U poplavi političkih vijesti, informacija, dezinformacija, analiza, podmetanja, naslovnica s upitnikom na kraju i drugih pitanja o tome tko će i kad sastaviti novu Vladu RH, koliko će imati potpisa, hoće li uopće biti dovoljno ruku, hoće li Vlada biti stabilna ili opet idemo na nove izvanredne Izbore,….. malo tko uopće i prati najvažniju „sporednu“ stvar u RH, a to je gospodarstvo i nezabilježen gospodarski uzlet RH.

Zbog malobrojnih koje zanima najtočnije stanje gospodarstva RH, dokazano najpreciznije podatke i projekcije nalaze se na stranicama portala Kamenjar.

Prije nekoliko dana DZS je objavio informaciju o zaposlenima po djelatnostima , aktivnom stanovništvu te u istoj Tablici i potvrdu da je Stopa registrirane nezaposlenosti za kolovoz 2016. u iznosu od 13,1 %.

Međutim, najvažniju brojku posljednjih dana mogli smo iščitati na stranicama HZZ-a koji nam kaže povijesnu i najvažniju brojku, a to je da je na dan 30.09.2016. broj nezaposlenih bio 211 777 ili u prijevodu, a što će tek za 20.-ak dana objaviti DZS, Stopa registrirane nezaposlenosti za rujan 2016. iznosi 13,0 %!

( Napomena: Kraj rujna i početak listopada znači da ulazimo u završni period turističke sezone što automatski povlači za sobom povećanje broja nezaposlenih koji će se povećavati do početka iduće turističke sezone. )

ilustracija Milivoj Lokas
ilustracija Milivoj Lokas

Ovako će izgledati novi podatci na Grafikonu DZS kao na slici poviše i kao jedan od najbitnijih pokazatelja koji govore više od tisuću riječi zbog čega sam već odavno napisao:

Ja, Milivoj Lokas, pod punim imenom i prezimenom TVRDIM i garantiram da će BDP u trećem tromjesečju 2016. biti „šokantno“ veći od 3 %!

Kratko objašnjenje:

Uz poviše priloženu sliku budućeg Grafikona (bez napisanih brojki i strelice, naravno) o nezaposlenosti u RH, uz objavu podataka DZS da je rast Trgovine na malo u srpnju 2016. veći za 4,5 % u odnosu na srpanj 2015., te da je broj noćenja turista veći za nevjerojatnih 12,2 % u srpnju u odnosu na isti mjesec 2015.., s razlogom očekujem već sutra, tj. 04.10.2016. ( utorak ) da DZS objavi ponovni rast Trgovine na malo u kolovozu u iznosu  većem od cca 2,9 %, te 06.10.2016. (četvrtak) da je rast broja noćenja turista veći od cca 6 % u odnosu na kolovoz 2015., što bi bila dodatna potvrda i bez podataka za rujan da će rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. biti veći od 3 %!

Svi makroekonomski pokazatelji koji bitno utječu na rast BDP-a su pozitivni i iznad svih očekivanja i najvećih optimista koji su to mogli i samo sanjati.
U potpunosti mi je jasno da će se po pročitanom netko ipak upitati, npr.: „…. Pokrivenost uvoza – izvoza, odnosno ROBNA RAZMJENA RH S INOZEMSTVOM U KUNAMA,  siječanj – srpanj 2016. iznosi „samo“ 61,0 %!?

Da, u pravu je ovako postavljeno pitanje, ali sam naslov kaže „robna razmjena“, ali ne i ukupna razmjena tj. ukupan iznos ( uvoza – izvoza ) roba i USLUGA s inozemstvom.

 Po trenutnim projekcijama, RH može očekivati VIŠAK u ukupnom uvozno-izvoznom računu od cca 13 – 15 milijardi HRK, ili nešto manje od 2 mlrd € u 2016. godini.

Za dodatnu utjehu da sve ide i više nego dobro, moram nadopuniti ovu analizu i slikovnim podatcima FINA-e,

nezap2koji nam kažu priloženo. Iako je ova brojka od 2 707 manje blokiranih žitelja RH, u kolovozu u odnosu na srpanj, relativno malena ipak nam ulijeva nadu da Hrvatska kroči dobrim putem. Treba napomenuti da je i u srpnju smanjen broj blokiranih za 431 fizičku osobu u odnosu na lipanj 2016. Nije puno, ali je utješno.

Stagnacija broja blokiranih građana u RH jeste velika stvar, ali još puno veći događaj je da se ta brojka napokon počela smanjivati, a što nam dodatno govori:

IDEMO DALJE!

Htjeli ili ne, moram se vratiti na političku stranu analize i budućnosti jer ako nam je ikad, od utemeljenja naše mlade Države, trebala politička sigurnost tj. stabilnost, onda je to sigurno danas i 2017. godina. U 2017. se „polaže ispit zrelosti“ jer je dodatno „u igri“ potencijalna ušteda od cca milijardu HRK samo u razlici kamata i ta milijarda kuna se krije samo u dvije riječi:

Politička stabilnost!

Zbog ove dvije riječi koje znače potencijalnu uštedu od milijardu kuna u samo početnoj 2017. godini na razlici kamata, lome se mnoga koplja, strah potencijalnih partnera koji znaju da ucjenama mogu samo naštetiti svima, najviše onim najranjivijima, blokiranima i na granici siromaštva, a ne samo sebi, vječiti sam OPTIMIST i znam da će se sve dobro završiti ma kako „dramatično“ započelo.

Gospodo političari, u vašim rukama i razboritosti je budućnost RH, stoga:
PAMET U GLAVU!

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Uzalud vam trud „svirači – analitičari“…. protiv istine ne možete!

 

 

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Sve 5 na članku ali moje mišljenje je da stranice HZZ-a ne pokazuju realno stanje. Volio bih da griješim.

 • Milivoj Lokas

  Poštovani Tyrex Rex, baš iz tog razloga sam “čekao” do kasno u noć 30.09.2016. da “ulovim” što točnije podatke. Istina, podatci su bili “elektronski” i moguća je malena ispravka u konačnom službenom broju, ali nikako da na bilo koji način može utjecati na Grafikon! Ako i postoji pogrješka, ona je vrlo malena. 🙂

 • Sivooki

  Mislim da poštovani Rex ne misli kako ste Vi pogriješili u izradi grafikona iz dobivenih informacija, već da su možda informacije malo “prilagođene”…
  Ako se varam, on će već reći…

 • Milivoj Lokas

  Poštovani Sivooki, do sad sam nebrojeno puta već godinama pratio i pratim broj nezaposlenih na stranicama HZZ-a i do sad je sve bilo “korektno” i bez ikakvih većih odstupanja od konačnog broja na kraju mjeseca. Jasno mi je da poštovani Tyrex Rex nije mislio na moju pogrješku. 🙂

 • Tyrex Rex

  Poštovani gospodin Lokas nisam mislio na bilo kakvu vašu pogrješku.Jednostavno puno mladih se više i ne javlja na biro za zapošljavanje, a puno ih je otišlo vani raditi .Mislim da bi možda puno bolje ili točnije podatke imao HZZO iz svojih prijava -odjava.U svakom slučaju ove brojke vesele

 • Sivooki

  Doista bi nam svima bilo drago da se realno događa taj pomak ka pozitivnom.

 • Milivoj Lokas

  Poštovani Tyrex Rex, BRAVO! Usporedno uvijek pratim podatke na HZMO ( ne HZZO) kao i broj prijava i odjava. Trenutno su na stranici HZMO “ekstremno velik broj” odjavljenih nego prijavljenih, ali samo danas kao i svakog 30.rujna svake godine i kao skoro svakog zadnjeg dana tekućeg mjeseca. No, baš ti podatci s HZMO su skoro cijeli rujan “rasli” tj. broj prijava je skoro svaki dan bio veći nego broj odjava i to je dodatna potvrda gospodarskog uzleta RH. Ova godina je “ekstremno pozitivna” i to me čini radosnim.
  Točno je da veliki dio mladih se ne javi na HZZ, točno je da ima ekonomske emigracije, ali po podatcima HZZ-a i HZMO-a, kao što sam i napisao prije, ovaj rujan 2016. je ekstremno pozitivan za RH! 🙂

 • Tyrex Rex

  Onda je stvarno lijepo čuti nešto pozitivno u ovoj zemlji.Mene to veseli.

 • Saga

  Poštovani gospodine Lokas, hvala!
  Uz vjeru u Boga, svaki tračak optimizma je neophodan domoljubnom dijelu hrvatskog puka… da bi prestao disati na škrge.

 • Malleus_Haereticorum

  Gospodine Lokas,
  imam razloga vjerovati da su Vam podatci točni. Vi to redovito pratite i, što je najvažnije, imate želju da iztičete dobre stvari, za razliku od neprijatelja hrvatskoga naroda koji iztiču i preuveličavaju samo loše stvari. Dobro je što na polju ekonomske analize imamo stručnjaka koji, u specijalnom ratu protiv hrvatskoga naroda što ga vode udbaške strukture, je na strani hrvatskoga naroda. Moje tumačenje dobrih pokazatelja je laičko–nismo doduše u zadnjih godinu dana imali stabilnu vlast, ali nismo imali ni komunističku Milanovićevu vlast, barem ne u punini. Kad su komunisti barem malo ograničeni u svojem divljanju, odmah se to osjeti kao dobro na polju gospodarstva. Samo naprijed, gospodine Lokas. Tako treba.

 • Milivoj Lokas

  Poštovana Saga, hvala Vama. Bez vjere u Gospodina ne bi nas ni bilo. Danas, mislim na kompletnu gospodarsku situaciju u RH, imamo itekako razloga biti optimisti jer naš optimizam je utemeljen na istini kao što već dugo pišem i iznosim podatke o cjelokupnom stanju. Isto bih iznosio i da su podatci “porazni”, ali Bogu dragom hvala, puni su realnog optimizma!

 • Milivoj Lokas

  Poštovani Malleus_Haereticorum, apsolutno ste u pravu kad je riječ i o specijalnom ratu protiv Hrvatske kao i kad su mentalni komunisti na vlasti. Moram napomenuti da sam i ja samo jedan običan maleni čovjek, a ne nekakav stručnjak.
  Godinama redovno pratim rad svake Vlade RH, kritiziram ili hvalim, ovisno o potezima koje naprave u određenom trenutku neovisno kako se tko zvao ili kojoj političkoj opciji pripadao.
  Moram ovom prilikom istaknuti i glavni razlog gospodarskog uzleta RH, a početak i glavni razlog je strateški potez g. Tomislava Karamarka kad se “ponizio” tj. svjesno žrtvovao za RH ustupcima tadašnjem MOST-u i praktički “izbacio Partiju” s vlasti i za to mu HVALA!

  Kad je to većini postalo jasno da Partija više neće obnašati vlast u RH, tog trenutka “popustila je ručna kočnica” i tzv. “Lokomotiva” je povukla cjelokupnu kompoziciju za sobom i taj “zamašnjak” svako tromjesečje se ubrzava na radost mnogih domoljuba.

  Istina, katastrofu koja je iza sebe ostavila Partija sa svojim satelitima, nije lako ispraviti i za to će nam trebati jako dugo vremena jer protekle 4 godine bivše, bivše Vlade RH ostavila je dubokog traga svuda i na svim područjima.

  No, bilo kako bilo, uvijek sam “klasa OPTIMIST” i znam da će biti bolje, možda ne takvom brzinom kakvu bi mnogi željeli, ali budimo realni, ni ovakvu brzinu uspješnosti RH nitko nije očekivao pa ni moja malenkost u prvom trenutku izglasavanja proračuna. Kratko poslije izglasavanja proračuna sve mi je postalo jasnije i uz “strepnju” koja je ipak normalna ljudska osobina. 🙂

  Tko zna, ako (možda) u budućim vremenima dobijem priliku, garantiram da bi se rast BDP-a dodatno ubrzao do neslućenih razmjera. Poštovanje!

 • kršni

  Vaše analize nam, kao i uvijek, daju nadu u nastavak oporavka. Hvala!

 • Malleus_Haereticorum

  Najprije ponešto o stručnjacima. Shvatio sam da možda nemate akademski naziv ili odgovarajuću diplomu. To nije zaprjeka da ne budete stručnjak. Stručnjaštvo se prije svega očituje u primjeni zdravog razuma, napora, upornosti i dobre volje. Mogao bih navesti velik broj primjera gdje su neakademski ljudi napravili proboje unatoč odporu akademskih ljudi. Premda sam i sam akademski čovjek, nemam obožavateljski odnos prema akademizmu.

  Slažem se s Vašom ocjenom Karamarka. Eto, dotični je imao ulogu žrtve, i dobro ju je odigrao. Njegovi neprijatelji nemaju razloga za slavlje. Karamarko je otišao neporažen na izborima, a njegovi neprijatelji su poraženi onda kada su se tomu najmanje nadali. Tako djeluje Božja Pravda.

 • Lilith

  Slava Bogu!

 • Milivoj Lokas

  Poštovani Malleus_Haereticorum, HVALA Vam na lijepim i ohrabrujućim riječima.
  Trudim se i tako ću nastaviti i dalje iznositi istinu ma kakva god ona bila. Vjerujte, nije lako prozivati “medijske zvijezde” kojima je titula duža od imena i prezimena, institucije RH, HNB ili EIZ i javno ih prozvati da pišu bedastoće ili da su im projekcije i izračuni krivi i puni rupa u metodologiji obrade podataka. Za to ipak treba biti “dobro potkovan”, dovoljno hrabar (ili lud) i siguran u sebe i osobne metodologije obrade podataka, a to jesam.
  (Ipak su iza mene godine analiziranja podataka)
  Naravno da ću ih i dalje prozivati na svaku uočenu pogrješku. Poštovanje!

 • srka

  Za dostojan život u Republici Hrvatskoj, potrebno je jako i stabilno gospodarstvo. … maksimalnu zaštitu domoljuba, prirode, garant je zdrave i sretne budućnosti djece.
  Postavlja se pitanje…tko je taj koji to koči???
  by Srka®

 • Saga

  Anacionalna protuhrvatska klatež.