Pratite nas

Politika

HSS u Brodsko-posavskoj županiji u velikoj krizi!

Objavljeno

na

Nakon većeg djela Slavonije pobunili se i dojučerašnji Beljakovi puleni.

Za sve lošiji stanje unutar HSS-a od Dubrovnika do Iloka krivac je Krešo Beljak sa svojim poltronima koji ga sve više i više izdaju i okreću mu leđa.

Današnji odlazak Mladena Mađera saborskog zastupnika do nedavno glavnog tajnika stranke Ilije Ćorića i tajnice u saborskom klubu HSS-a Ivanke Čuljak vrsne novinarke daje nam signal za upozorbu malobrojnih članica i članova HSS-a.

HSS u Brodsko Posavskoj  županiji gotovo da više i ne djeluje, zahvaljujuću politikama Davora Vlaovića i Kreše Beljaka na nedavnom sastanku našeg odbora u Kapeli kod našeg načelnika na vidjelo je izašla politika našeg čelništva gdje je glavna akterka za izvršenje zadaće bila pročelnica u Brodsko posavskoj županije koja je tražila od županijskih vijećnika HSS-a da glasaju protiv  županijskog proračuna što su naši vijećnici odbili i nisu se usaglasili sa željama predsjednika Vlaovića i kolegice Šćuka. Moramo napomenuti da je na županijskom odboru u Kapeli bio sporan i kvorum na sjednici. Moramo priznati da je uz Savu zapuhao neki lagani povjetarac kontra Samobora i predsjednika Vlaovića koji gubi konce u vođenju županijske organizacije. Poštovani predsjedniče Davore daj ostavku na mjesto predsjednika da bi kvalitetno obnašao dužnost saborskog zastupnika moraš negdje faliti, a nije u redu da fališ na domaćem terenu.

Moramo napomenuti da je prekipjelo i ovako više ne može bile su riječi nazočnih načelnika HSS-ovih općina iz Brodsko posavske županije na zadnjoj sjednici odbora.

Stranka je duboko podijeljena zbog nejasnog političkog programa i političkog zaokreta iz centra do pozicije gotovo krajnje ljevice koju kako nam se čini podržavaju još samo predsjednik Vlaović i potpredsjednica Klara Šćuka. Nauk braće Radić je poveznica koja trajno povezuje članove HSS, ali u posljednje vrijeme različita manipulativna  tumačenja njihovog nauka od strane našeg „povjesničara“ Beljaka dovode do podjela u stranci.

HSS se već duže vrijeme bavi sam sa sobom, programski smo apsolutno neprepoznatljivi i nevjerodostojni, što za posljedicu ima nizak rejting unutar stranke. Uzroci su sasvim jasni, a vodeći je problem što se ljudi više ne žele baviti HSS-om niti plaćati članarinu sve dok je Krešo Beljak predsjednik.

Naša županjska organizacija dovedena je do samouništenja dolaskom Beljaka za čelnog čovjeka HSS-a. Ukratko, HSS-a u Brodskoj županiji više niti ne postoji osim u onim sredinama gdje imamo načelnike napustio nas je velik broj članova predvođeni  Davorom Grivičićem i drugim istaknutim HSS-ovcima sa područja cijele županije.

Sol na ranu nam je stavio kad je najavio da će HSS na Euro parlamentarne izbore izaći sa Amsterdamskom koalicijom što je za nas u BPŽ propast ili samouništenje.

Što Beljak želi postići ili…

Što je u pozadini njegovih igrarija s progresivnim republikanizmom? /Je li neki Soroši imaju upliva u progresivnu politiku HSS-a/

Beljakovo faraonsko ponašanje znak je da nema sluha ni za svoje biračko tijelo ni za članstvo stranke, a na taj način HSS bi kao povijesno najznačajnija stranka mogao nestati s političke scene.  Novi prijedlog Statuta stranke ide na ruku samo njemu, jer će njegovim odglasavanjem on postati mali bog. Glavni okidač za odlazak glavnog tajnika Ilije Ćorića iz stranke bio je taj novi prijedlog Statuta HSS-a  s kojim se on nikako nije mogao složiti. Potajno iz nama dragih izvora sad već bivši tajnik Ilija Ćorić nije prešao niti u jednu stranku niti u jedan klub kako priča naš predsjednik Beljak. Više nije išlo sa predsjednikom i ja sam morao odstupiti nisam mu želio praviti probleme ipak sam ja bio prvi do njega, rekao je Ilija.

Beljakove samovoljne odluke dovele su do toga da mnogobrojni ogranci, gradske i općinske organizacije samo formalno egzistiraju, a veliki broj ih je praktički i ugašen. Niži oblici ustrojstva (Predsjedništvo, Glavni odbor) su se nametnuli i „nadredili“ u procesima odlučivanja u odnosu na Glavnu skupštinu HSS-a. Takvim potezima Beljak je suspendirao demokraciju i privatizirao stranku, što je i želio. Gotovo da je do kraja u tome i uspio dok se članovi HSS-a iz Slavonije nisu pobunili protiv njegove tiranije i rekli – ovako više ne može!

Obmanjivanje javnosti nas ne bi začudilo jer primjena i tumačenje Statuta su najčešće proizvoljni i veliki broj značajnih odluka ili procesa unutar stranke su rezultat improvizacija ili unaprijed donesenih odluka od strane predsjednika Beljaka. Statut HSS-a privatizirao je i tumači ga proizvoljno kako on smatra da je ispravno.

Po saznanjima naših članova Nadzorni odbor postoji samo na papiru i on ga opće ne uvažava, niti ih je pitao za bilo kakvo mišljenje u 2018. godini bit će dosta zanimljivo tko će mu potpisati godišnje financijsko izvješće.

Ovim putem i javno postavljamo pitanje Kreši Beljaku, predsjedniku HSS-a:

Što je sa financijama stranke i kome će se podnijeti financijsko izvješće za 2018. godinu. Mora znati jedno da mu više nema tajnika koji će to braniti na skupštini stranke.

Da bi HSS oživio, u cijeloj Hrvatskoj, programski se mora vratiti u politički centar i jednako se otvoriti za suradnju sa svim srodnim strankama. Suradnja sa strankama krajnje ljevice i krajnje desnice nije prihvatljiva za HSS. Program Stranke se i dalje treba temeljiti na moralnim načelima i učenju braće Radić, poštujući pri tome demokršćanske vrijednosti, dok u političkom smislu program mora biti prilagođen aktualnim problemima i potrebama društva. HSS mora ponuditi rješenja, a ne stalno govoriti o problemima koje svi vidimo, a ništa ne činimo.

HSS mora imati jasne stavove o poljoprivrednim politikama, ruralnom razvoju, zaštiti nacionalnih dobara i resursa, zaštiti okoliša, ravnomjernom razvoju svih dijelova RH i zaštiti građanskih i socijalnih prava svih potencijalno ugroženih društvenih kategorija. Bez poljoprivrednog i ruralnog razvoja kao okosnice revitalizacije gospodarstva nema ni sredstava potrebnih za funkcioniranje svih segmenata države i društva.

Percepcija javnosti o HSS-u je loša, pa i percepcija samih, pasiviziranih članova. Zahvaljujući Beljaku javnost i članstvo ne znaju kakvi su naši stavovi o pojedinim društvenim pitanjima. Beljak u javnosti predstavlja HSS i nije čudo da nas nitko ‘ne doživljava’. Ili nas doživljavaju kao skupinu diletanata koji nemaju jasne razvojne programe od nacionalnog interesa. Kao skupinu osoba koji niti znaju, niti mogu učiniti išta za dobrobit Hrvatske. A istina je posve drugačija. Mnogi stručni i sposobni ljudi, vrsni profesionalci su se povukli pred naletom samovolje i tiranije Beljaka i njegovih poltrona, pa naposljetku i ovi zadnji odlasci su uvjetovani njegovom bahatošću i bezobrazlucima.

Da bi opstao i rastao HSS mora jasno definirati svoju politiku s ciljem omasovljenja i ponovnog uključivanja članstva u rad i u procese odlučivanja u stranci. Stranka se iznova mora demokratizirati na svim razinama, obnoviti rad pasivnih i zamrlih općinskih, gradskih i županijskih organizacija koje su samovoljom Beljaka ugašene.

Jednostavno, ne želimo dalje pasivno promatrati urušavanje HSS-a i tražimo od Beljaka da se sam povuče s mjesta predsjednika stranke kao i provođenje unutarstranačkih izbora do kraja veljače 2019.

Nezadovoljni članovi HSS-a iz BPŽ

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kuščević: HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u utorak da HDZ ima nultu stopu tolerancije prema nasilju, posebno obiteljskom, istaknuvši da je potpredsjednik Gradskog vijeća Požege Igor Krizmanić, kojega je kći optužila za obiteljsko nasilje, zamrznuo članstvo u HDZ-u i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti, te će na sudu dokazivati svoju nevinost.

Kuščević je na godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Hrvatskoj rekao novinarima da o slučaju Krizmanića, HDZ-ova potpredsjednika Gradskog vijeća Požege kojega je kći u objavi na facebooku teško optužila za obiteljsko nasilje, zna tek iz medija te da je Krizmanić dao ostavku dok se ne završi sudski postupak.

HDZ pregovara o većini u ličko-senjskoj Skupštini

Upitan hoće li biti izbačen iz stranke, Kušćević je kazao da je Krizmanić zamrznuo članstvo i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti te će na sudu dokazivati svoju nevinost. “Naravno, osuđujemo svaki oblik nasilja”, dodao je.

Novinare je zanimalo i hoće li HDZ prvi put biti u oporbi u Lici, jer župan Darko Milinović pregovara s HSP-om i listom Bura promjena o sastavljanju većine, na što je Kuščević ustvrdio kako je to samo Milinovićev spin po principu “što se babi htjelo, to se babi snilo”.

“HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini te kreirati proračun na dobrobit svih građana Ličko-senjske županije”, poručio je dodavši kako HDZ upravo pregovara sa koalicijskim partnerima.

“Kad ti pregovori budu gotovi uvjeravam vas da će HDZ imati i predsjednika i većinu”, istaknuo je. Pregovara se sa svima koji su u Skupštini ličko-senjske županije, osim onima koji su na Milinovićevoj listi.

Upitan kako komentira slučaj Nelle Slavice, nove ravnateljice Nacionalnog parka Krka koja je istodobno bila članica HNS-a i HDZ-a, ustvrdio je kako je to “dokaz da Vlada imenuje ljude po njihovoj stručnosti, a ne po stranačkoj pripadnosti”.

Financijske mogućnosti mirovinskog sustava uvjetuju odlazak u mirovinu sa 67 godina

Prokomentirao je i najavljeni referendum sindikata protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina najavivši da će novi zakon o referendumu ići na savjetovanje ovoga mjeseca, pa ako sindikati pokrenu inicijativu vjerojatno će se odvijati prema pravilima važećeg zakona.

“U Vladi smo pomno analizirali sve financijske učinke zakona po kojemu će građani u mirovinu ići sa 67 godina. Financijske mogućnosti i održivost jednostavno uvjetuju takve izmjene zakona. Ja sam uvijek za rješenje koje jamči opstanak mirovinskog sustava. Ne bih rekao da je to na uštrb građana jer sve zemlje u okruženju imaju iste uvjete”, kaže Kuščević.

(Hina)

 

Lovro Kuščević odbacio mogućnost koalicije HDZ-a s Milinovićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Bilo bi sjajno kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu VE

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sutra će pred Odborom ministara Vijeća Europe obrazlagati svoju kandidaturu za glavnu tajnicu organizacije, a uoči toga događaja premijer Andrej Plenković kaže da šefica hrvatske diplomacije ima sve kvalitete za taj posao.

“Bilo bi sjajno za Hrvatsku kada bi ona bila izabrana”, kazao je Plenković novinarima.

“Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe”, dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bi bila tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

“Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana ‘trijažom’, dakle ne nekakvom kvotom nego odlukom parlamentarne skupštine”, kazao je premijer.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata, koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari