Pratite nas

Herceg Bosna

Identificirane žrtve komunističkog zločina iz Drugog svjetskog rata i poraća

Objavljeno

na

Jučer, 13. srpnja, obitelji su na gradskom groblju Jabuka u Ljubuškom preuzele posmrtne ostatke 3 žrtve komunističkog zločina iz Drugog svjetskog rata i poraća.

IDENTIFICIRANE ŽRTVE KOMUNISTIČKOG ZLOČINA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

IDENTIFICIRANE ŽRTVE KOMUNISTIČKOG ZLOČINA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

Pronađene su u skupini od njih 12 prilikom iskapanja iza zgrade županijskog MUP-a u kolovozu i rujnu 2011. Iskapanje su vodili Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, na čelu s Vicom Nižićem, te Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Stručno vodstvo bili su Tihomir Glavaš, arheolog, i Marija Definis Gojanović, forenzičarka. Dotični su vodili i iskapanja na Tomića njivi u srpnju 2010. gdje je pronađeno 28 tijela (identificirano njih 5, od toga 2 hercegovačka franjevca) te na ostalim mjestima u ljubuškoj općini. Inače su sveukupno do sada pronađena 62 tijela pobijenih.

Žrtva Jure Lauc pokopana je jučer u Studencima, a danas će na Novom groblju na Humcu biti pokopani Jure Dedić i Jerko Mucić. Još je jedna žrtva identificirana, to je Ferdo Ereš koji je ubijen zajedno s bratom Andrijom pa se čeka na njegovu moguću identifikaciju koja je u tijeku.

Identificiranje spomenutih napravila je tvrtka Genos iz Zagreba. Ovaj put novac su prikupile obitelji pobijenih. Za identificirane na Tomića njivi novac su, pak, prikupili hercegovački franjevci. Nadamo se da će se pronaći novčana sredstva i za druge neidentificirane. Doznajemo da Općina Ljubuški to nije u stanju učiniti zbog nesređene države u kojoj živimo, a ta sama država ne želi pomoći ni na koji način. Ne samo da nije dala nikakav novac, nego do sada nije podigla ni kaznenu prijavu barem protiv nepoznatog počinitelja, niti je sudac istražitelj ikada izišao na očevid, iako je sve bilo uredno prijavljeno.

Ljubuški, 14. srpnja 2014. (Ivana Karačić) Pobijeni.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari