Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: I za uzdignuta tri prsta u – zatvor!

Objavljeno

na

A, što ćemo sad? Pojedini političari traže oštre (zatvorske) kazne za fašistička i ustaška znakovlja, a poglavito za one koji pišu i viču – „Za dom spremni“. No, većina se slaže da su u vrijeme komunizma počinjeni strašni zločini nad nevinim ljudima, ali to, kako kažu, nema veze s onim što oni predlažu, tako da i krvavu petokraku izuzimaju od toga.

I u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata srpski i ini agresori također su se (obilno) služili fašističkom ikonografijom, ali ni to – „nema veze“.

Najvažnije je da se zatvore, ako je moguće na neki pusti otok, one koji kliču – „Za dom spremni“, odnosno da stigne „zaslužena kazna“ sve pripadnike HOS-a koji su u vrijeme rata nosili na majicama ili kapama ovaj i ustaški  pozdrav. Također se traži da ga se skine i sa spomen ploča poginulim HOS-ovcima, Junacima Domovinskog rata.

A, što ćemo s raširenim srbijanskim pozdravom, sa njihovim zaklinjanjem sa tri prsta! Ako kojom prigodom samo navratite recimo u Borovo Selo ili neko drugo mjesta sa pretežno srpskim stanovništvom tamo će vas čak i mala djeca pozdraviti sa tri uzdignuta prsta.

Hoće li i zbog toga netko u zatvor, ili je to „normalni“ srbijanski pozdrav?

Ne,  pozdrav sa tri raširena prsta  nije srbijanski, već fašistički, kojeg su koristile i  ustaše u NDH! Koristili su ga i srpski vojnici u Domovinskom ratu, a Srbi ga i danas koriste usred Zagreba!

U novije vrijeme, srpski (fašistički) pozdrav sa tri raširena prsta bio je odgovor Hrvatima, Albancima i Slovencima koji su prkosili sa dva uzdignuta prsta, ali svi znaju da tako pozdravlja „cijeli svijet“, osim Srba. Istina, sa tri raširena prsta pozdravljaju i pripadnici papinske garde, ali to u ovom slučaju nema veze sa srpskim, fašističkim pozdravom!

Inače, u srpskoj i pravoslavnoj tradiciji, magični broj tri je iznimno važan, kaže stara izreka. Oni se mole Svetom trojstvu, tri puta se križaju, ljube u obraz, tri puta se vrti slavski kolač, „tri puta Bog pomaže“…

Dakle, hoće li i oni sa „tri prsta“ također u zatvoru, ili oni i dalje mogu pozdravljati kao – fašisti?

Mladen Pavković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Četvrta gardijska brigada o Pilselu: ‘Nitko od naših pripadnika ga ne poznaje s ratišta jer nije sudjelovao u borbenim akcijama’

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji iz Četvrte gardijske brigade priopćili su svoj stav o gostovanju novinara i kolumnista Drage Pilsela u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti uzimamo si slobodu pojasniti neke pojedinosti o sudjelovanju Drage Pilsela u 4. gardijskoj brigadi. Naime, gospodin Pilsel je u emisiji Otvoreno emitiranoj 11. prosinca 2017. godine iznio podatak da su on i poginuli brat bili pripadnici 4. gardijske brigade, što je nesporno.

Doista poginuli brat Andres Pilsel bio je veliki ratnik u 4. gardijskoj brigadi te je časno prošao sve terene do trenutka nestanka u borbenoj akciji, dok je Drago Pilsel evidentiran u 4. gardijskoj brigadi u period od 11.11.1992. do 28.02.1992. kao prevoditelj za španjolski jezik u Splitu. Dotičnog nitko od pripadnika 4. gardijske brigade ne poznaje s ratišta jer isti nikada s postrojbom nije bio na terenu niti je sudjelovao u borbenim akcijama.

Kao Udruga veterana 4. gardijske brigade neshvatljivo nam je da pojedinci imaju za pravo poistovjetiti se s istinskim ratnicima koji su zaista sudjelovali u obrani Republike Hrvatske.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari