Connect with us

Politika

HSU potpisao sporazum o priključenju Amsterdamskoj koaliciji

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i predsjednici HSS-a, GLAS-a, IDS-a i PGS-a koji tvore Amsterdamsku koaliciju u srijedu su potpisali aneks sporazuma o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima za Europski parlament te su najavili kako će do 23. veljače predstaviti zajedničku listu kandidata.

Istaknuli su i da su u tijeku intenzivni pregovori da im se pridruže i neke druge stranke uključivši Laburiste, ali i Demokrate bivšeg SDP-ova ministra Miranda Mrsića.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako je potpisivanjem aneksa sporazuma Hrvatska stranka umirovljenika i formalno pristupila Amsterdamskoj koaliciji te kako će tom savezu dati novu dimenziju i kompetenciju.

”Amsterdamska koalicija sada dobiva partnera koji već petnaest godina u parlamentu radi na definiranju socijalnih minimuma, ispravljanju nepravdi u mirovinskom, socijalnom i zdravstvenom sustavu”, rekao je Hrelja naglasivši i kako je cilj na izborima za EU dobiti dva zastupnika.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak istaknuo kako je cilj Amsterdamske koalicije biti najjača politička opcija u Hrvatskoj.

”Iako ankete pokazuju da je to HDZ, najjača politička opcija su apstinenti – oni koji ne idu na izbore. Uvjeren sam da možemo biti faktor privlačnosti za one koji ne idu na izbore i nemaju za koga glasati. Što se tiče europskih politika, samo je jedna europska politika zamišljena prije dvadeset godina – ujedinjena Europa bez granica, Europa mira, napretka i tolerancije. Mi jedini u Hrvatskoj predstavljamo europsku politiku, HDZ predstavlja Orbanovu politiku”, rekao je Beljak.

Izvijestio je kako se vode intenzivni razgovori s ravnateljem Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarevićem ocijenivši kako će on kao nezavisni najvjerojatnije ”braniti boje” HSS-a na izborima za EU parlament.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš naglasila je kako su u Amsterdamskoj koaliciji izrazito svjesni jačanja desnog radikalizma i populizma u Europi te kako na predstojećim izborima žele biti najžešća ”europska pro opcija”.

”Zadnje ankete pokazuju da smo najjača oporbena snaga u zemlji. Građani su prepoznali našu iskrenost, zalaganje te da budimo nadu i vjeru. Zalagat ćemo se za Europu i Hrvatsku te imamo dovoljno snage da kolegama u HDZ-u kažemo dosta je bilo. Da iskoristim rječnik koji kolege iz HDZ puno bolje poznaju – da im kažemo ‘ne meže”’, rekla je Mrak Taritaš naglasivši i svoju poruku SDP-u.

”U SDP-u imaju svoje probleme – kada ih riješe, neka se jave i sjest ćemo za stol. Mi idemo svojom politikom dalje”, rekla je Mrak Taritaš otkrivši i kako će na listi za predstojeće listi za EU izbore prvo biti netko iz IDS-a, pa zatim netko iz GLAS-a, HSS-a i HSU-a.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić naglasio je kako u Amsterdamskoj koaliciji žele drugačiju Hrvatsku, progresivnu, naprednu, otvorenu i prosperitetnu.

”Ovi izbori za EU parlament odlučivat će o dvije Hrvatske i o dvije Europe. Želimo li otvorenu, naprednu i prosperitetnu Hrvatsku i Europu ili neku drugu” rekao je Miletić.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić ocijenio je kako u sjeni ”HDZ-a, posrnulog SDP-a i sada rastućih antisistemskih stranaka” u Hrvatskoj sada ”nažalost nema stranaka koje promoviraju zdravi razum” te kako u tome Amsterdamska koalicija ima veliku šansu.

(Hina)

Ma ča je ta Amsterdamska koalicija fašistička ili kontra fašista?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas