Pratite nas

Kronika

Huligani na Španjolskom trgu: Kontejneri u plamenu, oštećena vozila, kamenovana policija

Objavljeno

na

Odmah po završetku utakmice između Bosne i Hercegovine i Slovačke u Mostaru su se dogodile nemile scene.

Naime, grupa ”navijača” krenula je s Musale prema Španjolskom trgu, gdje su se sukobili s pripadicima policije, koji su na toj lokaciji bili raspoređeni tijekom utakmice.

”Navijači” su kamenjem gađali pripadnike policije na samom trgu, nakon čega su prevrnuli i zapalili kontejnere za smeće kod Caffe bara ”Publika”.

Ipak, kako doznaje Bljesak.info, izgrednici su potisnuti prema trgu Musala, a u ovom trenutku blokiran je potez od Doma zdravlja do Španjolskog trga u Mostaru.

Na mjestu događaja je Interventni vod MUP-a Hercegovačko – neretvanske županije, kojemu su se pridružila tri tima Specijalne policije. Doznajemo kako je u neredima oštećeno jedno policijsko vozilo.

Da sve ne bi bilo tako crno, pogledajte kako su istinski navijači slavili pobjedu zmajeva protiv Slovačke, kojom je BiH stigla na korak do plasmana na Svjetsko prvenstvo.

[vsw id=”7C_STb87hsA” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”] [box_dark]

Kronologija događaja

Nakon utakmice koja se igrala u Žilini, a u kojoj je reprezentacija BiH slavila, više stotina ljubitelja nogometa okupilo se na trgu Musala kako bi uz pjesmu i veselje proslavili pobjedu. Međutim u tom slavlju grupa od oko 100 osoba se izdvojila i krenula prema Španjolskom trgu na kojemu je bilo nekoliko patrola policije.

Po dolasku na sami trg izgrednici su kamenjem i bocama gađali policajce, te je u tome trenutku pozvana i Interventna policija koja je izgrednike dijelom potisnula prema Titovom mostu. Kako se nije očekivala ovakva situacija sa nemilim scenama na mostarskim ulicama, na raskrižjima nije bilo pripadnika Specijalne postrojbe, a oni su tek naknadno došli.

Prilikom povlačenja izgrednika uništen je jedan reklamni pano, te su na cestu izvučeni kontejneri za smeće, a jedan od njih je i zapaljen. Međutim nakon izvjesnog vremena grupa izgrednika (njih 20-30) ponovno su krenuli s Titovog mosta ka Španjolskom trgu, ali su tu tada već bili pripadnici Specijalne postrojbe koji su potisnuli mladiće natrag odakle su i došli.

Kako grupa izgrednika nije prestajala s kamenovanjem ‘specijalci’ su krenuli dalje prema Musali gdje se više stotina onih koji su slavili pobjedu reprezentacije razbježalo okolnim ulicama, a pri tome je ponekoga ‘zakačio’ i pendrek. Navijači i izgrednici su potisnuti sve do bivše robne kuće ‘Razvitak’, Fejićevu ulicu, te u naselje Carina.

Neslužbeno saznajemo da je u kamenovanju oštećeno i nekoliko automobila. Nakon ovoga situacija se u gradu smirila, a bilo je i sporadičnih dobacivanja iz ugostiteljskih objekata, gdje je policija također djelovala.

[/box_dark]

bljesak.info

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari