Connect with us

Iz Svijeta

Huawei gradi tvornicu na istoku Francuske, prvu tog tipa izvan Kine

Objavljeno

-

Kineski telekomunikacijski div Huawei izgradit će na istoku Francuske postrojenje za proizvodnju opreme vezane prije svega za tehnologiju 5G, prvu svoju tvornicu tog tipa izvan Kine, objavila je u četvrtak kompanija.

U pogon će biti uloženo minimalno 200 milijuna eura i u prvo će se vrijeme zaposliti 300 ljudi. Proizvodit će se tehnološka rješenja za mobilne mreže za čitavo europsko tržište, kaže kompanija.

Prema Huaweiju, tvornica u u Brumathu, gradiću koji se nalazi desetak kilometara sjeverno od Strasbourga gdje već postoji velika trgovačka zona, trebala bi proizvoditi opremu u vrijednosti od milijardu eura godišnje.

“S tom tvornicom smještenom na europskom raskrižju, Huawei će obogatiti svoju već snažnu nazočnost na kontinentu gdje već ima 23 centra za istraživanje i razvoj, više od 100 partnerskih sveučilišta, više od 3100 dobavljača i uspješan lanac opskrbe”, navela je kineska kompanija.

Predsjednik regionalnog vijeća regije Grand Est Jean Rottner ocijenio je da je izgradnja prve Huaweijeve takve tvornice za proizvodnju izvan Kine u Brumathu odlična vijest koja “govori o ekonomskoj dinamici te regije”.

Radi se o strateškom izboru do kojeg dolazi u teškom kontekstu za kinesku grupu, zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine, piše agencija France presse.

Administracija odlazećeg predsjednika Donalda Trampa smatra Huawei prijetnjom za špijunažu na račun kineske vlade.

SAD su pozvale brojne zemlje, posebno europske, da ne koriste infrastrukturu Huaweija za postavljanje nove mreže 5G.

Francuska to nije eksplicitno isključila, ali Velika Britanija i Švedska su dvije europske zemlje koje su službeno isključile Huawei iz sudjelovanja u mobilnoj mreži treće generacije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari