Connect with us

Politika

Milan Vrkljan pisao Plenkoviću – Pozivam vas da ispunite zakonsku obvezu

Objavljeno

-

Poštovani predsjedniče Vlade,

U proteklih nekoliko dana kontaktirali su me zaposlenici HEP-a, zabrinuti zbog nevjerojatne činjenice da uprava HEP-a nema nadzorno tijelo, to jest, Nadzorni odbor.

Kao što je poznato, Vašim dolaskom na čelo hrvatske vlade uveli ste praksu koju ne poznaje nijedna europska država, a to je da u državnim tvrtkama svakih šest mjeseci imenujete Nadzorni odbor.

Taj pristup osim što je poslovno apsurdan, on je znatno i financijski štetan. Korist imaju odabrani, podobni javni bilježnici, a štetu hrvatski građani.

Europska praksa za velike tvrtke, u koje HEP definitivno možemo svrstati, jest da se nekoliko mjeseci unaprijed javnost obavijesti tko će biti imenovan u Nadzorni odbor na mandat od tri do pet godina.

Jer Nadzorni odbor ima važnu ulogu u transparentnom poslovanju, što je preduvjet poslovnog uspjeha. Vi, pak, svakih šest mjeseci određujete Nadzornom odboru mandat na šest mjeseci! Ovdje je svaki komentar suvišan.

Uz navedenu europsku praksu postoji, naravno, i hrvatska zakonska regulativa koju Vi kao čelni čovjek izvršne vlasti grubo kršite. Zakon o trgovačkim društvima propisuje da tvrtke djeluju sukladno statutu, kojim je uređen broj članova Nadzornog odbora.

Statut HEP-a je odredio da NO HEP-a ima do sedam članova, što znači da HEP mora imati minimalno četiri člana Nadzornog odbora kako bi mogao kvalificirano vršiti svoju nadzornu ulogu u poslovanju HEP-a.

Kako su me djelatnici HEP-a obavijestili, Nadzorni odbor HEP-a trenutačno ima samo tri člana, a navodno je u jednom razdoblju imao samo jednog člana.

Ovo će Vaši podložni mediji možda prikazati kao formalističku grešku, međutim, ako zakon propisuje da su tijela HEP-a Nadzorni odbor, Skupština i Uprava, onda vlasnik, u ovom slučaju Vlada RH, mora poštivati zakon i imenovati sva tri tijela.

Vaš način upravljanja, g. Plenkoviću, konstantno je kršenje načela vladavine prava, čime ne samo da kršite zakone, nego i prijezirno vrijeđate hrvatske građane koji Vas plaćaju.

Vaš kolega premijer Estonije Juri Ratas jučer je najavio ostavku jer je otkrivena afera u koju je upletena njegova stranka, i to se zove politička odgovornost, ali i odgovornost prema svome narodu i državi.

Jer države u kojima Vlada ne poštuje zakone su države u koje se, na primjer, ne investira, jer se smatraju rizičnim, a to znači da su takve države gospodarski slabe, stanovnici su primorani iseljavati, a umjesto društvenog napretka vlada nepovjerenje i tjeskoba.

Ovime Vas pozivam da ispunite zakonsku obvezu te imenujete sva tijela u HEP-a, jer je uprava HEP-a trenutačno bez ikakvog nadzora. Isto tako od Vas zahtijevam da se utvrdi odgovornost i sankcionira onaj tko je doveo do bezakonja u upravljanju HEP-om.

Zagreb, 13. siječnja 2021.
S poštovanjem,

Prof. dr. Milan Vrkljan
Zastupnik

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari