Connect with us

Nebuloze

Ideja s društvenih mreža: Autocestu iz Beograda za Zagreb nazvati po ‘Križnom putu’: ‘Bleiburških žrtava’

Objavljeno

on

Bleiburška tragedija je jedan od naziva za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti koji je počinila Jugoslavenska armija u razdoblju nakon 15. svibnja 1945. godine nad zarobljenim vojnicima poraženih vojski i civila kojih su ih pratili u pokušaju da se predaju zapadnim Saveznicima (Britancima) na granici s Austrijom. U Hrvatskoj je za ta stradanja uobičajen također i naziv Križni put.

Britanci su međutim odbili prihvatiti predaju tih vojnih snaga i civila, te naredili da se moraju predati Jugoslavenskoj armiji.

Masovne likvidacije razoružanih vojnika i civila izvršene su kod Maribora, Celja, Kočevja i drugdje u Sloveniji, a u Hrvatskoj u okolici Krapine, Samobora, Karlovca, Siska, Bjelovara i drugdje. (tportal)

Većina zarobljenika ubijena je na marševima kroz Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima sljedećih mjeseci.

Znatan broj ljudi pomro je od iscrpljenosti i zaraznih bolesti u raznim logorima koje su osnovale komunističke vlasti, a stradanje je trajalo od svibnja sve do kolovoza 1945. godine.

Bez suđenja, masovno su ubijani vojnici i civili, među kojima je bilo pripadnika svih naroda iz svih bivših jugoslavenskih republika, uz najveći udio Hrvata. Veliki broj intelektualaca, uglednika, državnih službenika bivše NDH i osoba koje su bili nepodobne zbog vjerskog ili nacionalnog opredjeljenja jugokomunisti su oduzeli pravo na život. Jugoslavenska komunistička nomenklatura desetljećima je skrivala i relativizirala svoje strašne zločine. Javne rasprave i istrage bile su zabranjene. Na području Slovenije evidentirano je preko 600 masovnih prikrivenih grobišta različite veličine, a u Hrvatskoj preko 900.

Na društvenim mrežama u Srbiji paralelno se pojavila ideja da se autocesta Beograd-Zagreb, u vrijeme SFRJ nazvana autocestom “Bratstva i jedinstva”, preimenuje i bude nazvana po nedavno preminulom kantautoru, pjesniku i piscu Đorđu Balaševiću.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari