Connect with us

Politika

Identificiran ubojica koji je odrubio glavu američkom novinaru!

Objavljeno

on

Britanske tajne službe identificirale su muškarca koji je nedavno kao pripadnik Islamske države (IS) pogubio američkog novinara Jamesa Foleya, objavio je u nedjelju list Sunday Times.[su_spacer]

james-foley

James Foley

Foleyev ubojica je 23-godišnjak iz Londona, prenosi Sunday Times informacije obavještajnih službi.

On je prije godinu dana napustio svoju obitelj u Londonu i priključio se pripadnicima Islamske države u Siriji i Iraku.

Nedavno je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj drži odrubljenu ljudsku glavu, dodaje se u informaciji. List piše kako su to sve informacije koje je dobio od obavještajnih izvora.

ubojica

Abdul Majeed Abdul Bari

IS je Foleya pogubio u znak odmazde zbog američkih zračnih napada, a video s prikazom glavosijeka objavljen je u utorak na internetu. Počinitelj na snimci ima engleski naglasak, a jezični stručnjaci procjenjuju da potječe iz istočnog Londona.

List Guardian izvijestio je u četvrtak da je Foleyev ubojica Britanac koji sebe naziva “Jihadi John” i da pripada jednoj skupini britanskih islamista. List se pri tome poziva na iskaz jednog bivšeg taoca te skupine, prenosi Dnevnik.hr.

Foleyev ubojica je muškarac koji je prije nekoliko mjeseci vodio pregovore o oslobađanju jedne španjolske novinarke. Ona je Guardianu izjavila da je riječ o inteligentnom, obrazovanom i vrlo religioznom muškarcu.

Skupinu islamista iz Velike Britanije taoci zovu “Beatles“.

Britanske tajne službe objavile su identitet ubojice koji je prošli utorak odrubio glavu američkom novinaru Jamesu Foleyu. Riječ je o 23-godišnjem Abdul Majeed Abdul Bariju.

 „Osvetit ćemo se nevjernicima na Zapadu. Nećemo se smiriti dok Islam ne pobijedi i dok se džihadska zastava ne zavijori u svim zemljama“, zadnje je što je na svojoj twitter stranici, prije nego što ju je zatvorio i otišao na sirijsko ratište početkom 2013., napisao Abdul Majeed Abdul Bari, inače britanski državljanin egipatskog podrijetla.     

Abdul Majeed Abdul Bari je član brigade britanskih militanata u ISIL-u koja je naziv „The Beatles“ dobila upravo po njemu. Naime, prije nego što se pridružio snagama ISIL-a Abdul Majeed Abdul Bari je bio poznati Londonski reper s umjetničkim imenom “L Jinny” koji se rodio u Londonu i završio osnovnu i srednju te muzičku školu. Bio je izuzetno talentiran glazbenik i nitko osim njega ne zna zašto je krenuo putem radikalizma.

Veliku pažnju privukao je video dekapitiranja Jamesa Foleya kojeg je objavio ISIL. Američki novinar James Foleyj nestao je u Siriji prije dvije godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari