Connect with us

Život

HZJZ ažurirao preporuke za cijepljenje, evo što s onima koji su preboljeli covid

Objavljeno

-

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je ažurirane preporuke za cijepljenje protiv covida-19 koje prenosimo u cijelosti.

Primarno cijepljenje

Preporučuje se primarno cijepljenje protiv bolesti covid-19 svima koji nemaju kontraindikacije za cijepljenje. Primarno cijepljenje se sastoji od:

– dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer) s razmakom od tri tjedna,

– dvije doze cjepiva Spikevax (Moderna) s razmakom od četiri tjedna,

– dvije doze cjepva Vaxzevria (AstraZeneca) s razmakom od 4-12 tjedana, ili

– jedne doza cjepiva Johnson&Johnson/Janssen.

Cjepiva Comirnaty i Spikevax odobrena su za djecu u dobi od 12 godina i starije te odrasle osobe. Cjepiva Vaxzevria i Janssen odobrena su za osobe u dobi od 18 godina i starije.

Kod imunokompromitiranih osoba koje su primile cjepivo koje se u zdravih osoba prima u dvije doze, primarno cijepljenje sastoji se od tri doze. To znači da imunokompromitirana osoba treba nakon druge doze cjepiva Comirnaty ili Spikevax primiti treću dozu istog cjepiva.

Imunokompromitirana osoba koja je primila dvije doze cjepiva Vaxzevria treba primiti treću dozu mRNA cjepiva (Spikevax ili Comirnaty). Za sada se ne preporučuje dodatna doza imunokompromitiranim osobama koje su primile Janssen cjepivo, ali je obavezno docjepljivanje.

Razmak između druge i treće doze primarnog cijepljenja kod imunokompromitiranih osoba preporučujemo da bude osam tjedana, a može biti minimalno četiri tjedna.

Docjepljivanje

Svima koji su primili Janssenovo cjepivo za primarno cijepljenje, preporučuje se docjepljivanje najmanje dva mjeseca nakon primjene jedne doze primarnog cijepljenja, a u tu svrhu se može upotrijebiti Janssenovo ili mRNA cjepivo (Spikevax ili Comirnaty).

Osobama od 18 godina starosti nadalje, koje su primarno cijepljenje završile cjepivima Spikevax, Comirnaty ili Vaxzevria, preporučuje se docjepljivanje jednom dozom po isteku šest mjeseci od završetka primarnog cijepljenja. Osobe koje su primarno cijepljene cjepivom Comirnaty ili Spikevax, trebaju se docijepiti istim cjepivom kao i za primarno cijepljenje.

Osoba koja je primarno cijepljena Vaxzevriom, treba se docijepiti jednim od odobrenih mRNA cjepiva (Comirnaty ili Spikevax). VAŽNA NAPOMENA: za docjepljivanje Spikevaxom koristi se polovina doze koja se koristi za primarno cijepljenje (0,25 ml).

Docjepljivanje se osobito preporučuje:

– korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i za odrasle osobe s invaliditetom,

– radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja,

– zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima,

– osobama u dobi od 50 i više godina, neovisno o komorbiditetima,

– osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo simunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama,

– svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike covida.

Preporuke za cijepljenje i docjepljivanje osoba koje su preboljele covid

Osobe koje su preboljele covid-19, neovisno o tome je li osoba cijepljenja prije obolijevanja, preporučujemo da najmanje šest mjeseci nakon preboljenja prime najmanje jednu dozu cjepiva, a prihvatljivo je i primiti cijelo primarno cijepljenje, u skladu s preporukama pod točkom 1, uz mogućnost većeg razmaka između doza.

Osobe u dobi 65 godina i starije te osobe s umjerenom i teškom imunosupresijom koje su preboljele covid-19, trebaju najmanje tri mjeseca nakon preboljenja primiti cjepivo prema shemi za primarno cijepljenje u skladu s preporukama pod točkom 1.

Osobama koje su se potpuno cijepile (primile primarne doze cjepiva) nakon preboljenja, u ovom trenutku ne preporučujemo docjepljivanje. Osobama koje su preboljele covid-19 i primile nakon preboljenja jednu dozu cjepiva, a prošlo je šest mjeseci od primitka cjepiva, preporučuje se primjena druge doze cjepiva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari