Connect with us

Reagiranja

HVIDR-a RH najoštrije osuđuje inicijativu odvjetnika Ante Nobila i pismo hrvatskih generala

Objavljeno

-

HVIDR-a RH ovim putem najoštrije osuđuje inicijativu odvjetnika Ante Nobila i pismo hrvatskih generala koji su uputili predsjedniku RH Zoranu Milanoviću zahtjev za pomilovanjem bivših šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih na doživotni zatvor u Njemačkoj za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Žalosno je da dio generala pobjedničke hrvatske vojske potpisuje pismo kojim se od predsjednika Milanovića traži pomilovanje bivših visokopozicioniranih dužnosnika nekadašnje jugoslavenske tajne službe, koji su za vrijeme komunističke diktature, sudjelovali u ubistvima građana hrvatske nacionalnosti, upozoravajući „na tragičnu sudbinu brigadira Josipa Perkovića i Zdravka Mustača“, moleći onog koji je te iste osobe 2014. godine branio, da sada u okviru svojih ustavnih ovlasti sanira „tu nepravednu situaciju koja se ne može razriješiti pravnim mehanizmima“, te kritizirajući čak i tadašnju odluku Vrhovnog suda RH o njihovom izručenju Njemačkoj.

Ako se radi o činu milosrđa, nismo primjetili da su se potpisnici toga pisma zauzeli za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji godinama sjede po zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe, zar bi trebalo značiti da su Perković i Mustač, koji su dobili čin brigadira, važniji od pravih hrvatskih branitelja koji su stradavali na prvim crtama obrane naše Domovine.

Iako se radi o pismu potpisanom od strane nekoliko hrvatskih generala, svima je jasno da ova sramotna inicijativa dolazi od strane odvjetnika Ante Nobila, koji je je tijekom uskršnjih blagdana krenuo u pravu ofenzivu u medijskom prostoru šireći priče o potrebi pomilovanja svojih branjenika Perkovića i Mustača, sa kojima je bio umrežen udbaškim vezama u bivšoj državi, istovremeno zaboravljajući valjda da je osamdesetih godina u ulozi tužitelja na zloglasnom jugoslavenskom sudu bio žestoki zagovaratelj smrtne kazne.

U svojim se govorima čak poziva na blagoslov prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, bez ikakvog srama se usuđuje insinuirati da bi on odobrio takvo pomilovanje, nastojeći takvim već viđenim udbaškim metodama unijeti razdor i razjediniti hrvatske branitelje.

Sramotno je da svoje razloge zauzimanja za te ubojice, svi akteri opravdavaju njihovim tajnim doprinosom u Domovinskom ratu, kao da bi to trebalo poništiti njihovu mračnu prošlost i ubojstva koja su počinili u obrani jugoslavenske komunističke tvorevine, ne libeći se otvoreno osporavati pravomoćne odluke njemačkih i hrvatskih sudova, dviju zemalja članica Europske unije.

Ovim su činom svi sudionici svjesno stvorili nove podjele u našem društvu, udbaškim se metodama opet razara naše zajedništvo, posebice ciljajući na razaranje jedinstva hrvatskih branitelja, uvlačeći ih u žalosnu političku igru, u kojoj ratni zapovjednici idu protiv svojih suboraca, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, najzaslužnijih za obranu od srpskog agresora, koji su dali svoje živote i dijelove tijela za slobodu i suverenost hrvatske države.

Upravo zbog ovih podjela među hrvatskim narodom, teško smo se izborili za svoju državu, braneći se u Domovinskom ratu od srpskog agresora i bivše JNA, radi razorenog zajedništva ubijen je veliki broj hrvatskih građana u bivšoj državi i svijetu, dok su njihove ubojice slobodno odšetale nedostupne od sankcija hrvatskog pravosuđa, te su ih u ovom slučaju morali osuditi njemački sudovi. Zbog ovih se podjela vjerovatno teško pokreću i provode sudski postupci za ratne zločine počinjene nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu, pa tako za one najteže masovne zločine, kao i razaranja naših gradova, sjetimo se samo grada heroja Vukovara, nitko do sada nije odgovarao.

I zato što što ni danas nismo prevladali te sramotne udbaške načine ponašanja i djelovanja nekih sudionika u društvu, u spomen svih ubijenih hrvatskih građana od strane egzekutora bivše države, u potpunosti se protivimo bilo kakvoj inicijativi za pomilovanje osuđenih zločinaca bivših šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, te tražimo da imenovani u potpunosti odsluže svoje zaslužene kazne.

Očekujemo da će ministarstvo pravosuđa i uprave dati negativno mišljenje u ovom slučaju, kao i da će nadležna tijela napokon procesuirati ostale preostale osobe koje su sudjelovale u egzekucijama hrvatskih građana u doba bivše komunističke diktature, a koji i danas žive slobodno u našoj državi.

Predsjednik HVIDR-a RH
Josip Đakić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas