Connect with us

Kronika

HUDA JAMA – BARBARIN ROV

Published

on

Preko 65 godina nakon počinjenja stavičnog zločina istina izlazi na vidjelo, Neustrašivi istražitelji komunističkih zločina pod vodstvom Romana Leljaka otkrivaju nam jedan od sigurno največih zločina počinjen na ovim prostorima, a i šire.

[ad id=”68099″]

Pred rudnik Barbarin rov u Hudoj jami partizani su dovodili zarobljenike koje su izabrali u Kranju, Velenju, Slovenj Gradecu i na željezničkoj stanici u Celju. Tadašnji očevici, koji se godinama nisu usudili ni prisječati a kamoli o tome pričati, navode da su dovedeni bili slovenski domobrani, pripadnici hrvatske i njemačke vojske. Gladni, u poderanim odorama, krvavih nogu od dugih pješačenja pred ulazom u okno morali su se skinuti do gola, a zatim bi ih vezane žicom odvodili u rudarko okno. Kada su došli do jame dubine 45 metara morali su na nezinom rubu kleknuti i tada su ubijeni metkom u zatiljak ili udarcem krampa u glavu. Njihova mrtva tijela egzekutori su nogama gurali u jamugdje je bila nekolicina zarobljenika koji su bačene morali slagati tako da ih što više stane. Kada su ih sve posložili i sami su morali leći potrbuške na gomilu mrtvih tijela te su i oni ubijeni.

Po nalogu vojnih vlasti ta i druge masovne grobnice bile su dobro sakrivene kako se nebi mogle pronaći. U Barabarinom rovu su između ulaza i grobne jame postavili 11 prepreka između od kojih je zadnja bila od armiranog betona i debela 1,2 metra. Između pregrada rov je bio popunjen jalovinom, zemljom i šutom. Na taj način su htjeli ovaj monstruozni zločin sakriti od javnosti, a isto tako spriječiti izlaz bilo koje preživjele osobe.

barbarinrov1dd

               Prva istraživanja skrivenih jama grobnica započela su 2006. godine. Istraga Barbarinog rova započela je 24. srpnja 2008 godine i to probijanjem prve prepreke. Prostor iza bio je popunjen jalovinom tako da su navedenu količinu jalovine uklanjali nekoliko tjedana. Dnevno su uspijevali očistiti oko dva i pol metra i račluna se da su iznijeli oko 400 kubičnih metara jalovine. Nakon oko osam mjeseci mukotrpnog rada probili su zadnju pregradu i ugledadli stravičan prizor. Ogromna gomila mrtvih tijela koja su bila u stravičnom stanju. Našli su trupla na kojima je bila kosa, koža, nokti, a tijela su bila međusobno slijepljena. Kako je rov bio zatrpan u grobnu jamu nije dolazio zrak pa se tijela nisu raspala onako kako bi se to dogodilo 65 godina nakon normalnog ukopa.

                Djelatnici sudske medicine su iz jame iznijeli 432 muška trupla starosti između 16 i 60 godina na večini kojih je bilo vidljivo da su streljani, a na dijelu se vidjelo da su udarani tupim predmetima po glavi. Iz dubine od oko 8 do 13,5 metara istražitelji su iznijeli ostatke 346 osoba različitog spola. Ako se uzme u obzir da je oko 32 metra ostalo nedirnuto, predpostavlja se da je u jami još oko 2300 žrtava. Točan broj se nažalost neće saznati (barem za sada) jer su trenutne vlasti 2010 odlučile da se istraga prekine i svih 778 tijela koje su pregledali djelatnici sudske medicine vrate u jamu. Za njih će navodno napraviti kosturnicu u jami. Na taj način brojka stradalih će zauvijek ostati nepoznata. Mnogi koji traže svoje najbliže nikada neće saznati jesu li i oni tu.

                Počiniti ovakve zločine mogu samo zvijeri vođene sotonom. Ako mislite da ih ne poznajete vi se gorko varate. Još i danas slave svga vođu u Kumrovcu pod istim obilježjima i u istim odorama u kojima je ovaj zločin počinjen. Hoće li konačno tijela vlasti zabraniti divljanja u kojima se slave ljudi koji su počinili ovaj i druge monstruozne zločine. Kada će tijela vlasti shvatiti da su u skladu s Ženevskom konvencijom dužni osuditi ratne zločince koji su to počinili, a u skladu s Rezolucijom Vijeća Europe 1481/2006 osuditi totalitarni sustav koji su ti zločinci ustrojili.

Čaplja/Kamenjar.com

Huda jama

Crna i huda jama,
u kutu ničega čuči,
izgubljena i sama,
plačući sablasno huči.

Ja vidjeh biserne niske
što joj iz njedara teku,
u njima začuh vriske,
nevinih žrtava jeku.

Na niskama roj leptira,
iz suza im tugu vade,
slavuji iz bolnoga mira
šalju im  poj nove nade.

Čuješ li žalosna majko
molitve naše  glas,
za tebe i tvoje čedo
od Krista prosimo spas.

Čaplja,
Lipanj 2015.

barbarinrov1

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari