Connect with us

Naši u svijetu

ICTY očekuje da Srbija pruži jamstva za zločinca Šešelja

Objavljeno

-

Srbijansko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je Haški sud od Srbije zatražio jamstvo za privremeno puštanje na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.


ALLZahtjev suda je, potvrdili su u ministarstvu agenciji FoNet, stigao u srijedu, ali se nitko od državnih dužnosnika nije očitovao o ovom dopisu iz ICTY, čija je glasnogovornica Magdalena Spalinska izjavila ranije da vlade Nizozemske i Srbije imaju tjedan dana od dobivanja zahtjeva da se izjasne o puštanju Šešelja na privremenu slobodu.

Haški sud razmišlja o privremenom puštanju Šešelja na slobodu zbog mogućeg otezanja u procesu povezanog s imenovanjem novoga suca i vremena potrebno da se on upozna sa slučajem.

Spalinska je navela, da se od Srbije traži izjašnjenje može li osigurati da Šešelj bude u kućnom pritvoru, da ne dolazi u kontakt sa žrtvama i svjedocima, niti da na bilo kakav način utječe na njih. Traži se također i da vlada u Beogradu jamči sigurnost optuženog tijekom boravka na privremenoj slobodi, te da mu oduzme putovnicu i osigura policijsku pratnju u slučaju odlaska lječniku.

Haški suci, kako navode beogradski mediji, očekuju da s Beogradom budu u stalnoj vezi ukoliko Šešelja privremeno oslobode, te da ih se o situaciji na terenu izvješćuje svakih 14 dana ili odmah ukoliko Šešelj na bilo koji način prekrši uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke obavijestio je ranije Haški sud da, ukoliko ga odluče privremeno pustiti na slobodu, ne prihvaća nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritorij Srbije.

Šešelj je optužen za ratne zločine, ubojstva, progone na rasnoj, vjerskoj i poličkoj osnovi, te napad na civile na teritoriju Hrvatske i Bosne i hercegovine, a dragovoljno se predao ICTY-u u veljači 2003. u čijem je pritvoru sve do danas.  hrt

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari