Connect with us

Hrvatska

I Vinkovci odali počast žrtvi dvanaestorice redarstvenika

Objavljeno

-

Počast dvanestorici pripadnika vinkovačke Specijalne jedince policije, ubijenih na današnji dan 1991. godine u Borovu, odana je i u Vinkovcima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno murala ubijenim redarstvenicima na podvožnjaku u ulici Kralja Zvonimira.

Vijenci su položeni i svijeće upaljene i podno spomen ploče na stadionu HNK Cibalia postavljene u znak sjećanja na osnivanje Posebne jedinice policije PU Vinkovci na tome mjestu 3. ožujka 1991. godine. Sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona dok su na Gradskom groblju također položeni vijenci i upaljene svijeće.

“Nakon pogibije Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata na Plitvicama, zločin u Borovu teroristički je čin i to je bio prijelomni trenutak za hrvatski narod”, ocijenio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dodajući kako se nikada ne smije zaboraviti teret koji su u početku obrane mladog hrvatskog suvereniteta podnijeli hrvatska policija i dobrovoljački odredi.

Medved: Ni u jednom trenutku nismo zanemarili naše najsvjetlije temelje

“Naša Vlada svakodnevno usmjerava ogromne napore za razvoj društva ali ni u jednom trenutku nismo zanemarili naše najsvjetlije temelje, a to su upravo hrvatski branitelji i dragovoljci Domovinskog rata”, poručio je ministar Medved nakon odavanja počasti na Gradskom groblju u Vinkovcima.

Po riječima ministra obrane Maria Banožića, dvanaest redarstvenika izgubili su živote braneći cjelovitost hrvatske države, a na njihovoj hrabrosti i odlučnosti utemeljena je i Hrvatska vojska.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poručio je kako se žrtva dvanaestorice redarstvenika ne smije nikada zaboraviti.

“Znamo da je današnji dan prije 30 godina zavio u crno ne samo Vinkovce nego bivšu općinu Vinkovci i bio jedan od početaka Domovinskog rata. Drago mi je da smo se i u ovim okolnostima svi ovdje našli da odamo priznanje i počast našim redarstvenicima, ali i da pokažemo ponos. Iz naše policije je iznikla hrvatska vojska i u konačnici i hrvatska država”, kazao je Ivan Bosančić.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije u vinkovačkom hotelu Vila Lenije održana komemorativna svečanost na kojoj su zaslužnima uručene plakete i zahvalnice te još jednom istaknuto kako se zločin počinjen nad dvanestoricom pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije nikada ne smije zaboraviti.

“Osnovna poruka mora biti da se ne zaboravi ono što nam se dogodilo 1991. godine. Oprostiti moramo, ali zaboraviti ne smijemo”, poručio je predsjednik Udruge Milan Draženović u govoru na komemorativnoj svečanosti kojoj je, pored gradonačelnika Ivana Bosančića, nazočio i ministar obrane Mario Banožić. (Hina)

30 godina od zločina u Borovu Selo – protucivilizacijsko omalovažavanje žrtava

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas