Connect with us

Vijesti

HUS podnio kaznenu prijavu protiv Hrvatske Vlade: ne kontroliraju Debeljaka

Published

on

OZREN MATIJAŠEVIĆ, predsjednik HUS-a, podnio je kaznenu prijavu za zloporabu položaja i ovlasti protiv Vlade Zorana Milanovića i Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, zadužene za nadzor ispunjavanja kupoprodajnog ugovora s vlasnikom splitskog škvera Tomislavom Debeljakom.

“Prijavu sam adresirao na DORH. Poslao sam je jučer u 15 sati. Za zloporabu položaja i ovlasti prijavljene su odgovorne osobe u Hrvatskoj brodogradnji Jadranbrod i Vladi RH, i to zbog neobavljanja dužnosti nadzora u Brodosplitu, a na što su bili obvezni po kupoprodajnom ugovoru s Debeljakom. Postoji osnovana sumnja da su propuštanjem nadzora drugome priskrbili značajnu imovinsku protupravnu korist, i to na štetu građana ove države, poreznih obveznika. Podsjetio bih da država Debeljaku plaća milijardu i pol kuna u pet godina, a tempo dinamike isplate ove godine bio je 40 milijuna kuna mjesečno”, uputio nas je Matijašević u sadržaj prijave.

“Kako bi dokazali da smo napravili sve što je bilo u našoj mogućnosti, prijavi smo priložili i dopise iz kolovoza i rujna, kojima smo tražili da Ministarstvo gospodarstva izvijesti o kontroli u splitskom škveru. Nikada nam nisu odgovorili. Prijavu smo bili dužni podnijeti u svjetlu izjava nekih ministara da se kontrola u Brodosplitu ne obavlja. Sada smo vidjeli da se ne poštuje Kolektivni ugovor, a upitni su i drugi elementi ugovora kojih se novi poslodavac bio u obavezi pridržavati, primjerice količina utrošenih radnih sati na obradi crne metalurgije”, navodi Matijašević.

“Očekujem promptnu reakciju Državnog odvjetništva i utvrđivanje činjeničnog stanja te efikasno i brzo procesuiranje”, kazao nam je predsjednik HUS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari