Pratite nas

Događaji

I svjedok Petar Penava u strahu: Ne usudim se ići u Hrvatsku, tamo nisam siguran

Objavljeno

na

Petar Penava, zaštićeni njemački svjedok tvrdi kako se između dva ročišta ne usudi otići u Hrvatsku, jer tamo nije siguran.

”Hrvatsku Vladu može biti sram. Hvala Nijemcima što brinu za našu sigurnost. Emigranti će obitelji Krmpotić pomoći u svakom pogledu, jer se ne plaše Udbe i cijene Ivanovo poštenje i žrtvu njegove obitelji”, prenosi Penavinu izjavu CroPress iz Frankfurta.

Hrvatski politički emigranti spremni su i financijski pomoći Ivanu Krmpotiću, kojega su njemačke službe sklonile na sigurno u München, zbog posljednjih prijetnji njemu i njegovoj obitelji. Krmpotić, bivši visoki policijski djelatnik RH, koji bi po svemu sudeći prema spoznajama njemačkih istražitelja, zbog udbinih dosjea koje posjeduje, mogao biti krunski svjedok u slučaju likvidacije Inina direktora Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu, napokon u münchenskom miru priprema svoje svjedočanstvo.

Iako je njegov odlazak iz Hrvatske tema dana u “Lijepoj našoj”, gdje je vidljivo u čijem interesu još uvijek djeluju hrvatske sigurnosne službe i pod čijim su utjecajem, Nijemima je to odavno posve jasno, a naši  sugovornici u Muenchenu  kažu kako je Ivan sada zabrinut za sigurnost svojih kćerki. No ipak vjeruje da je hrvatska policija nakon ove lekcije bar malo  shvatila značaj osiguranja svjedoka, jer mnogo njih je upravo zbog prijetnji odustalo od svjedočenja pred njemačkim sudom, što je išlo u korist osumnjičenima Perkoviću, Mustaču i drugima koje sumnjiči njemačko Državno tužiteljstvo.

Petar Penava, poznati hrvatski emigrant u Njemačkoj koji je prvi prije dvije godine hrvatskim medijima izjavio kako će Perkovića u Njemačkoj strpati iza rešetaka, proteklih je dana svjedočio pred njemačkim sucem Manfredom Dausterom u Münchenu i otvoreno govorio kako se i na koje sve  načine njemu prijetilo, ne samo u Hrvatskoj već i u Njemačkoj, gdje ga je hrvatska diplomacija pokušala staviti  pod Perkovićev nadzor.

”U Generalnom konzulatu RH u Münchenu pozvao me na razgovor jedan od konzula,  a onda su me ispitivali dvojica Perkovićevih agenta. Tražili su od mene da odustanem od svjedočenja i da tako ne teretim udbina šefa Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Rekao sam im da to ne želim i bili su vidno razočarani. 1998.god. navratio sam u Zagreb, te susreo bivšeg radnika SIS-a Tomislava Mičića, gdje smo sjeli u jednoj kavani u Vlaškoj ulici, gdje se odjednom pojavio Perković. Znao sam odmah da ovaj susret nije bio slučajan nego namješten. Perković tada nije progovorio ni jednu riječ dok smo mi razgovarali, nego je samo pomno slušao. Mičić je tražio od mene da javno u tisku kompromitiram Božu Vukušića i Vicu Vukojevića nudeći mi posao u Hrvatskoj. Ja sam to odbio, obrazlažući da se ne može ljude napadati ako nema čvrstih dokaza. 2007.god. za vrijeme suđenja Pratesa u Münchenu Mičić je tražio od mene u Stuttgartu pokvarene usluge. Da lažno svjedočim protiv Bože Vukušića i Vice Vukojevića u korist Krunoslava Pratesa i Josipa Perkovića. Međutim došao sam u sukob s Mičićem, i nisam htio s njim imati posla. Prijavio sam sve to njemačkoj policiji. Poslije mog svjedočenja u procesu protiv Pratesa, dobio sam brojne prijetnje od Tomislava Mičića i Josipa Perkovića i njegovih ljudi. Nisam se usudio ići u Hrvatsku, jer su mi prijatelji javili da će me likvidirati. Nažalost Hrvatska je još uvijek u raljama bivših udbaša njihovog sinova i utjecaja raznih  lobija, jer oni i dalje vladaju Hrvatskom  i to se vidi na svakom koraku koju štetu nanose razvoju jednog demokratskog hrvatskog društva, koje jedino može izliječiti lustracija. Ne mogu se  načuditi i cenzuri hrvatskih medija koju provode nekadašnji Perkovićevi obavještajci, tako da se sa münchenskog suđenja prenose za Hrvatsku samo oni detalji koji odgovaraju Perkoviću i Nobilu. Svaka čast pojedinim demokratskim portalima i rijetkim novinama  jer da nije njih u Hrvatskoj bi bila zatrta sloboda javne riječi i to 2015 godine. Nevjerojatno”, s čuđenjem će Penava.

Dodaje kako su Nijemci ovaj put odlučni ići do kraja i rasvijetliti sve detalje ne samo vezane  uz Đurekovićevu likvidaciju, već i ubojstva 38 drugih nedužnih Hrvata, među kojima i frankfurtsko svirepo smaknuće Nikole Miličevića Bebana, oca petero maloljetne djece. Tko ga je imao srca ubiti na frankfurtskoj ulici ispred stana? To Perković i društvo moraju znati. Pravda mora biti zadovoljena”, kaže na kraju Penava. Moramo biti pošteni ljudi i pošteno društvo!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Osijek – sjećanje na dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje 1991

Objavljeno

na

Objavio

Simboličnim održavanjem sjednice nekadašnjeg Povjerenstva Vlade RH za Baranju, Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) u četvrtak je u Osijeku podsjetila na 23. kolovoz 1991. godine, dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje na početku Domovinskog rata.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović, tadašnji dopredsjednik Povjerenstva za Baranju, rekao je da se, nakon ulaska oklopnih vozila Novosadskog korpusa Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Hrvatsku u srpnju 1991. i njegovog raspoređivanja po Baranji, egzodus nesrpskog stanovništva dogodio 23. kolovoza, nakon što su srpski teroristi i pripadnici JNA zauzeli policijsku postaju u Belom Manastiru i okupirali taj grad na istoku Hrvatske.

“Od prijeratnih 54.000 stanovnika Baranje, tadašnje općine Beli Manastir, protjerano je više od 30.000 nesrpskih stanovnika stvorivši na taj način skoro etnički potpuno čistu Baranju koja je ubrzo ušla u sastav tzv. republike srpske krajine”, rekao je Kompanović.

Podsjetio je da je tijekom srpske okupacije tog dijela Hrvatske ubijeno više od 200 civila nesrba, a za te ratne zločine nitko nije sudski procesuiran.

Kompanović je naglasio da je proces mirne reintegracije Baranje u ustavno pravni predak Republike Hrvatske bio posebno složen jer se Srbija do posljednjeg trenutka nije htjela odreći tog prostora, koje je držala pod okupacijom, a tijekom rata sustavno je na okupirani hrvatski teritorij naseljavala srpsko stanovništvo iz drugih krajeva Hrvatske, posebice nakon hrvatskih oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.

U Baranji su sve kuće i stanovi bili puni doseljenih Srba i kada je završila mirna reintegracija, hrvatski prognanici su tražili trenutni povratak u svoje domove, a Srbi naseljeni u njihovim kućama nisu imali kamo jer ih Srbija nije htjela, rekao je Kompanović.

“No, osmislili smo načine rješavanja problema i iseljavanja iz uzurpiranih kuća i stanova, a značajnu ulogu u tome je odigrao Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) otkupom obiteljskih kuća što je olakšalo i ubrzalo procese”, dodao je predsjednik ZPH.

Govoreći o sadašnjoj situaciji na tome području Kompanović je ocijenio da je Baranji nužan brži gospodarski oporavak i nova radna mjesta kako bi se zaustavio odlazak mladih.

Zatražio je od nadležnih institucija Hrvatske da pokrenu kaznene postupke protiv osoba koje su počinile zločine u Baranji i najavio je i da će ZPH i dalje činiti sve da Srbija isplati ratnu odštetu za štete koje su pretrpjeli hrvatski građani.

„Prema podacima koje smo dobili od državne Komisije za procjenu ratnih šteta, riječ je o nešto više od 46,5 milijardi kuna”, istaknuo je Kompanović (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Video – Bojna Čavoglave – Pogledajte kako je bilo u Širokom Brijegu na koncertu Thompsona

Objavljeno

na

Objavio

Marko Perković Thompson održao je u četvrtak koncert u središtu Širokog Brijega. Njegov koncert održan je u sklopu obilježavanja manifestacije Dana Širokog Brijega te blagdana Velike Gospe. U njegovom koncertu uz strare i nove hitove uživao je ogroman broj obožavatelja iz čitave Hercegovine.

Bojna Čavoglave

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,
Baci bombu, goni bandu preko izvora!

Korak naprijed, puška gotov s’, uz pjesmu svi,
Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.

Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari