Pratite nas

Hrvatska

Iako se boji letenja, Perković “leti” u Njemačku. Odbor za doček je već spreman

Objavljeno

na

“Odbor za doček” Josipa Perkovića je već spreman. Nakon što ga djelatnici njemačkog Bundeskriminalamta preuzmu u Zagrebu od hrvatskog MUP-a, Perković će zrakoplovom biti prebačen u Muenchen. Po izlasku iz zrakoplova bivši šef tajnih službi dobit’ će lisice na ruke i specijalnim vozilom biti će prebačen u okružni zatvor “Stadelain” pokraj Muenchena. Tamo će ostati cijelo vrijeme dok traje istraga.

Josip Perković bi mogao otputovati u Njemačku i prije nego se očekuje. Naime, kako ekskluzivno doznaje portal Dnevno, njemački Bundeskriminalamt je već uputio četiri svoja službenika u Zagreb. Pretpostavlja se kako bi Perković mogao biti preuzet već u petak, a najkasnije u ponedjeljak u Zračnoj luci Zagreb.

Da je njemačka policija već stupila u kontakt s hrvatskim kolegama potvrđuje i današnja izjava hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je kazao “kako se izručenje Josipa Perkovića može riješiti u svakom trenutku”.

Sama procedura izručenja je već dobro poznata. Hrvatski sud je odmah po dobivanju presude Vrhovnog suda obavijestio njemačku stranu. Ona je nakon toga predala zahtjev hrvatskim vlastima za obavljanje “primopredaje” tražene osobe. Inače, cijeli postupak mora biti napravljen u roku 10 dana, što u konkretnom slučaju znači da je krajnji rok za Perkovićevu predaju njemačkim vlastima ponedjeljak 27.siječanj. Jasno ukoliko bi nastupile posebne okolnosti poput bolesti, može doći do privremene odgode izručenja, no ona ne bi mogla trajati dulje od nekoliko dana.

Prema informacijama iz Njemačke, koje smo dobili od poznatog hrvatskog emigranta i bivšeg djelatnika hrvatske Sigurnosno obavještajne službe Petra Penave, “odbor za doček” Josipa Perkovića je već spreman.

Nakon što ga djelatnici njemačkog Bundeskriminalamta preuzmu u Zagrebu od hrvatskog MUP-a, Perković će zrakoplovom biti prebačen u Muenchen. Po izlasku iz zrakoplova bivši šef tajnih službi dobit’ će lisice na ruke i specijalnim vozilom biti će prebačen u okružni zatvor “Stadelain” pokraj Muenchena. Tamo će ostati cijelo vrijeme dok traje istraga.

Već drugi dan nakon dolaska, Perković će izaći pred istražnog suca i tom će se prilikom očitovati o svim navodima iz optužnice. Za sada se ne zna hoće li ga u Njemačku pratiti i njegov hrvatski odvjetnik Anto Nobilo ili će se za to prvo izlaženje pred suca angažirati neko poznato njemačko odvjentičko ime. Ukoliko pak ne bi imao branitelja, Perković će dobiti odvjetnika po službenoj dužnosti.

Prema njemačkim zakonima istraga mora završiti najdulje za šest mjeseci, nakon čega će najvjerojatnije biti podignuta optužnica. Kada bi moglo započeti suđenje za sada je neizvjesno, no u svakom slučaju sudsko vijeće od tri suca i dva suca porotnika, kako nam tvrdi Penava, sigurno neće osuditi nevinog čovjeka kako tvrdi Perkovićeva obrana jer je u Njemačkoj tako nešto nemoguće.

Očajnički potez Nobila: ‘Perković ima strah od letenja’

Umišljenim ili stvarnim strahom od letenja praktički nemoguć postaje transfer zračnim putem, dok transfer cestovnim ili željezničkim putem komplicira stvari jer zahtjeva dogovore s policijama tranzitnih zemalja Slovenije i Austrije. Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo podnio je ustavnu tužbu na odluku Vrhovnog suda kojim se potvrđuje izručenje bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Njemačkoj.
Kako Josip Perković ima strah od letenja rekao je Anto Nobilo, prenosi Dnevnik.hr.

Umišljenim ili stvarnim strahom od letenja praktički nemoguć postaje transfer zračnim putem, dok transfer cestovnim ili željezničkim putem komplicira stvari jer zahtjeva dogovore s policijama tranzitnih zemalja Slovenije i Austrije.

Time bi Perković na vremenu dobio više dodatnih dana, što bi bilo dovoljno Ustavnom sudu da se očituje o tužbi.

dnevno.hr/dnevnik.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Zagreb i treći put proglašen najboljim adventom u Europi

Objavljeno

na

Objavio

Zagreb je i treću godinu zaredom najbolje adventsko odredište u Europi prema rezultatu glasovanja na portalu European Best Destinations.

Drugo najbolje mjesto za provesti Božić u Europi je francuski Colmar, a na trećem je mjestu Beč.

Stranica European Best Destinations savjetuje turistima da uživaju u magičnom božićnom ugođaju i otkriju zagrebačku tajnu.

Iza Zagreba i među prvih pet u Europi našli su se gradovi:

Colmar (Francuska)

Beč (Austrija)

Budimpešta (Mađarska)

Strasbourg (Francuska)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović: Važno je da porezna uprava ne bude represivni aparat

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović preselila je na dva dana svoj Ured u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

U Bjelovaru je istaknula veliki doprinos ovog kraja razvoju Hrvatske. Nezamjenjiv je i doprinos ljudi ovoga kraja u borbi za slobodu Hrvatske, naglasila je predsjednica, prenosi HRT.

Govoreći o gospodarstvu, predsjednica je rekla kako moramo promijeniti razvojnu paradigmu kako bi gradovi poput Bjelovara dobili ulogu razvojnih centara.

Među ostalim je naglasila kako je važno da porezna uprava ne bude represivni aparat, da kažnjava nerazmjerno počinjenim greškama. Mora biti podrška poduzetnicima i obrtnicima, a ne gušiti ih, dodala je.

Komentirala je i demografski problem rekavši da je samo lani ova županija izgubila tisuću ljudi. Pribroje li se tome i oni koji nisu evidentirani, to je alarm koji i danas zvoni. Stoga su nužna mnogo veća proračunska izdvajanja za demografsku obnovu. A ona je vezana uz gospodarsku, izjavila je predsjednica.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari