Pratite nas

Herceg Bosna

Identificirane žrtve komunističkog zločina iz Drugog svjetskog rata i poraća

Objavljeno

na

Jučer, 13. srpnja, obitelji su na gradskom groblju Jabuka u Ljubuškom preuzele posmrtne ostatke 3 žrtve komunističkog zločina iz Drugog svjetskog rata i poraća.

IDENTIFICIRANE ŽRTVE KOMUNISTIČKOG ZLOČINA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

IDENTIFICIRANE ŽRTVE KOMUNISTIČKOG ZLOČINA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

Pronađene su u skupini od njih 12 prilikom iskapanja iza zgrade županijskog MUP-a u kolovozu i rujnu 2011. Iskapanje su vodili Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, na čelu s Vicom Nižićem, te Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Stručno vodstvo bili su Tihomir Glavaš, arheolog, i Marija Definis Gojanović, forenzičarka. Dotični su vodili i iskapanja na Tomića njivi u srpnju 2010. gdje je pronađeno 28 tijela (identificirano njih 5, od toga 2 hercegovačka franjevca) te na ostalim mjestima u ljubuškoj općini. Inače su sveukupno do sada pronađena 62 tijela pobijenih.

Žrtva Jure Lauc pokopana je jučer u Studencima, a danas će na Novom groblju na Humcu biti pokopani Jure Dedić i Jerko Mucić. Još je jedna žrtva identificirana, to je Ferdo Ereš koji je ubijen zajedno s bratom Andrijom pa se čeka na njegovu moguću identifikaciju koja je u tijeku.

Identificiranje spomenutih napravila je tvrtka Genos iz Zagreba. Ovaj put novac su prikupile obitelji pobijenih. Za identificirane na Tomića njivi novac su, pak, prikupili hercegovački franjevci. Nadamo se da će se pronaći novčana sredstva i za druge neidentificirane. Doznajemo da Općina Ljubuški to nije u stanju učiniti zbog nesređene države u kojoj živimo, a ta sama država ne želi pomoći ni na koji način. Ne samo da nije dala nikakav novac, nego do sada nije podigla ni kaznenu prijavu barem protiv nepoznatog počinitelja, niti je sudac istražitelj ikada izišao na očevid, iako je sve bilo uredno prijavljeno.

Ljubuški, 14. srpnja 2014. (Ivana Karačić) Pobijeni.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Herceg Bosna

Obavijest vlasnicima – U Mostaru od ponedjeljka počinje evidentiranje adresa

Objavljeno

na

Objavio

Grad Mostar obavještava vlasnike ili korisnike kuća, stanova i poslovnih prostora na području grada da će se od 13. srpnja do 30. rujna obavljati evidentiranje postojećih adresa, odnosno ulice i kućnog broja.

Evidentiranje adresa provodi se u svrhu uspostave adresnog registra, što će u konačnici omogućiti korištenje podataka o adresama u svakodnevnom životu (hitna pomoć, vatrogasci, dostava pošte, taxi služba, mogućnost GPS navigacije i slično), kao i kod različitih administrativnih procedura poput prijave prebivališta građana, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.

Adrese će evidentirati povjerenici mjesnih zajednica u suradnji s djelatnicima Gradske uprave i Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

“Ovim putem pozivamo vlasnike ili korisnike nekretnina na suradnju s povjerenicima mjesnih zajednica u smislu pristupa objektima kao i davanja potrebnih informacija koje će biti tražene od njih kako bi oni mogli pravilno izvršiti evidentiranje adresa sukladno Zakonu o načinu označavanja i evidenciji naseljenih mjesta, ulica, trgova i kućnih brojeva”, stoji u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Mještani pograničnih područja u ZHŽ-u i RH traže izuzimanje od samoizolacije

Objavljeno

na

Objavio

Stanovnici BiH koji dolaze iz Zapadnohercegovačke županije, odnosno Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega i Posušja te općina i gradova u Hrvatskoj – Vrgorca, Imotskog, Metkovića i Ploča pokrenuli su online peticiju kojom od Vlade ZHŽ-a, Vlade RH, Uprave civilne zaštite ZHŽ-a te Nacionalnog kriznog stožera RH da za njih ne uvode mjere samoizolacije, piše Večernji List BiH

– Ovim putem, a u povodu najave ponovnog uvođenja samoizolacije za osobe koje dolaze s teritorija BiH u RH, tražimo da se od eventualnog uvođenja samoizolacije pri ulasku u RH izostave osobe koje imaju prebivalište u navedenim gradovima u BiH zbog extremno dobre epidemiološke situacije u toj županiji kao da se i žiteljima gore navedenih gradova iz RH dopusti ulazak na teritorij ZHŽ-a bez obveze odlaska u samoizolaciju pri povratku u RH .

Gore navedene navode možete provjeriti u svakodnevnoj statistici novozaraženih i trenutačno zaraženih u ZHŽ-u te se uvjeriti u nepotrebnost stavljanja žitelja ovih gradova u samoizolaciju.

Kako ne bi došlo do zloporabe, uvjet za prelazak je prebivalište u navedenim gradovima u trajanju najmanje godinu dana ili dokaz u o boravku u njima posljednjih godinu dana – navodi se u tekstu online peticije te dodaje kako i Grad Čapljina, iako je u Hercegovačko-neretvanskoj, a ne u Zapadnohercegovačkoj županiji, ima svega dva zabilježena slučaja zaraze koronavirusom pa su navedeni u peticiji zamoljeni da se uzme u obzir kako su i mještani toga grada čije područje također graniči s RH oslobode mjera samoizolacije ako budu uvedene za putnike koji iz BiH ulaze u Hrvatsku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari