Connect with us

Politika

Idemo DESNO! Za suverenu Hrvatsku!

Objavljeno

-

foto HINA

Ova platforma-nacrt, nastala je u kolovozu 2018. dakle prije gotovo 4 godine, u kontekstu još uvijek živog i aktualnog konzervativnog pokreta u Europi koji se širio preko Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske pa sve do Trumpove Amerike. Svoj doprinos tom suverenističkom ili konzervativnom pokretu u Hrvatskoj legitimno su dale politike Tomislava Karamarka i njegove Domoljubne koalicije.

Iako su te politike naoko doživjele slom političkom  dekapitacijom Karamarka, bez ikakve sumnje ostali su snažni tragovi koji će se nakon toga vrlo brzo reflektirati na tzv. desne politike u Hrvatskoj.

Potpisnik ove platforme-nacrta je Anto Đapić, kojega još uvijek mnogi nepravedno percipiraju „grobarom pravaštva“ u Hrvatskoj, ili „razbijačem desnice“, pa se danas opravdano postavlja pitanje tko je razbio i razmrvio ovu „desnicu“ danas, koja je moralno, etički i politički pala na najniže grane, jer poznato je da baš ni jedna stranka na desnom političkom spektru nije učinila apsolutno ništa kako bi došlo do svehrvatskog zajedništva kojega ovom platformom neobvezujuće promovirao Ante Đapić. Tko je razbio NHR, tko je razbio Hrvatske suvereniste, tko je razbio Domovinski pokret, tko je razbio HSP nakon Đapićevog povlačenja iz javnih politika i tko je doveo Milorada Pupovca u poziciju političke moći da o njemu ovisi vladajuća većine? Zašto HSP, kada su se riješili „grobara Đapića“, nije ostvario duplo više mandata bez njega? Tko su razbijači i grobari? Oni koji su na neviđen brutalan način cipelarili Andreja Plenkovića i HDZ, rezolutno odbijajući bilo kakvu suradnju s HDZ-om dok mu je predsjednik Andrej Plenković, ili Ante Đapić koji je i između redaka ovog proglasa, ali i više puta  javno i otvoreno komunicirao ideju da bez HDZ-a u savezu s desnim snagama u Hrvatskoj neće i ne može biti ključnih promjena u Hrvatskoj. Đapić svoje političko iskustvo crpi iz saveza s predsjednikom Tuđmanom kada je Tuđman prigrlio i HSP i HOS kao nužnost za uspješnu obranu i oslobođenje Hrvatske!

Bez HDZ-a, bez dvotrećinske većine u Hrvatskom saboru, ili bez državotvornog referenduma o promjeni Ustava Republike Hrvatske kojega bi snažno podržao HDZ svojim brendom i infrastrukturom, poglavito bez promjene ovog potrošenog modela izbornog zakona, Hrvatska se ne može i neće mijenjati na bolje. To je političko pitanje svih pitanja, a sve drugo je populistička kozmetika. Potrošeni model izbornog zakona u Hrvatskoj okidač je za apsolutno sve nedaće koje se množe pred našim zdravim očima. Zbog toga cvate korupcija, zbog toga nam se Hrvatski sabor pretvorio u populistički „zvjerinjak“ nekompetentnih političara i filozofa!

Dok su desničari u suludoj koaliciji s ljevicom rušili Kolindu Grabar Kitarović i gurali Milanovića na Pantovčak Đapić je javno i otvoreno bio protiv toga. Dok su ti isti brutalno gazili HDZ i Andreja Plenkovića Đapić je bio javno protiv toga ukazujući na svu štetnost takvih rušilačkih politika. Upozoravali smo na vrijeme, jakim argumentima, da će rušilačke politike Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i Mosta dovesti do raspada i urušavanja svake domoljubne i konzervativne misli i upravo to se dogodilo i nadalje se događa pred očima cijele nacije. Konzervativni i kršćansko demokratski potencijal nestaje nam pred očima, a vladajući HDZ prisiljen je održavati stabilnost Hrvatske i saborsku većinu s onim što mu je na političkoj trpezi ostalo. Iz suludih politika Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista danas najveću korist vuče Most koji je već sutra spreman na „domoljubnu koaliciju“ s Milanovićem, SDP-om, Možemo i Pupovčevim manjincima. Cilj je srušiti HDZ, baš zato što je lijevo liberalnim snagama jasno kao dan, da HDZ u nekim novim zadanim okolnostima može biti najvažniji kotač pozitivnih promjena u Republici Hrvatskoj.

Sve ostalo piše u Đapićevoj platformi-nacrtu i u njegovom Vukovarskim tezama! Osobno, kao politički analitičar, potpisujem svaku riječ!

Kazimir Mikašek-Kazo

PLATFORMA-NACRT

Deset temeljnih teza političkog preporoda hrvatske državnosti

 Temeljno polazište:

 Hrvatski narod povijesno je zaslužio snažnu, samosvjesnu, pravednu nacionalnu državu–Republiku Hrvatsku.

Današnja država Hrvatska to nije i ovakva nikada to neće postati, jer počiva na kontradiktornom državno-političkom ustrojstvu. Potrebno je kristalno jasno napraviti distinkciju između nacionalne i građanske Države.

Zato:

Republiku Hrvatsku nužno je odmah započeti pretvarati i trajno urediti temeljnim promjenama u sadržaj i naziv s punim značenjem–Republika Hrvatska nacionalna je država hrvatskoga naroda.

To je temeljna i okvirna definicija suverenističkog političkog programa, a država za koju ćemo se u zajedništvu izboriti bit će prepoznata kao– snažna, samosvjesna , pravedna i sigurna država za svaku Hrvaticu i Hrvata gdje god živjeli te učinkovit instrument odvraćanja svakoj zloj namjeri ili ugrozi s bilo koje strane dolazila. Nikome neće trebati prevoditelj i dodatni tumač da sam potpuno jasno prepozna Republiku Hrvatsku kao svoju državu, svoju sigurnu i zaštićenu luku, niti će to morati objašnjavati nositelji državnih funkcija hrvatskome narodu. Nacionalna državnost bit će ostvarena onoliko koliko to svaki hrvatski čovjek svojim razumom i srcem prepozna u svakom trenutku. Mi kao ravnopravan dio svehrvatskog zajedništva namjeravamo ponuditi prihvatljive temelje oko kojih neće i ne može biti nacionalnog nesuglasja, pomoći izgraditi društvenu zgradu na tim temeljima, koja će sigurna od potresa moći nositi niz uređenih lijepih katova u uvjetima natjecanja u izvrsnosti i znanju. Otvaranjem demokratskih polemika u demokratskom zajedništvu različitosti, hrvatsku novogradnju gradit  će hrvatski narod u vremenu i epohama koje su pred pred nama, pa to ciljano treba ostaviti razvoju demokratskih političkih sučeljavanja, bez ikakvih pretenzija za bilo kakvim isključivim definiranjem ili određivanjem mnoštva praktičnih ciljeva i zahtjeva.

Nužni temeljni koraci za ostvarivanje punoga sadržaja hrvatske nacionalne državnosti u Republici Hrvatskoj, nacionalnoj državi hrvatskog naroda:

  1. Potpuna integracija i temeljno političko jedinstvo sveukupnog hrvatskog korpusa u procesu upravljanja hrvatskom državnošću i izgradnji vrijednosnih okvira hrvatskoga društva i naroda na svoju sliku i priliku.
  2. Ostvarivanje hrvatske nacionalne državnosti nije omeđeno državnim granicama. Hrvatska državnost stoji na stupovima potpune i snagom Republike Hrvatske zaštićene suverenosti u današnjoj Hrvatskoj i današnjoj Bosni i Hercegovini te s potpunim i zaštićenim političkim pravima Hrvata u cijelom svijetu.

III. U Republici Hrvatskoj može postojati samo hrvatska politička nacija i državno-politički poredak mora počivati na tom načelu i štititi ga bez izuzetka. Neodrživo je i nedopustivo postojanje autonomnih i separatnih političkih entiteta pod bilo kojim drugačijim nazivljem i sadržajem, a svaka namjera formiranja takvih političkih entiteta bit će onemogućena i uništena u začetku.

  1. Hrvatsko državljanstvo je dragocjenost i ekskluzivitet pripadnika hrvatskoga naroda i prvi sigurnosni bedem stabilnosti hrvatske države.
  2. Kršćanstvo je pretežito vrijednosno i identitetsko obilježje hrvatskog političkog naroda i vrijednosni temelj uređenja hrvatskoga društva.
  3. Hrvatskom državnošću i državom isključivo će se upravljati primjenom najviših dostignuća hrvatskih i svjetskih znanja.

VII. Politički i državni poredak, ustavna i zakonska rješenja moraju proizlaziti iz definicije da je Republika Hrvatska nacionalna država hrvatskoga naroda, a svojim sadržajem i djelovanjem bit će usmjeren na razvoj stvaralačkih sloboda svakoga hrvatskoga državljanina te pune i sigurne jedinstvene primjene toga načela slobode na cijelom državnom području i u ravnopravnoj suradnji s ostalim državama na svakom mjestu u svijetu.

VIII. Promjenom izbornoga modela i s punim hrvatskim nacionalnim legitimitetom Sabora na stajalištu jedinstvene i neupitne hrvatske političke nacije, stječu se temeljni preduvjeti za radikalne ustavne i zakonske promjene u svim oblastima i eliminaciju svih nevaljalosti u današnjoj Hrvatskoj te će se osigurati sinergijsko jačanje i razvoj hrvatske nacije i hrvatskog društva u svim dijelovima, osmišljavanjem, realizacijom i primjenom odgovarajući ustavnih i zakonskih rješenja.

  1. Ostvariti i uspostaviti učinkovitu i posebno osjetljivu hrvatsku nacionalnu državu na temeljnim vrjednotama hrvatskoga naroda, koje će državu štititi bez izuzetka najefikasnijim raspoloživim mjerama primjerenim razini mogućih ugroza ili zlih namjera te biti uvijek i svugdje trajni sigurnosni štit odvraćanja od eventualnih zlih namjera.
  2. Jasna, točna i istinita identitetska polazišta slobodnog hrvatskog naroda temeljni su preduvjet svekolikoga razvoja Hrvatske i ostvarivanja kreativnih potencijala svakoga hrvatskog čovjeka u svim resorima i područjima života. Država kakvu želimo ostvarit će to i omogućiti bez izuzetka.

Poziv na suradnju i načela suradnje:

Za ostvarivanje ovih političkih preporodnih ideja, mi inicijatori i glasnogovornici nismo dovoljni, kao što nitko pojedinačno i sam nije dovoljan, već se naša inicijativa sastoji od prihvaćanja niza kompatibilnih ideja koje su već komunicirane hrvatskoj javnosti putem društvenih mreža i internetskih portala iz pera uglednih analitičara, komentatora, povjesničara, intelektualaca, akademika i znanstvenika. Svi se slažu u jednom! Za hrvatski preporod potrebno je novo svehrvatsko zajedništvo kakvo je vladalo u vrijeme Domovinskog rata, ali ovaj puta oružje će nam biti argumenti istine i legitimna politička borba na krilima ideja koje će dominantno iznjedriti nacionalnu ideologiju kršćansko demokratskog svjetonazora, u skladu sa statističkom većinom koju kršćanski demokrati imaju u Republici Hrvatskoj. Nedopustivo je da uvjerljiva manjina u Hrvatskoj nameće svoj svjetonazor uvjerljivoj većini, nedopustivo je da danas u Hrvatskom saboru o sudbini Hrvatske odlučuju nacionalne manjina, osobito srpska na čelu s Miloradom Pupovcem. Hrvatska nacionalna država, novim Ustavom RH, bit će dužna svim svojim državljanima dati potpuno ista prava, osobito prava birati i biti biran na općim listama u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici.

U Hrvatskoj na desnom političkom spektru već danas postoji suglasje oko bitnih programskih načela, ali to suglasje još uvijek nije pretočeno u zajedničko djelovanje. Da je tome tako izdvojit ćemo najznačajnije javne aktere i njihove ključne političke poruke.

-Jesmo li mi anti totalitaristi, za osudu svakog oblika diktature i totalitarizma? Jesmo li mi za lustraciju? (Tomislav Karamarko)

-Jesmo li mi za Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo? (prof.dr.sc. Zdravko Tomac)

-Jesmo li mi zato da Hrvatska bude jedna izborna jedinica? (kolumnisti i analitičari Marko Ljubić, Nenad Piskač, Zdravko Gavran čelnik pokreta PHB, Projekt Velebit i mnogo drugi)

-Jesmo li mi konfederalisti. globalisti ili suverenisti? ( politički analitičar- Kazimir Mikašek-Kazo)

-Jesmo li mi za misao da je Hrvatskoj potrebna nova „Oluja“, da je Hrvatskoj potrebna lustracija? (biskup Valentin Pozaić)

-Jesmo li mi za zakonsku zaštitu svih simbola Domovinskog rata uključujući i braniteljski pozdrav „Za dom spremni“? (biskup Vlado Košić)

-Jesmo li mi za izbacivanje iz Ustava RH konfederalističke floskule ZAVNOH-a? (dr. Zlatko Hasanbegović)

-Jesmo li mi protiv uvođenja rodne-gender ideologije putem Istanbulske konvencije u hrvatske zakone i hrvatski obrazovni sustav? ( prof. Hrvoje Zekanović i svi HDZ-ovi saborski zastupnici koji su glasovali po svojoj savjesti protiv ratifikacije konvencije)

-Jesmo li mi za ustavnu zaštitu braka između muškarca i žene i zaštitu obitelji kao važne pretpostavke za demografsku obnovu i opstojnost Hrvatske nacije? (dr. Željka Markić)

– Jesmo li mi za Orbanovsku ili Titovu Hrvatsku? (prof. dr. Andrija Hebrang)

-Jesmo li mi za Thompsona ili za Bajagu i Cecu Ražnjatović u hrvatskom kulturnom prostoru? (akademik Josip Pečarić)

-Jesmo li mi za etičku osudu hrvatskih veleizdajnika nacionalnih interesa i za njihovu zabranu javnog djelovanja? (prof. emeritus Zvonimir Šeparović i 70 istaknutih članova HNES-a- Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta)

-Jesmo li za inicijativu „Tri mora“ ili za neke nove oblike balkanskih integracija? (predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović)

I tako bi mogli nabrajati na stotine pojedinaca, braniteljskih udruga, stranaka i strančica i neka nam oproste one hrabre Hrvatice i hrabri hrvatski muževe koje smo izostavili, a koji će se sami prepoznati u svom gorljivom suverenizmu.

Svi isto misle, a ne mogu zajedno!

Ni jedna separatna grupacija u hrvatskom narodu, kako god se zvala i ma gdje god bila, bez obzira na trenutni društveni utjecaj, ni jedan pojedinac koliko god zračio idealizmom ne može i ne će moći sami stvoriti novo nacionalno ozračje kao temelj za bilo kakvo proaktivno djelovanje. Potrebno je istaknuti da se ovdje  s ovim proglasom i tezama ne radi, niti se može raditi o borbi za vlast u postojećim državno-političkim okolnostima s ciljem održavanja istih, jer ovakva država ne valja i mi smo zahvaljujući promišljanju svih navedenih pojedinaca iznjedrili ove temeljne teze za njenu radikalnu promjenu, koja nije moguća bez sveopćeg nacionalnog suglasja o ovim tezama, zatim kandidiranja ovih teza i političkog programa u javnosti,  kroz političko i društveno djelovanje i stvaranje sveopćega nacionalnoga pokreta oko ovih temeljnih teza, s konačnim ciljem potpune pobjede na izborima, radi suverenoga preuzimanja državnih institucija i trenutnog početka radikalnoga mijenjanja i uspostavljanja željene države na načelima iz ovoga proglasa.

Sva ova načela mogu se primijeniti u uvjetima sveopće potpore hrvatskoga naroda tijekom manje od jedne kalendarske godine.

Ovo je proglas s deset temeljnih točaka nacionalne državnosti, kojim pozivamo sve Hrvatice i Hrvate, sve umne rodoljubne i domoljubne ljude, pripadnike našega naroda, s namjerom bez isključivosti ostaviti svu moguću polemičku i dijalošku širinu oko mnoštva  pojedinačnih problema i pitanja za programsko uređenje društva i naše Hrvatske. Jer, sva druga pitanja proizilaze iz navedenih temelja državnosti i načina upravljanja njome. Ovo su temeljne polazišne teze za koje smo dugogodišnjim izučavanjem teorije i prakse suvremenih država i političkih nacija te analizama realnosti današnje hrvatske države i društvenih odnosa, potpuno uvjereni da moraju ostati–temeljne. Dakle, neupitne i nepromjenjive, jer su duboko načelne i čine univerzalna načela suvremene državnosti.

Na njima zasnivamo nacionalno suglasje i razdjelnicu između onih koji su za suvremenu nacionalnu hrvatsku državnost i onih koji to ne žele, onih koji su suverenisti nasuprot onih koji i danas uporno guraju konfederalizam u politički mainstream. Nacionalni preporoditeljski pokret ne može, niti smije nuditi sva moguća pragmatična rješenja, jer to je prostor demokratskog dijaloga ljudi koji žele dobro svome narodu, a ne kao što sada imamo, a to je, da se pod plaštem navodnog demokratskog dijaloga polemizira o temeljnim elementima i samoj svrsi hrvatske slobode i državnosti.

Zbog toga ovim proglasom pozivamo sve Hrvatice i Hrvate u zajednički pokret, u zajedničko koordinacijsko svehrvatsko privremeno tijelo koje namjeravamo uspostaviti, bez ikakvih pretenzija da unaprijed sami, ili bilo tko sutra bude istaknuti predvodnik ili nositelj ovoga političkoga proglasa u političkoj areni.

Prvo je potrebna suglasnost oko temeljnih vrjednota i ciljeva, a nakon tog prvog koraka izbor ljudi koji vrijednosni program mogu prepoznatljivo i uvjerljivo zastupati pred hrvatskim narodom.

Naša je namjera zbližiti sve prepoznatljive i istaknute ljudske potencijale hrvatskoga naroda, koji se nisu ogriješili o njegove interese i u koje hrvatski ljudi mogu imati puno povjerenje tragom njihovih profesionalnih karijera, ljude, koji se ne plaše preuzeti osobnu odgovornost svrstavajući se uz ovaj proglas i ovih deset preporoditeljskih teza, te one koji su u stanju doslovno ginuti za ostvarivanje ovih namjera i načela.

Mi inicijatori ovim proglasom stavljamo se na raspolaganje  hrvatskom narodu čistoga srca i mirne savjesti.

Došlo je vrijeme odlučnih, hrabrih i nesebičnih ljudi, vrijeme je za uzimanje nacionalne sudbine u svoje suverenističke ruke , iz prijepornih ruku kojekakvih jugonostalgičara , vrijeme je za trajno uređenje naše hrvatske države na čast, ponos i slavu hrvatskoga naroda i svakoga hrvatskog čovjeka, bivšega, sadašnjega i budućega.

Za inicijativu DESNO: Anto Đapić

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari