Connect with us

Iz Svijeta

Hutisti pogodili tanker u Crvenom moru

Objavljeno

-

Foto: EPA

Jemenski hutisti u subotu su rekli da su njihovi projektili pogodili naftni tanker Andromeda Star u Crvenom moru, dok nastavljaju napadati komercijalne brodove u tom području u znak potpore Palestincima koji se bore protiv Izraela u ratu u Gazi.

Zapovjednik broda prijavio je štetu na plovilu, priopćila je britanska pomorska zaštitarska tvrtka Ambrey.

Glasnogovornik Hutija Yahya Sarea rekao je da je brod pod zastavom Paname bio u britanskom vlasništvu, ali podaci o otpremi pokazuju da je nedavno prodan. Njegov trenutni vlasnik je registriran na Sejšelima, a tanker je uključen u trgovinu povezanu s Rusijom. Bio je na putu iz Primorska u Rusiji u Vadinar u Indiji, rekao je Ambrey. Militanti Hutija povezani s Iranom pokrenuli su opetovane napade bespilotnim letjelicama i projektilima u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu od studenoga, prisiljavajući brodare da preusmjere teret na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Napad na Andromeda Star dolazi nakon kratke pauze u kampanji Hutija koja cilja brodove s vezama s Izraelom, Sjedinjenim Državama i Britanijom.

Nosač zrakoplova USS Dwight D. Eisenhower isplovio je iz Crvenog mora preko Sueskog kanala u petak nakon što je pomogao koaliciji koju predvode SAD u zaštiti komercijalnog brodarstva.

Hutiji su u petak rekli da su oborili američki dron MQ-9 u zračnom prostoru jemenske provincije Saada. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas