Connect with us

Naši u svijetu

Identificirane vehabije iz BiH sa snimka u Siriji

Objavljeno

-

Identificirani su bh. državljani sa snimka nastalog prije nešto više od dva mjeseca u Siriji. Prema opisu videa na internet servisu LiveLeak, spremali su se za odlazak u grad Hama, gdje su tada vođene borbe mudžahedina i Asadovih vojnika.

Neke od osoba s videa su još u Siriji, neki su se vratili u BiH, dok su u međuvremenu pojedini i poginuli, javila je večeras Federalna televizija.

sirija vehabijeIstraga nadležnih bh. službi pokazala je da je sa sivom kapom na glavi 22-godišnji Armen Dželko iz naselja Vrančići kod Hadžića.

Vehabizam je prihvatio prije godinu dana u džematu koji je u Hadžićima formirao Bajro Ikanović, kojeg je 2007. godine Sud BiH osudio na četiri i po godine zatvora zbog pripreme terorističkog napada. Zajedno su u Siriju otišli u veljači ove godine kao pripadnici pokreta En-Nusra potčinjenog Al Kaidi.

Sa crnom fantomkom je 20-godišnji Jasmin Keserović iz Zavidovića, gdje se trenutno i nalazi nakon povratka iz Sirije. Desno od Keserovića i Dželke je Muaz Šabić koji je krajem travnja poginuo u Siriji.

U grupi je i Edin Alijev, 25-godišnjak iz Hadžića. Alijev je saradnik Bajre Ikanovića, kao i Elvedin Memić, zvani Vela. Na fotografijama snimljenim u Siriji, Memić nije skrivao lice.

FTV je ranije objavila da su 52 dobrovoljca, državljanina BiH, sudjelovala u borbama u Siriji. Do sada je poznato da je jedan od njih poginuo, a nekoliko ih je ranjeno.

klix

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari