Connect with us

Najave

Huda jama postaje memorijalni muzej

Objavljeno

on

Kosti nekoliko tisuća žrtava iz masovne grobnice u starom napuštenom rudniku Barbarin rov u Hudoj jami kod Laškoga bit će očišćene i prebačene u kosturnicu u Mariboru, a cijelo područje će postati memorijalni muzej i biti upisano u registar kulturne baštine, odlučila je u četvrtak slovenska vlada.

[ad id=”93788″]

Posebno vladino povjerenstvo ispitivalo je najprimjereniji način obilježavanjja tog tragičnog mjesta i dostojnog pokopa žrtava te sa svojim zaključcima upoznalo slovensku vladu.
U rudniku Barbarin rov u Hudoj jami je 2009. pronađena masovna grobnica sa žrtvama masovnih egzekucija u prvim mjesecima nakon završetka rata 1945. godine.

Državno povjerenstvo za žrtve poraća tada je u toj masovnoj grobnici našlo 726 djelomice mumificiranih ostataka bez prostrijelnih rana, za koje se pretpostavlja da se u rudniku bili ostavljeni živi i zazidani kako bi umrli u što većim mukama.

Vjeruje se da je u dva neotkopana rudnička okna još nekoliko tisuća ubijenih, a vlada Mire Cerara donijela je odluku da će se i te žrtve ekshumirati i dostojno pokopati.

Iako su u Hudoj jami žrtve više nacionalnosti, to je i jedno od većih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945.

Po usmenoj predaji koju čuva okolno stanovništvo, u Hudoj Jami pobijeno je nekoliko tisuća Hrvata, tvrdi Roman Leljak, istraživač dokumenata i događaja o poratnim stradanjima na slovenskom tlu koji je o toj temi napisao više knjiga.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari