Connect with us

Događaji

Ideje iz BiH: Pretvaranje plastike u naftu oduševilo svijet

Objavljeno

-

Inovatori iz Bosne i Hercegovine su sinoć u Kunšanu u Kini dobili brojna priznanja na završenoj 8. Međunarodnoj izložbi inovacija.

Posebno priznanje Udruženja inovatora Saudijske Arabije – figurativnu geometrijsku kreaciju Lejle Alktani, doktorice nauka u oblasti likovnih umjetnosti dobile su učenice Unsko-sanskog koledža u Bihaću Amina Hajdarević i Jasna Nuhić koje su predstavile uređaj za pretvaranje otpada od plastike u naftu.

Od domaćina izložbe, Kineskog udruženja inovatora, dobile su srebrnu medalju.

inovacijeTakođer, srebrne medalje dobili su i Zoran Dujaković iz Banja Luke za detekcijski sustav za stalnu i terensku detekciju osoba, životinja i predmeta, bez rizika za vodiča i za psa te Branko Milićević iz Posušja koji je predstavio masku za zavarivanje s okruglim oknom promjenjivih boja.

Posebno priznanje pripalo je inovatorici Belmi Selimović iz Sarajeva za inovaciju za donje rublje sa štitnikom za genitalne organe.

Kocke za zaštitu od riječnih poplava, čiji su autori Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog nagrađene su brončanom medaljom.

Medalje su dobili i stomatolog Džemal Muftić za implant za produžavanje korijenskih kanala u zubima, zatim Ljubušak Sašenko Sadiković za padobran za obuku početnika te Senad Šećerbegović za sigurni skateboard.

Značajna svjetska priznanja dobio je glavni tajnik Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija Husein Hujić, priopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari