Connect with us

Najave

HUDA JAMA STROGO ČUVANA TAJNA

Objavljeno

on

Bio je svibanj, 1945. Drugi svjetski rat je završio, a agonija za civilne izbjeglice i poražene vojnike je tek započela. Agonija koja je hrvatskoj javnosti poznata pod imenom Križni put.

[ad id=”93788″]

Umjesto humanitarne zaštite koju su trebali dobiti od osvetnički nastrojenih jugoslavenskih partizana, donešena je odluka kojom je potpisana smrtna presuda za stotine tisuća ratnih zarobljenika. Kada su se formirale nepregledne kolone ljudi, već se moglo naslutiti što ih čeka na putu – putu bez povratka. A jedan put je završio i u Hudoj Jami, malom mjestu u Sloveniji, nadomak Laškog.

Na samom rubu mjesta, u obližnjoj šumi nalazi se istoimeni rudnik u čijem je sklopu rudarsko okno nazvano po svetoj Barbari. Sve do 1990. je bilo opasno po život propitkivati tajnu koju krije zazidani Barbarin rov. Zahvaljujući istraživačkim naporima, ponajprije Romana Leljaka, javnost je za Hudu jamu saznala 2009. godine i ostala zaprepaštena jezivim prizorima s posmrtnim ostatcima u pokretu, koji samo donekle dočaravaju okrutnu smrt vojnika i civila,  žena i djece. Tajna je to koja je čuvana punih 70 godina.

„Huda jama – strogo čuvana tajna“ naziv je knjige čiji je autor Roman Leljak koji je s mnogo osjećaja govorio o strašnom zločinu koji su učinili partizanski zločinci krvnika Broza u napuštenom rudniku Barbarin rov. Bacali su žive ljude u duboka rudarska okna. Ljude među kojima su većinom bili Hrvati, civili, žene, djeca i stariji.

I ove godine udruga Huda Jama u suradnji sa turističkom agencijom Sv.Petar Putnik organizira hodočašće u Laško. Odajmo im počast zajedničkom molitvom. Za polaske iz Zagreba slobodno se obratite agenciji Sv.Petar Putnik na broj 098/978 2664 ili na email adresu [email protected].

Vječna im slava i hvala!

hudajamaudruga

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari