Pratite nas

Herceg Bosna

HVO je izraz svijesti hrvatskog naroda u potrebi da se brani u BiH

Objavljeno

na

Foto: Bljesak.info

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 13. obljetnice utemeljenja 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH u petak su u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika HVO-a na čelu s generalom Stankom Soptom te izaslanstvo Oružanih snaga BiH na čelu s brigadnim generalom Ivicom Jerkićem.

Nakon toga u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače upriličena je tribina “HVO – jučer, danas, sutra”.

– HVO je bilo vrhovno obrambeno tijelo hrvatskog naroda u Herceg-Bosni, koje je imalo na strategijskoj razini, odnosno na razini BiH svoj glavni stožer i općinske stožere na lokalnoj razini.

HVO je izraz svijesti hrvatskog naroda u potrebi da se brani u BiH koja je u to vrijeme bila izložena agresiji – kazao je ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rada u BiH Željko Raguž.

Po njegovim riječima, danas je HVO kroz 1. pješačku gardijsku pukovniju dio Oružanih snaga BiH, kao što su i druge dvije pukovnije druga dva naroda u BiH.

– U oblasti obrane postoji ravnopravnost Hrvata u odnosu s Bošnjacima i Srbima, i to bi trebao biti uzor za sve druge oblasti života u BiH – ocijenio je Raguž.

Ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić podsjetio je na ratna zbivanja na Kupresu 1992. i 1994. godine i govorio o spremnosti HVO-a 1992. godine u odupiranju Jugoslavenskoj narodnoj armiji i paraformacijama, te o pripremama za osloboditeljske operacije HVO-a.

O odnosu današnjeg pravosuđa prema pripadnicima HVO-a Begić nije htio govoriti, istaknuvši kako može govoriti samo o vojnom aspektu jer je i sam bio sudionik ratnih zbivanja.

Inače, tribinu u Mostaru organizirao je Hrvatski studentski politološki forum u suradnji s Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH.

(Fena)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Ništa od izbora u Mostaru, novi sastanak 10. svibnja

Objavljeno

na

Objavio

Predstavnici gradskih odbora devet parlamentarnih stranaka na pregovorima u Mostaru razgovarali su o modelu izbora vijećnika za Gradsko vijeće te izmjeni Statuta Grada Mostara, međutim nisu postigli konačan dogovor te je novi sastanak zakazan za 10. svibnja.

Na pitanje novinara je li kasno da 10. svibnja bude idući sastanak s obzirom da se izbori trebaju raspisati do 9. svibnja, Predrag Šupljeglav smatra da nije kasno što se tiče izmjena Statuta, ali je kasno kada je u pitanju model izbora, odnosno stvaranje pretpostavki da izbori u Mostaru budu uz Opće izbore u listopadu, piše HMS.

Postoji mogućnost da se izbori u Mostaru održe i u drugom terminu, a ne zajedno s Općim izborima tako da se taj 9. svibnja ne treba uzimati kao nekakav “dan D”, kazao je Šupljeglav, u ime domaćina današnjeg sastanka gradskih odbora SNSD-a i SDS-a koji sudjeluju u radu Koordinacije Srba Mostar.

On je dodao kako se nada da će do 10. Svibnja, kada je domaćin sastanka BPS, predstavnici stranaka dostaviti konačne stavove o odredbama Statuta, a na sastanku biti donesene smjernice za njegovu izmjenu, kao i konačan stav kada je u pitanju model o izboru vijećnika.

Podsjećamo, na prošlom sastanku iznesena su dva moguća za sve stranke prihvatljiva modela izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Prema prvom modelu, s gradske liste biralo bi se 13 vijećnika (po četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda te jedan iz reda ostalih), a iz šest izbornih jedinica biralo bi se preostalih 22 vijećnika.

Drugi model predviđa izbor 26 vijećnika iz šest izbornih jedinica, a preostalih 9 s kompenzacijske gradske liste./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

SVETI JURJE, ČUVAJ “SINOVE POSAVINE”

Objavljeno

na

Objavio

PROSLAVLJEN ZAŠTITNIK SV. JURJA

SVETI JURJE, ČUVAJ “SINOVE POSAVINE”

Spomendan Svetog Jurja, nuestrašivog božjeg viteza u borbi protiv đavla, posebno se obilježava u Bokovoj Gredi pored Orašja, gdje je smještena vojarna “Sinova Posavine”, a u kojoj svoje svakodnevne vojničke dužnosti obnašaju pripadnici 3. pješačke bojne 6 brigade Oružanih snaga BiH.

Sveti Juraj, se slavi kao zaštitnik vojarne. Zato je upriličeno posebno svečano obilježavanje a koje je započelo polaganjem vijenaca na spomen obilježje u samom krugu vojarne, a potom je služena i Sveta misa, koju je predvodio vojni Ordinarij u Bosni i Hercegovini preuzvišeni biskup Tomo mons. Vukšić, a uz suslavlje nekoliko svećenika koji službuju u posavskom kraju.

Među nazočnim gostima nalazilo se i visoko izaslanstvo OS BiH, a kojega je predvodio brigadni general Tomo Kolenda.

Svečanosti su nazočili i brojni gosti iz društveno-političkog života općine Orašje i Županije Posavske.

Anto Pranjkić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati