Connect with us

Komentar

“I JA NE ŽELIM BITI SLUGA”

Objavljeno

-

“Poštovani gospodine Akademiče, želim Vam sretnu, zdravu i uspješnu Novu 2016. godinu s porukom I JA NE ŽELIM BITI SLUGA

S poštovanjem!  Pejo”

[ad id=”93788″]

Novogodišnja čestitka koju vjerujem potpisujete i svi vi koji bi mi željeli ili jeste čestitali mi novu godinu, zar ne?

Zapravo, neobičnu čestitku sam vidio i u tekstu: 31. prosinca 1991. – prvi put emitirana ‘Bojna Čavoglave’

Na dan 31. prosinca 1991. prvi puta je emitirana na Hrvatskom radiju Split najpoznatija ratna pjesma Domovinskog rata „Bojna Čavoglave“. Pjesmu je snimio dragovoljac Domovinskog rata i hrvatski vojnik Marko Perković Thompson. Među Hrvatima postala je simbol otpora srbijanskom agresoru.

bojna čavoglave thompsonTekst se bavi obranom od hrvatskog sela Čavoglave od agresije Srba, a Thompson u stihovima poručuje da će braniti svoju Hrvatsku i rodno selo do smrti, sa spremnošću da srbijanskog agresora protjera i oslobodi domovinu, rodni kraj i domovinu Hrvatsku.

Tijekom Domovinskog rata bila je jako slušana, te je proslavila Marka Perkovića Thompsona. On je nakon nje nastavio pjevati domoljubne pjesme, pa su one postale njegov zaštitni znak. Njegove pjesme su s vremenom, zbog domoljubnog i vjerskog karaktera, postale „trn u oku“ djelu projugoslavenski i antihrvatski orijentiranih medija i političara.

Ipak, Marko Perković je izdržao sve napade bijesa i mržnje, te je svojim pjesmama u vrijeme tzv. „detuđmanizacije“, koje je sinonim za dekroatizacija, postao jedan od vidljivih i čvrstih simbola otpora tom patološkom i pokvarenom pokretu.

Njegovo selo Čavoglave postalo je s vremenom mjesto u kojem se prvo hrvatski narod Dalmacije, a zatim cijele Hrvatske spontano okupljao na proslavu obljetnice oslobođenja Hrvatske 5. kolovoza, kao odgovor na klevetanje i demonizaciju Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i generala. U tom procesu sudjelovali su mnogi tadašnji i još uvijek aktivni političari i mediji.

Danas se ti sramni i zabrinjavajući događaji, nakon oslobađajuće presude generalima i otpora hrvatskog naroda tom bremenitom poratnom dijelu hrvatske povijesti, pokušavaju zaboraviti i sakriti od javnosti. (narod.hr)

thompson-pečarić-kamenjarJasno vam je da je to zbog toga što me podsjetilo na sada već prošlogodišnju Peticiju ZDS kojom smo branili i obranili Thompsona i “Bojnu Čavoglave”, a koju su napali i očekivano s lijeva i neočekivano i neki s desna. Postadoh im zbog toga ustašoidni akademik, kao i sada novi predsjednik Hrvatskog DRŽAVNOG Sabora akademik Željko Reiner, ne znajući da g. Pejo i mnogi drugi državotvorni Hrvati znaju da ja ne volim biti sluga, a pogotovu ne srpski:). Valjda vas je sve Milanović i podsjetio na srpsku podjelu Hrvata naUstaše i Srpske sluge.

Naravno, mnogima je kao Milanoviću cijela hrvatska povijest smještena u vrijeme NDH. Ništa prije i ništa poslije ne postoji osim razdoblja kada su oni na vlasti.

Zapravo o tome govori i bivši hrvatski veleposlanik Mladen Ibler:

Naslov: Re: Radi li se o novom pismu o ZDS?
Datum: Wed, 30 Dec 2015 11:18:39 +0100
Šalje: Mladen Ibler
Prima: Josip Pecaric

Poštovani i dragi kolega Pečarić,

Pitam se dali naše mlađe generacije uopće znaju da je još prije svršetka Prvog svjetskog rada Hrvatski Državni Sabor proglasio odcjepljenje od Austrougarske monarhije i uspostavio SHS – Državu Slovenaca, Hrvata i Srba. 

Ta je činjenica poznata danskim filatelistima, ali ne i političkim “lajbekima” u Saboru i političkim  kretenima koji su svojedobno ukinuli pridjev “Državni”. Zna se u čijem interesu. Sapienti sat !  

Nažalost – Imao je pravo naš A.G. Matoš .

Na zagrebačkom:  Sretno Vam Mlado Leto 2016.

Mladen Ibler

A da ima mladih koji puno znaju stalno nam pokazuje Miro Banović:

Naslov: Re: Radi li se o novom pismu o ZDS?
Datum: Wed, 30 Dec 2015 15:30:26 +0100
Šalje: Miro Banović

Poštovanje! 🙂

Odličan vam je tekst sa poveznicama, podijelio sam ga dalje!

Zanimljivo je vidjeti komentar Ingrid Antičević Marinović, kojeg je napisala na facebooku:

“Novi predsjednik Sabora u svom nastupnom govoru predlaže da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor. On zna ili bi bar trebao znati da je Hrvatski državni sabor bio za vrijeme fašističke NDH koji je osnovan voljom Ante Pavelića i nikad za njega nisu bili provedeni izbori. Zastupnike je sam postavio i takav sabor nikada nije imao nikakvu političku moć.

Nas su birali GRAĐANI!

Zato se tome oštro protivimo i to neće i nikada ne smije proći.”

ingrid1Ako ništa drugo, bar je iskrena. Oni se ne protive jer je promjena nepotrebna. Oni se ne protive jer smo početkom 90-ih imali Hrvatski sabor pa žele zaštititi uspomenu na stvaranje Hrvatske. Oni se ne protive uz bilo kakav razuman argument.

Oni se oštro protive, i to ne smije nikada proći isključivo zato jer se sabor tako zvao u vrijeme Ante Pavelića. Gdje god se može slabiti hrvatski državni identitet, SDP ga slabi. Tako su djelovali 1945.-1990., 2000.-2003., 2011.-2015. … i koliko ćemo još puta vratiti takve ljude na vlast da im “damo još jednu priliku”?

I samo usput se pitam, ima li tko u Hrvatskoj znanja i hrabrosti (a ujedno i autoriteta) objasniti razlike između fašizma i NDH, između fašizma i ustaštva? Uvijek se priča svodi na savezništva, sličnosti, suradnju itd. A razlike? Meni se čini da je razlika bilo puno više nego sličnosti. Možda sam u krivu, ali ne predajem se tek tako 😉

Jako mi je drago da je gospodin Reiner ono predložio. Reakcije na njegovu izjavu samo su još jedan dokaz da nam je hitno potrebna lustracija. Ovakvo snažno protivljenje SDP-a pokazuje da je njima jako stalo da ime DRŽAVNI ni slučajno ne bude u Saboru. NDH je tu samo izgovor. Sjećam se kako je jedan biskup predložio da se pitanje ZDS rješava na referendumu nakon stručne rasprave. Pa ako gospođa Ingrid Antičević Marinović tvrdi da su nju birali građani, nije li mogla reći da bi o imenu Sabora trebali odlučiti upravo građani? Godišnje bi se u Hrvatskoj mogao održati jedan referendum na kojem bi se skupilo nekoliko ovakvih pitanja, koja bi onda sami građani riješili onako kako oni žele. Ali umjesto toga ona kaže “nas su birali građani” i nastavlja “to neće i ne smije nikada proći”. SDP je u 4 godine više puta poručivao građanima da o nečemu ne mogu, ne smiju ili ne znaju odlučiti. SDP drugim riječima kaže da smo dovoljno pametni da izaberemo njih, ali da smo preglupi da sami odlučujemo, pa je bolje da oni odluče umjesto nas. Kako se ne bi dogodilo da opet neki biskup predloži referendum, i bude zbog toga napadnut, evo onda sada ja, običan građanin, predlažem referendum jer želim da se napokon i mene nešto pita. A biskupi me slobodno smiju citirati. Barem neće biti paljbe po njima. (Šalim se, znam da hoće. Po njima će uvijek biti paljbe) 🙂

Zapravo je nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, predložio to o čemu govori Miro. On se tako pridružio prošlogodišnjem našem Pismu Predsjedniku HAZU. U Pismu smo tražili da HAZU donese deklaraciju o slobodi istraživanja. Pismo je potpisao veliki broj biskupa, akademika, sveučilišnih nastavnika i drugih javnih osoba, počev od nadbiskupa Barišića pa na dalje.

HAZU nije donijela traženu deklaraciju, ali su rezultati izbora koji su završili s OBA SU PALA doveli do toga da više neće biti u vlasti onih koji bi željeli ograničiti slobodu istraživanja. Ono što je meni bilo tada, a i danas, znakovito je to što je Pismo HAZU potpisao, ako se ne varam, samo jedan saborski zastupnik HDSZ-a – prof. dr. sc. Miroslav Tuđman. Zato bi mi bilo drago vidjeti ga kao novog ministra znanosti.

Pogledajte razgovor s njim na Portalu HKV-a

miroslav_tudjman-810x534Svi koji su čitali njegove knjige vjerojatno misle kao i ja da se radi o ponajboljem znanstveniku s zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Ali meni su uvijek u pameti dvije zgode u svezi s njim.

Prva je kada sam ga 2001. godine zamolio da napiše predgovor moje knjige “Za hrvatsku Hrvatsku”. Pročitavši je zamolio me je:

Možete li mi dati neku od Vaših matematičkih knjiga. Doista bih volio vidjeti i proučiti kako netko može razmišljati ovako kao Vi.

Prof. Tuđman se inače bavi i Teorijom znanja, pa i taj primjer pokazuje s koliko ozbiljnosti on prilazi svemu što se tiće znanja i znanosti.

Druga je u svezi s jednim njegovim istraživanjem kada je iz velikog broja podataka došao do zakona koji je iskazao jednom formulom. Zamolio me je da pogledam to što je dobio. Kako on nije matematičar nije koristio niti je mogao znati da u matematici postoji jedna metoda kojom se mogu dobiti takve formule. Kada smo je iskoristili, računalo je dalo formulu veoma blisku onoj koju je on -ni sam ne znam kako – dobio.

Zapravo, mene samo zanima je li se netko u HDZ-u i/ili Mostu sjetio pitati ga o tome.

Osobno bih prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana više volio vidjeti kao redovitog člana HAZU nego kao ministra. Ali za hrvatsku znanost bi itekako bio koristan i kao ministar.

Na kraju još jednom: Blagoslovljena vam nova 2016.!

Akademik Josip Pečarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari