Connect with us

Hrvatska

HV angažiran na pretrazi i ekshumacijama iz masovne grobnice kod Bobote

Objavljeno

-

Foto: Hrvatska vojska

Pripadnike Hrvatske vojske koji su angažirani na pretrazi terena i ekshumaciji posmrtnih ostataka iz masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata na području Bobota kod Vukovara, pronađene prošli tjedan, u ponedjeljak je obišao ministar obrane Banožić.

Vlada RH ustrajat će na rješavanju pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata, a dodatni inženjerijski strojevi i pripadnici HV-a ubrzat će cijelu aktivnost na području Bobota, poručio je ministar Mario Banožić, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH)

Kod divljeg odlagališta otpada uz cestu Pačetin – Bobota u blizini Vukovara krajem prošlog tjedna pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 10 osoba koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata.

Na spomenutom području angažirani su pripadnici Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu te pripadnici Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Ministar obrane obišao je hrvatske vojnike koji sudjeluju u daljnjoj pretrazi terena i ekshumaciji posmrtnih ostataka te najavio pojačavanje intenziteta terenskog istraživanja i pretrage navedenog područja dovođenjem dodatnih inženjerijskih strojeva i pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

„Cilj je što prije dovršiti pretragu terena i ekshumaciju posmrtnih ostataka. Moram naglasiti kako će Vlada RH i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba. To je naša obaveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, prema patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi svoju budućnost“, poručio je ministar obrane.

Pretraga georadarom, a iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavima

Banožić je podsjetio na 1.858 nestalih iz Domovinskog rat za kojima Republika Hrvatska još uvijek traga, naglasviši da potraga za njima nikada neće stati.

“Unaprijeđena je metodologija rada u provedbi terenskih aktivnosti, u obradi i identifikaciji posmrtnih ostataka. Također osnažili smo sustav za traženje nestalih osoba, poboljšali suradnju s udrugama obitelji nestalih, a uloženo je i pet milijuna kuna u podizanje sposobnosti Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku“, dodao je ministar obrane.

Zapovjednik Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade bojnik Mario Maslov rekao je da pripadnici Vojno-obavještajne satnije cijeli teren pretražuju georadarom, a potraga se vrši i iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavima.

Voditelj Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu satnik Saša Škorić objasnio je kako pripadnici ZzP-a radnim strojevima vrše iskapanja, ali i samu ekshumaciju posmrtnih ostataka kao i njihov prijevoz do Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.

Satnik Škorić ocijenio je da je suradnja između Hrvatske vojske i Ministarstva hrvatskih branitelja i u ovom slučaju izvrsna i produktivna.

Nakon što je kod divljeg odlagališta otpada uz cestu Pačetin – Bobota blizu Vukovara pronađena masovna grobnica, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prošli petak je izjavio da su “nakon gotovo mjesec dana rada na toj lokaciji pronašli najmanje deset posmrtnih ostataka. Nastavljamo dalje pregledavati teren, a dosad smo pregledali otprilike trećinu cijelog lokacije na iznimno teškom terenu. Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Nakon identifikacije kontaktirat će se i obitelji nestalih osoba”, rekao je ministar Medved 26. studenoga, prilikom obilaska lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci.

Potpredsjednik Vlade Medved tada je ponovno pozvao Srbiju da otvori svoje arhive, dostavi Hrvatskoj protokole i zapisnike koje smo tražili i daju nam informacije o nestalima. “Ovo ovdje je opet učinjeno bez njihove pomoći i suradnje”, dodao je. (Hina)

Đapić: Ako ovo nije za akciju, ne znam šta bi to moglo biti!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari