Pratite nas

Reagiranja

HTV pokušao posramiti Kolindu, Nova TV uspjela posramiti HTV

Objavljeno

na

Nova TV je oduševila praćenjem Kolindine šetnje gradom, dok je u kameru HTV-a govorio srbijanski premijer. A unatoč molbi u Uspinjači, HTV je minuciozno, u maniri Big Brothera, ostavio uključene i sliku i ton

Činjenica da je komercijalna televizija Nova TV ponovno uspjela nadmašiti javnu konkurenticu očekivana je, ali ipak i tužna. Nova je prijenos inauguracije držala na razini u većini vremena, uz sitne iznimke. Nije bilo sramotnih pokušaja ponižavanja izabrane predsjednice kao na HTV-u. Ključna razlika i glavna prednost prijenosa na Novoj bilo je praćenje Kolindine šetnje kamerom po gradu, uoči dolaska na Markov Trg.

Dok je Nova TV otprilike 20 minuta u stopu pratila buduću predsjednicu zagrebačkim ulicama, javna televizija je dio tog istog vremenskog prostora uoči svečanog čina dala srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću. ”Morali” su ga baš tada pitati o budućnosti hrvatsko-srpskih odnosa pod Kolindinom vladavinom. Ovo je za mnoge pretplatnike vjerojatno bila kap koja je prelila čašu i natjerala ih da se trajno prebace na Novu ili RTL. Jer HTV je s iritiranjem gledatelja počeo još u 11 sati. Komentarima voditeljica Elizabete Gojan, Tatjane Munižabe i Katarine Periše Čakarun kako ”danas sja sunce, ali su one u hladu pa i im je hladno”.

Uši je zaparala i opaska urednice Gojan, kako je ova inauguracija europska svečanost s balkanskim štihom i kako gledatelji ”nisu htjeli ići na inauguraciju pa su odlučili ostati vjerni Hrvatskoj radioteleviziji”. Čovjek bi pomislio da oni koji su htjeli ići na inauguraciju stvarno nisu normalni…

Kako se podne bližilo, Nova TV je sve više kamerom pratila Kolindino kretanje kroz grad, a HTV je ”kaskao”,  i to iz nevjerojatnog razloga. Da bi uzeli izjavu Aleksandra Vučića. OK, ekskluziva je neupitna, ali tajming itekako upitan. U Kolindinu šetnju HTV se tako uključio tek nekoliko minuta prije ulaska u Uspinjaču u Tomićevoj. Ipak, i oni su uspjeli uhvatiti šarmantni trenutak u Ilici, kad je Kolinda srela maškare i udijelila im nešto novca.

A onda je uslijedio jedini trenutak u kojem su se stvarno trebali povući, pa makar tonom… No oni su ostavili uključene i mikrofon i kameru… Moment u uspinjači, kad je Kolinda zamolila za malo privatnosti dok obriše cipele. Nastupa HTV-ov pokušaj poniženja do krajnjih granica. Nova TV je nezgodnu situaciju ”riješila” gašenjem tona i komentiranjem iz vanjskog studija. A HTV minuciozno, u maniri Big Brothera, ostavio uključene i sliku i ton. Strpljivoj Kolindi, uzdižući se ZET-ovim vozilom do vidikovca, nije preostalo ništa drugo nego sačuvati živce i s Jakovom prokomentirati ”kako je Zagreb stvarno prekrasan grad”.

9461ab049398f232443e4737c5c70c4b_gallery_single_view

Kamere koje su joj u Uspinjači visile doslovno nad glavom nisu je smele. Izašla je kod Lotrščaka, stala pred okupljeno mnoštvo i vidno presretna rekla.

”Sunce nema oblačka na nebu. Hrvatskoj se smiješi novi dan.”

Kao da je čula zlobne komentare iz ”hladovine” HTV-a.

Krenula je pjesma Zovi, samo zovi. Puknuo je top, zazvonila crkvena zvona. Nova TV uključila je u svoj prijenos još jednu ”user-friendly” dimenziju – lajsne u podnožju ekrana, s kratkim informacijama o protokolu koji se odvija trenutno te o onom koji slijedi.

Jedinu kritiku voditelji Ivana Petrović i Mislav Bago zaslužili su ”gaženjem” prekrasne izvedbe pjesme Dej mi Bože Renate Sabljak. Pozvali su gosta Matu Granića da tijekom izvođenja ove (prve) pjesme na inauguraciji komentira prvi dio protokola. Upropastili su tako trenutak prepun emocije u kojem je kamera prikazivala vidno uzbuđenu Kolindu dok pažljivo sluša svaku notu ove narodne popijevke. Ovaj su trenutak ”netaknutim” ostavili i HTV i RTL, što je i primjereno.

No zato su se na Novoj ”iskupili” opaskama o suzama nove predsjednice, koje su, očigledno, osvojile i kolege Petrović i Bagu. Petrović nije mogla skriti oduševljenje činjenicom da su glavne protagonistice ove inauguracije dvije žene. Tako je ganuto komentirala i zagrljaj Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec.

”Pogledajte ovaj zagrljaj jedinstven u povijesti. Prvi put dvije žene…”

Pohvale kameri Nove TV što je uhvatila trenutak u kojem Zoran Milanović jedini plješće Kolindi.

Bilo je to u trenutku kad je ona zahvalila bivšim predsjednicima Mesiću i Josipoviću. Dok je okupljena masa zviždala i negodovala, Milanović je aplaudirao, dobacivši nešto Mesiću koji mu je sjedio slijeva.

Zaključak – Nova TV je uspjela zorno gledateljima kod kuće prikazati atmosferu u gradu i na Markovom trgu. Voditelji i režiser su se suzdržali od ciničnih komentara i neugodnih kadrova i tako pokazali da, što god mislili privatno o novoj predsjednici, poštuju volju hrvatskih građana.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

Objavljeno

na

Objavio

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani , među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP) optužio je Aleksandra Stankovića za ‘povredu novinarskog kodeksa i Deklaracije o Domovinskom ratu’.

Smatraju da se Stanković u emisiji ‘Nedjeljom u 2‘ ‘ogriješio i ponizio ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu  oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor’.

Također traže i da se Stankovića makne s mjesta voditelja Nedjeljom u 2 te da ga se suspendira.

Potaknuti emisijom „ Nedjeljom u dva“ emitiranoj u nedjelju  19.  studenog na HRT 1,  kao jednoj od krovnih braniteljskih udruga u RH , smatramo da je naša dužnost reagirati po tom pitanju.

Voditelj  Aleksandar Stanković ogriješio se i ponizio, ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu  oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor. Gost emisije bio je Predrag Mišić Peđa.

Srbin koji je branio Vukovar prisjetio se ratnih dana, komentirao aktualne događaje i status hrvatskih branitelja u društvu, te u nekoliko navrata negirao Stankovićevu upornu i skandaloznu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.

Članak 2. Deklaracije o Domovinskom ratu posve je jasan.

“Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica”.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu  i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani , među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Također, zbog javnog pokušaja da se lažnom manipulacijom gledateljstvo dovede u zabludu , zbog širenja  neistina o Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, kojeg dotični voditelj  javno naziva građanskim,  smatramo kako bi bilo primjereno smijeniti ga s mjesta TV voditelja emisije „Nedjeljom u 2“, te ga suspendirati s Nacionalne televiziji’, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić.

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

Marko Ljubić: Zahtjevam stegovni postupak protiv Aleksandra Stankovića!

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Sramota!? Dernek vojvođanske „Šokadije“ na obljetnicu pokolja u Vukovaru i Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

fotografija: fb stranica Ivana Andrašića

U ORGANIZACIJI KPZH ‘ŠOKADIJA’ U VELIKOJ SALI DOMA KULTURE U SONTI U SUBOTU, 18. STUDENOG ODRŽANA JE MANIFESTACIJA PISME, IGRE, TAMBURE I IKAVICE, ‘ŠOKAČKO VEČE 2017’, ŠESNAESTO ZAREDOM

Upravo tako piše na fb stranici „hrvatskog književnika“ Ivana Andrašića (https://www.facebook.com/ivan.andrasic.5), uz prilog od ukupno 63 fotografije sa sinoćnjeg derneka (18.11.2017.), uz (za sada) 96 lajkova oduševljenih posjetitelja koji su vijest popratili prigodnim komentarima, a prenio ju je  i „Vojvođanski ETNO portal“.

Dok Hrvati diljem svijeta i posebno u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s dubokim pijetetom prema nevinim žrtvama Vukovara i Škabrnje tiho koračaju u kolonama sjećanja i pale svijeće u prozorima, na trgovima i uzduž gradskih prometnica, pripadnici „naše“ manjine u Sonti (Vojvodina, općina Apatin) održavaju dernek i „njeguju nacionalnu kulturu“.

Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata ‘Šokadija’“ – Sonta ili ne zna što Hrvatima znači taj 18. studeni, ili ih nije briga, trećega nema. Osobno sumnjam da ne znaju. Ali, neću nagađati dalje. Prepuštam to savjesti organizatora i sudionika zabave.

Nisam ljut, ogorčen, pa čak niti iznenađen, ali tužan jesam.

Do svoje trideset sedme godine živio sam nedaleko od Sonte, nekih 60-ak kilometara jugo-istočno u selu Plavni, općina Bač. Svoju kuću sam s obitelji napustio 27. kolovoza 1991. godine, nakon što je prvi VBR (višecijevni bacač raketa) počeo preko našeg sela ispaljivati plotune na Vukovar (udaljen oko 6 kilometara zračne linije). I više se nisam vraćao. Niti imam namjeru ikad posjetiti kraj u kojemu sam odrastao. I što vrijeme više prolazi, sve sam uvjereniji kako sam donio ispravnu odluku.

Vojvodina je te 1991. godine bila poligon za velikosrpsku agresiju i s prostora vojvođanskog podunavlja (od Bačke Palanke do Bezdana) na Hrvatsku su kretale kolone „JNA“ (tehnika i ljudstvo), otuda je okupirana Baranja, svom silinom je topništvom tučena istočna Slavonija, iz Vojvodine su mobilizirani deseci tisuća rezervista koji su s četnicima i „JNA“ išli u rat za „veliku srbiju“  (a među njima je bilo i Mađara i „Hrvata“ – od kojih su tada mnogi sebe zvali „bunjevcima“ ili „šokcima“). Zanimljivo je također, da je u Vojvodini odziv u pričuvu „JNA“ bio između 80 i 90%, čak i u zimu i proljeće 1992. godine, kad su u Šumadiji na djelu opstrukcije mobilizacije i masovno odbijanje odlaska u rat.

Ovdje ću stati, iako bi se moglo reći još dosta toga što šira javnost ne zna.

To je, naravno, samo djelić istine koju jako dobro znamo svi mi koji smo u to vrijeme živjeli u podunavskom dijelu Vojvodine. Gledali smo kako se prije pokolja u Borovu Selu okupljaju četnici po salašima koji su im bili „baze“, bili smo svjedoci dovlačenja tehnike (tenkova, haubica, topova, minobacača, raketnih sustava) i ono što je najbolnije, preko naših sela letjele su rakete i topnički projektili ubijajući naš narod na drugoj obali Dunava. Mnogi nisu mogli izdržati taj golemi psihološki pritisak i napustili su svoje kuće, uglavnom zauvijek.  Mnogi su i ostali. No, to je stvar izbora.

Mi u Hrvatskoj ne očekujemo da Hrvati u Vojvodini i Srbiji u ove dane bola i ponosa pale svijeće, niti da se priključe Ženama u crnom koje su se i jučer okupile u Beogradu s porukom „Nikada ne smemo zaboraviti žrtve Vukovara“, jer znamo gdje žive i znamo kako bi to bilo protumačeno.

Ne pada mi na pamet očekivati to od njih, niti ih osuđujem što javno ne manifestiraju pijetet prema žrtvama u Hrvatskoj, ali taj osjećaj (pod uvjetom da ga čovjek ima), može se dostojanstveno iskazati i šutnjom, pa i uzdržavanjem od terevenki bilo kakve vrste.

Ne rijetko čitamo i slušamo u medijima oštre kritike na račun Republike Hrvatske koju se s najviših instanci DSHV-a ili Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata proziva kako nedovoljno izdvaja za vlastitu manjinsku zajednicu u Vojvodini i Srbiji.

Ne znam je li to tako ili nije.

Ali, kakvi su to Hrvati koji upravo NA TAJ DAN prave dernek i zabavljaju se? Imaju li oni ikakvoga osjećaja prema svojoj Matici i smatraju li sebe uopće dijelom hrvatskoga naroda?

Čisto sumnjam.

 Zlatko Pinter

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari