Ide novi val poskupljenja u BiH, prvo brašno pa meso

  2

  Za poskupljenje uvijek ima razloga? Nekad su to veće cijene energije, drugi put su suše koje su poharale žitna polja, treći put su za poskupljenja krivi zakoni Europske unije, pa opet veće dažbine državi i još mnoštvo razloga

  Nakon kratkog predaha, val poskupljenja ponovno bi mogao “zapljusnuti” ionako osiromašene stanovnike BiH. To nije ništa novo, građani BiH se stalno susreću s poskupljenjem nekih životnih namirnica, a predstojeći mjeseci će im zasigurno donijeti i novi val poskupljenja, prvenstveno brašna, a potom i proizvoda od brašna koji su osnovica za prehranu većine bh. građana. Nakon toga slijedi poskupljenje mesa i mesnih proizvoda, a naći će se razloga i za druga poskupljenja.

  Prelit će se na BiH

  Za poskupljenje uvijek ima razloga? Nekad su to veće cijene energije, drugi put su suše koje su poharale žitna polja, treći put su za poskupljenja krivi zakoni Europske unije, pa opet veće dažbine državi i još mnoštvo razloga. S pojeftinjenjem to ide nešto teže, skoro nikako. Ovog puta za val poskupljenja okrivljena je Ukrajina. Naime, val poskupljenja pšenice i kukuruza, koji je zapljusnuo svjetsko tržište, uskoro će se preliti i u BiH gdje se očekuje rast cijena tih žitarica, potvrdili su bh. poljoprivrednici. Kriza u Ukrajini, državi koja je jedna od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica, negativno se odrazila i na svjetske robne burze, a bh. farmeri kažu da takav trend neće zaobići ni BiH. Panika je već zavladala i među poljoprivrednicima jer su stručnjaci najavili poskupljenje pšenice i kukuruza, a što će se dogoditi idućih tjedana, a vjerojatno i dana. Naši poljoprivredni proizvođači sa strepnjom očekuju isti pesimističan scenarij. Očekivati je da ni proizvođači kruha i ostalih pekarskih proizvoda neće sjedati skrštenih ruku. Za očekivati je veće cijene kruha te stotine proizvoda temeljenih na bazi žita.

  Krah stočnog fonda

  Pšenica i kukuruz, te ostali žitni proizvodi su i osnova za stočnu hranu. Skuplja stočna hrana – skuplja i stoka, dakle meso. Tako će ionako uništeni stočni fond doživjeti pravu propast, zapravo, stočari predviđaju da će ga nestati na ovim prostorima. Trgovci ne strahuju zbog toga, zasad su zadovoljni cijenama uvoznog mesa, dok se o kvaliteti i ne govori. Gdje će i koliko cijene rasti i kada će se zaustaviti, zavisi i od Ukrajine, ali i svjetskog tržišta. BiH nije imuna na kretanje cijena na svjetskom tržištu. Sada kupuje pšenicu iz Srbije ili iz Mađarske, a tržišna cijena po toni iznosi između 180 i 185 eura bez PDV-a. Građane BiH opet čekaju poskupljenja. U prošloj godini bila su više puta.

  facebook komentari

  • peppermintt

   Eto tako, narod ko fole prosvjeduje protiv nepravde a gospoda nam samo serviraju nova poskupljenja

  • peppermintt

   Eto tako, narod ko fole prosvjeduje protiv nepravde a gospoda nam samo serviraju nova poskupljenja