Pratite nas

Razno

I u BiH djevojčice udaju ”na silu”

Objavljeno

na

Iako je prisilni brak jedna vrsta trgovine ljudima, prema podacima UNICEF-a, šest posto žena u BiH, mahom maloljetnica, stupilo je u ovakav vid braka.

Ovi podaci izneseni su u izvještaju američkog State Departpmenta, precizirajući da u dogovorene brakove najčešće stupaju žene romske populacije.

“Aktivisti za zaštitu dječjih prava te aktivisti protiv šverca ljudi primijetili su da tužitelji u BiH oklijevaju da istraže, a zatim i osude dogovorene brakove romskih maloljetnika, a sve s opravdanjem da su ti brakovi ‘njihov način života'”, navodi se u izvještaju.

Dodaju da vlasti u BiH nemaju nikakve programe koji su posebno ciljani na smanjenje ugovorenih brakova, pišu Nezavisne novine.

Ipak, iz Tužiteljstva BiH tvrde da ova oblast nikada nije bila u njihovoj nadležnosti.
“Predmeti koji se odnose na brakove maloljetnih osoba, odnosno bračne zajednice s maloljetnim osobama, u isključivoj su nadležnosti entitetskih pravosudnih institucija”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik ove institucije.
U banjalučkom Centru za socijalni rad kažu da su u dosadašnjoj praksi imali jedan slučaj prisilne vanbračne zajednice.

“Imali smo jedan slučaj gdje je Centar intervenirao i vratio djevojčicu roditeljima”, ističu oni.

Prema njihovim riječima, u 2011. i 2012. godini podnesen je po jedan zahtjev za sklapanje braka maloljetnih osoba.

“U oba slučaja radi se o djevojkama starosti sedamnaest godina koje su bile u drugom stanju i koje su dobrovoljno stupale u bračnu zajednicu”, kazali su u ovom centru.

Dodaju da su u prethodnih pet godina godišnje podnošena do tri zahtjeva za davanje suglasnosti za sklapanje braka maloljetnih osoba, gdje je bio samo jedan slučaj kada je maloljetni mladić tražio suglasnost da sklopi brak s punoljetnom ženom.

Pojašnjavaju da se u tijeku postupka vodi nekoliko samostalnih razgovora s maloljetnicom i vrši se psihološko testiranje.

“Provjerava se postoji li prisila za stupanje u brak, eventualna trgovina ljudima i slično”, kažu u Centru.

Vesna Popović, viši stručni suradnik za odnose s javnošću u Ombudsmanu za djecu RS, kazala je da svi maloljetnički brakovi dovode do povrede njihovih osnovnih prava, prije svega prava na nesmetan psihofizički razvoj, njihovog prava na zaštitu zdravlja i obrazovanje.

“A ako su ti brakovi pod prisilom i dogovoreni, onda je to dodatno ugrožavanje elementarnih prava djece i nasilje je nad djecom najgoreg oblika”, istakla je Popovićeva.

Navodi da prema Porodičnom zakon RS maloljetna osoba ne može stupiti u brak.

“Zakon samo izuzetno ostavlja mogućnost, u izuzetnim i opravdanim situacijama, da sud može dozvoliti zaključenje braka osobi starijoj od 16 godina, ako je tjelesno i duševno sposobna za vršenje prava i dužnosti koji iz braka proizlaze”, pojašnjava ona, dodajući da se pritom uvijek traži i mišljenje Centra za socijalni rad.
Dodaje da dosljedna primjena zakona isključuje mogućnost dogovorenih i prisilnih brakova djece.

Prema njenim riječima, dobrobit djeteta od 14 ili 15 godina ne može biti brak bez obzira na to što neki to pokušavaju pravdati činjenicom “da je njoj tamo dobro” i da se dobro udala. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/i-u-bih-djevojcice-udaju-na-silu/47497#sthash.NbTVpIdk.dpuf

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Razno

Donacija ribočuvarima za još bolje očuvanje prirode OBŽ-a

Objavljeno

na

Objavio

Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije donirala je osječkim ribočuvarima terensko vozilo koje će im olakšati čuvanje ribolovnog područja, ali i područja cjelokupnog regionalnog parka o kojem brine ta javna ustanova.

Novim zakonom koji stupa na snagu s prvim danom 2021. godine, Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije počinje tješnju suradnju s ribočuvarskom službom Šporsko ribolovne zajednice Osijek koja ima 10 pripadnika, volontera, na Dravi, i dvojicu na području Dunava. Dunavski ribočuvari od slijedeće godine osim ribiča moći će kontrolirati ulov i gospodarskih ribara.

Davor Mikulić ravnatelj javne ustanove zaštitu prirode Osječko – baranjske županije rekao je nakon predaje terenskog vozila ribočuvarima kako su obnovom svog voznog parka došli u prigodu donirati vozilo Zajednici športskih ribolovnih društava Osijek i njihovoj ribočuvarskoj službi koja će biti dio službe čuvara prirode. Naime, novi zakon donosi obvezu i čuvarske službe te javne ustanove koja brine o području Regionalnog parka i Parka prirode ekološke mreže Natura 2000.

„Zajedničkom uspostavom nadzora na cijelom ribolovnom području, vozilima na kopnu i skorom nabavom plovila, naša i ribočuvarska služba lakše će i na kopnu, i na vodi, provoditi Zakon o slatkovodnom ribarstvu i Zakon o zaštiti prirode. Ribočuvari će nam biti od izuzetnog značaja jer imaju puno više iskustva pa će i nadzor i sankcioniranje počinitelja biti puno učinkovitije.”, rekao je Mikulić

Igor Lončar, predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih društava Osijek uvjeren je kako će ta suradnja donijeti još učinkovitije spriječavanje korištenja neovlaštenih alata u ribolovu, a sama činjenica da će ribočuvari moći kontrolirati gospodarski ribolov i u plovilima, smanjit će nekontrolirani izlov ribe.

„Vrške, struja, plin, mreža, haklanje (korištenje trokuke s laganim olovom i nasumično potezanje) i druga nedozvoljena sredstva izlova ribe lakše ćemo kontrolirati, a i novi zakon donosi promjene u gospodarskom ribolovu kako bi se što više očuvao riblji fond. Primjerice prošle godine smo spalili 3 kilometra mreža kojima se neovlašteno pregrađuju rukavci i izlovljava riba, čak i u vrijeme lovostaja.”, rekao je Lončar, piše HRT radio Osijek.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razno

Domovinski pokret Miroslava Škore okrenuo vola u Gornjoj Dubravi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: direktno.hr

Kod kružnog toka u Granešini u zagrebačkoj Dubravi Domovinski pokret krenuo je u predizbornu kampanju. Iz te je četvrti, podsjetimo, na  prve višestranačke izbore krenuo i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, piše Direktno.hr

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro sa svojim je pristašama uz zvukove tamburice u nedjelju predao izbornu listu DIP-u s kojom će izići na parlamentarne izbore 5. srpnja.

Tom je prilikom najavio da njegova stranka neće više biti treća opcija u Hrvatskoj, već jedina nakon izbora i poručio svojim oponentima ” a posebice svim političkim protivnicima koji šalju poruke da se ja bojim njih, sučeljavanja ili razgovora s njima: pozivam vas da izaberete stadion, sportsku dvoranu ili bilo što u ovoj Hrvatskoj da se nađemo i da razgovaramo pred narodom!”

Kako portal Direktno doznaje, nakon Markovog trga, Škorina ekipa zaputila se u zagrebačku Dubravu na feštu koja je organizirala mladež Domovinskog pokreta. Na proslavi se za goste okrenuo vol na ražnju i svirali tamburaši, a među 300-tinjak uzvanika bili su i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te Igor Peternel dok je Miroslav Škoro došao na slavlje uz zvukove njegove pjesme ‘Sude mi’.

DPMŠ predaje kandidacijske liste DIP-u – Došli su i tamburaši

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari