Connect with us

Komentar

I nakon 52 godine od Deklaracije traje borba za hrvatski jezik

Objavljeno

on

Na današnji dan obilježava se 52. obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja je 17. ožujka 1967. bila objavljena u legendarnom tjedniku Telegram.

Deklaracija je predstavljala prosvjed i otpor najuglednijih hrvatski jezikoslovaca i kulturnih ustanova nametanju srpskoga i potiskivanju hrvatskoga jezika. Od tadašnjega komunističkoga režima bila je osuđena, ona i njezini autori, ali ipak je obilježila prekretnicu u naporu da se hrvatski književni jezik spasi od utapanja u srpskomu.

Uništavanje hrvatskoga jezika, prvi put spomenutoga u „Juditi“ Marka Marulića godine 1500. traje neprestano od sredine 19. stoljeća do danas. Godine 1963. kulminiralo tzv. Novosadskim dogovorom koji je hrvatskom jeziku relativizirao i pravopis i ime, a doveo je do stvaranja neslužbenog popisa riječi koje se nisu smjele upotrebljavati.

Primjer je slučaj dr. Ivana Šretera, koji je 1984. suđen jer je uporabio dvije zabranjene hrvatske riječi, a 1991. ubijen od srpskih pobunjenika u Pakracu – zbog toga istoga razloga – nisu mu to oprostili! (https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_%C5%A0reter).

Ugnjetavanje hrvatskoga jezika nije prestalo ni u slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj! Vijeće za normu hrvatskoga standardnoga jezika, sastavljeno od predstavnika svih hrvatskih ustanova koje se bave hrvatskim jezikom i na vođeno najuglednijim i najnespornijim hrvatskim jezikoslovcem profesorom Radoslavom Katičićem potpuno je usuglasilo i donijelo pravopis hrvatskoga jezika koji je trebao primiriti sva razmimoilaženja i stvoriti jasnu branu srpskim napadima, ukinuo je 2012. SDP-ov ministar Željko Jovanović bez ikakva obrazloženja i toliko temeljito da su sve rasprave i zaključci Vijeća uklonjeni s interneta!

Pravopis koji je potom napravljen po Jovanovićevom naređenju na crti je pravila onoga Novosadskoga.

Očekujemo da se ponovno uspostavi Vijeće za normu hrvatskoga jezika i da ono dovrši posao koji je pri kraju i da se konačno u službenu uporabu uputi Pravopis pripravljen prema odlukama Katičićeva Vijeća.

Petar Škorić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari