Pratite nas

BiH

Idemo na…

Objavljeno

na

Ljeto toplo pa se ljudi razmiljeli na razne strane. Mediji se zakocenili izvješćujući nas da su se neki zaustavili u Splitu, barem na kratko jer žure dalje. U pitanju su mladi i u pitanju je Festival elektroničke glazbe. Puštaju je najveći svjetski znalci u tome poslu, tako rekoše. Neokomunist Baldasar sav razdragan poče računati koliko je Split zaradio, onaj Split u kojem je on gradonačelnik.

[dropcap]O[/dropcap]naj drugi Split izgleda da nije zaradio. Djelatnici Hitne pomoći imali su pune ruke posla. Nalila se mlađarija alkohola pa je ih je trebalo spašavati. Kažu mediji da nije bilo drugih poteškoća. Teško im je povjerovati jer o tome nisu nikoga pitali, čak niti spomenute medicinare koji moraše skapavati od posla. Tu su i posjetitelji Caritasove pučke kuhinje. Festival im nije pomogao, opet u nju dolaze. Nije im pomogao ni Baldasar, on se nastavlja blaženo smiješiti jer festivalski putujući cirkus obeća da će doći i dogodine. Sad je krenuo za… ma baš me briga. Mlaćenja prazne slame bilo je i prije, jednako me nije zanimalo kao ni sada. Pogaziti sve vrijednosti samo da bi se stiglo do šake novca, potpuno je besmisleno i potez očajnika. Samosvjestan čovjek umjesto toga gradi svijet u kojem živi.

Nije Baldasar jedini kojem se sviđa miris novca. Puno je teorija o tome tko je najjači među takvima. U posljednje vrijeme u središte zanimanja izbi obitelj Rotschild, iako se panično trudi maknuti se odatle. Spada u 500-tinjak obitelji koje su vlasnici najvećih korporacija u zapadnom svijetu. Ali izgleda da je ona najjača. Iz sjene upravlja carstvima koja na papiru imaju sasvim nekog drugog vlasnika. Znam da tu ima nešto, iako ne znam je li ovako, nisam toliki znalac. A još više znam da se događaji ne odvijaju sami od sebe. Igrači iz sjene nastoje njima upravljati. Vječna je to igra, zapravo igra dobra i zla. Čovjek se mora opredijeliti za jednu od strana. Učinili su to i u Argentini i Indiji pa im sada trnu zubi. Loše su se, naime, opredijelili. Povjerovali su nekim tvrtkama, u prvom redu Monsantu, koje se bave uzgojem genetski preoblikovane hrane. Sadili su takvo sjeme i završili u ropstvu. Zemlju su zatrovali, a sjemenje ne želi rađati ako se tvrtkama dobro ne plati da ga »otključaju« svojim preparatima. Čut ćemo kako će se iz svega izvući, nije sada na nama o tome razglabati. Nama je samo prepoznati kojim putem zaista ne bismo smjeli ići.

Rijetki pravdoljubivi mediji izvješćuju da je put promašio i talijanski katolički svećenik, nekada, don Pascal Vésin. Bio je župnik pa mu to valjda bilo dosadno te on zaželje postati mason. Naravno da ga primiše, više se loža natjecalo za njega. Srcu mu privolje loži Veliki Orijent. Bilo bi sve dobro da mu i biskup za to ne sazna. Don Pascal zanijeka da se nalazi u takvom društvu. Međutim, loža ga ubrzo navede kao jednoga od masonskih predavača na nekom svom događaju i nije se imalo kud. On se ne htjede povući te biskupu ne ostade ništa drugo nego pribjeći zakonskim mjerama. I pojasni tada svim vjernicima da je pripadanje masoneriji teški grijeh, crkveno učiteljstvo izreklo je to posebno jasno krajem pretprošloga stoljeća. Jedna od stvari zbog čega je masonstvo nespojivo s kršćanstvom jest ćudoredni relativizam. Jednostavno rečeno sve je dopušteno što zakonom nije zabranjeno. Zbog toga don Pascal ovih dana u svoje društvo primi i zagovornike homoseksualizma. Zajedno idu u mimohod na Rim. On se nada da će ga primiti i papa Franjo. Ne bih htio biti prorok, ali to mi se čini malo vjerojatnim. Prima papa Franjo grješnike, međutim prije toga u njima treba biti i kajanje za učinjeno. Don Pascal bi naprotiv htio mijenjati Crkvu na svoj način. Ići će malo poteško, masonska uzdanico.

A kad već spomenusmo homoseksualce prisjetimo se dviju vijesti koje osvanuše opet samo u nekim medijima. Tzv. gay par usvojio dječaka. Međutim, bio je to pakleni plan. Dječak je začet sjemenom jednoga od njih, a rodila ga je tzv. surogat majka. Cijena: 8.000 USD. Dečku nisu bile ni dvije godine kad ga uključiše u svoje perverzne igre. Barem su tako priznali, kakva je stvarnost teško je reći. Dečko je inače spašen u 7. godini. Dotle su ga iskorištavala ta dvojica Australaca, kojima nema smisla navoditi imena, a davali su ga i drugim pedofilima na iskorištavanje. U međuvremenu su u javnosti obilato koristili krilaticu: »Dva su oca bolja od jednoga«. Gnusno da gnusnije ne može biti.

Jedan drugi primjer još obilazi svijet. Radi se o pakistanki Malali, djevojčici koja je ustala u obranu prava žena u toj zemlji da se školuju, da budu slobodne kao ljudska bića. Nasuprot su joj stali talibani. Htjeli su je ubiti pa su joj pucali u glavu. Preživjela je, dospjela do britanske bolnice i spasila se. Uspješna priča. Ali iskorištavaju je isti oni koji šute o gore navedenom dječaku i sličnome, oni koji punim ustima zagovaraju današnje »suvremene« namisli. Uz bok im staju i Ujedinjeni narodi ili ujedinjene države, što je točnije. Daše mogućnost Malali da progovori. I naoko zgražaše se. U isto vrijeme i dalje se bore za namisli koje nikome ne donose dobro. Krenulo licemjerje na svoj put obmane.

Kamo je nama krenuti? Hrvati smo, ne stidimo se valjda to priznati? Kao i u Pakistanu, s ove strane granice nemamo pravo na svoje školstvo. Najprije su nas stjerali u dvije škole pod jednim krovom, a sada bi nas jednostavno pomiješali, ponovno opet ovih dana. Nije važno kojim jezikom govoriš, nije važno kojim se nastavnim programom i planom služiš, važno je da si poslušan. Ujedinile se zakulisne snage iz inozemstva i zakulisne snage iz države BiH. Oni bi htjeli ovo ozemlje premrežiti svojim namislima. Da bi to postigli, služe se naveliko i politikom. Hrvatsku, koja se barem do sada ipak uspjela koliko toliko osloboditi, nastoje vezati uz Srbiju i Federaciju BiH. Tamo velikosrpska namisao, ovamo islamski fundamentalizam. Na taj način postat će taocem njihova rješavanja. A ono nastoji ići zapadnobalkanskim, jugoslavenskim i sličnim opasnim putevima. Zanimljivo će biti samo vidjeti hoće li se u sve umiješati i Europska unija, kao što se sada umiješala u proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu. Nekada je to Hrvatskoj bila prepreka za pristupanje, a sada joj se preporuča. Možda se nešto slično dogodi Hrvatima u Herceg Bosni, BiH. Njih oko pola milijuna državljani su te Europske unije i kao otok nalaze se usred onih koji tko zna kad će to postati. Istina, neki krajevi otoka povezani su s Hrvatskom, ali mala je to nada. Europo, zaboravljaš li svoje građane?

I tako život prolazi. Pričamo o Europi, a treba nam radnih mjesta, treba nam kruha, treba nam vjere ne samo da bismo sve ovo izdržali već i da bismo jednoga dana uspješno stigli do svoga Gospodina. Krenimo konačno u tome pravcu.

 Miljenko Stojić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari