište predsjednika Milanovića koje je, naveo je, sukladno i stajalištu njihove sestrinske stranke u Bosni i Hercegovini.

“Dakle, HSS ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO savez prije rješavanja izbornog zakonodavstva i političke situacije Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini”, poručio je Beljak.

Hrvatski predsjednik Milanović i u srijedu je izjavio da Hrvatska ne smije odustati od uvjetovanja članstva Finske i Švedske u NATO-u dok se ne riješi problem Hrvata u BiH.

“To nije čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku”, kazao je Milanović na konferenciji za novinare na Pantovčaku.

Izrazio je uvjerenje da se problem izbornog zakona u BiH i jednakopravnost Hrvata može riješiti uvjetovanjem finskog i švedskog članstva, najavivši da će hrvatskom veleposlaniku pri NATO-u Mariju Nobilu dati instrukciju da bude protiv članstva.

HSS za “pravo žena na pobačaj”

Iz HSS-a su poručili i kako u potpunosti podržavaju “pravo žena na izbor” te su protiv bilo kakvih inicijativa koje bi išle
prema zakonskim zabranama pobačaja.

Zalažu se da se postojeći zakon koji regulira “pravo na pobačaj” uredi sukladno naputku Ustavnog suda, ali ne na način da se postojeća prava žena reduciraju.

Beljak je u priopćenju zaključio kako se u HSS-u zauzimaju i za obaveznu spolnu, odnosno seksualnu edukaciju u sklopu hrvatskog obrazovnog sustava kako mlade žene “ne bi pogrešno usvojile notornu neistinu da je pobačaj jedan od načina kontracepcije”. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari